Autor Wątek: Całkowicie rozładowany aku 12V, auto 18 miesięczne  (Przeczytany 6334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Całkowicie rozładowany aku 12V, auto 18 miesięczne
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Grudnia 2025, 16:17:48 »
Tester po wprowadzeniu parametrów akumulatora sprawdza czy spełnia i utrzymuje swoje parametry docelowe, oceniany jest też stopień naładowania, rezystancja wewnętrzna i zdolność do oddawania prądu czym chwalą się właśnie jako "Conductance Profiling".
Ten pomiar CP jest znacznie dokładniejszym wskaźnikiem zdrowia niż tylko napięcie, które może być mylące. Plus korekta na temperaturę.
Nic Ci z tej granicy napięcia bo żeby włączyć READY należy także mieć jakikolwiek zapas energii i pojemności a to dlatego, że musisz:
-włączyć zaplon = kolejne sterowniki (ODBIORNIKI prądu z aku 12V wpinane są w obwód)
-uruchomi się pompa układu hamulcowego (to jeszcze jeden ODBIORNIK i to z 15A jak nic przez kilka sekund)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Grudnia 2025, 17:36:42 »
Moja obserwacja jest taka, że mój obecny akumulator wymieniony rok temu jest praktycznie cały czas ładowany napięciem 14,5-14,8V. Ani razu w czasie jazdy nie widziałem mniej. To są napięcia na OBD i ECU - zakładam, że na klemach są te same. Mam rację? Skoro niektórzy tu obserwują ładowanie na poziomie 12,8-13V to może to jest właśnie objaw zajechanego (np. w transporcie) akumulatora, którego rzeczywista pojemność to nie 45Ah tylko jakieś 10Ah, który po prostu nie przyjmuje więcej prądu i algorytm myśli, że jest naladowany?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Grudnia 2025, 19:03:23 »
Moja obserwacja jest taka, że mój obecny akumulator wymieniony rok temu jest praktycznie cały czas ładowany napięciem 14,5-14,8V.

Może przy wymianie akumulatora dodatkowo "zmodyfikowali" algorytm ładowania poprzez odłączenie/uszkodzenie IBS. Wtedy faktycznie jest stałe napięcie ładowania 14,5-14,8V.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Grudnia 2025, 19:40:22 »
Też w rozmowie serwisant ASO  "prywatnie" mi wskazał abym rozłączył sobie wtyczkę IBS przy minusowej klemie akumulatora to wtedy będzie wysokie ładowanie cały czas ale jeszcze tego nie przećwiczyłem i mam prawie ciągle ładowanie 12,8V.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Grudnia 2025, 20:24:53 »
Może przy wymianie akumulatora dodatkowo "zmodyfikowali" algorytm ładowania poprzez odłączenie/uszkodzenie IBS.
A faktycznie coś o tym było kiedyś. Zerknę tam ale nie powiem żeby mi to przeszkadzało.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Grudnia 2025, 23:11:07 »
Co to jest IBS?

Odpowiedź od AI: IBS (Intelligent Battery Sensor) - inteligentny czujnik akumulatora.
  • IBS to specjalny czujnik montowany bezpośrednio na akumulatorze, który mierzy prąd wypływający i wpływający do akumulatora, a także jego napięcie i temperaturę.
  • Informacje z IBS są przesyłane do komputera zarządzającego pracą alternatora i systemem ładowania.
  • Na podstawie danych z IBS system decyduje o optymalnym napięciu ładowania, aby chronić akumulator i zapewnić jego długą żywotność.
Jak IBS wpływa na ładowanie?
  • Jeśli IBS zostanie odłączony lub uszkodzony, system zarządzania ładowaniem może przejść w tryb awaryjny.
  • W trybie awaryjnym alternator może ładować akumulator stałym, pełnym napięciem (zwykle około 14,4-14,8 V), aby zapewnić, że akumulator się nie rozładuje.
  • Taki tryb może powodować nadmierne ładowanie i potencjalne uszkodzenie akumulatora, jeśli trwa zbyt długo.
Podsumowanie
  • Odłączenie lub awaria czujnika prądu akumulatora (IBS) w Toyocie wymusza stałe ładowanie akumulatora pełnym napięciem.
  • IBS jest kluczowy dla inteligentnego zarządzania ładowaniem i ochrony akumulatora.
  • W przypadku problemów z IBS warto sprawdzić jego stan i połączenia, ponieważ luźne lub skorodowane przewody mogą powodować błędne odczyty i nieprawidłowe ładowanie.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2025, 23:13:29 wysłana przez Arnie »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Grudnia 2025, 13:02:34 »
Kiedyś to odłączyłem na kilka dni, zamiast ładować aku napięciem ~14,3V lub te 12,8V (zima nie zauważyłem, cały czas jeździ na tych 14,3V) to cały czas utrzymywał 14,0V z małym groszem... było to w marcu, może przy temp bliżej 0C napięcie jest wyższe ale te 14V imo to tak średnio rozwiązuje problem ;p

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Grudnia 2025, 22:01:31 »
...oceniany jest też stopień naładowania, rezystancja wewnętrzna
Przejrzałem cały manual do tego testera, ale nie znalazłem nic o rezystancji wewnętrznej, ale może źle szukałem?
Rav 4 HEV 2024

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Grudnia 2025, 22:28:27 »
..Nic Ci z tej granicy napięcia bo żeby włączyć READY należy także mieć jakikolwiek zapas energii i pojemności a to dlatego, że musisz:
-włączyć zaplon = kolejne sterowniki (ODBIORNIKI prądu z aku 12V wpinane są w obwód)
-uruchomi się pompa układu hamulcowego (to jeszcze jeden ODBIORNIK i to z 15A jak nic przez kilka sekund)

Na pierwszy rzut oka racja, ale przecież... w momencie kiedy "kliknie" zapłon, natychmiast przyjdzie pomoc dla aku czyli jego ładowanie/podtrzymanie, to powinno trwać ułamek sekundy, więc ten "zapas energii" musi być maleńki... dobrze kalkuluję ?
.
Rav 4 HEV 2024

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Grudnia 2025, 09:59:33 »
Niestety pompa układu hamulcowego załącza się w momencie otwarcia drzwi kierowcy tak więc zaczyna ciągnąć prąd z małego 12V aku (zanim naciśniemy przycisk startu), no  i reszta elektroniki.

Hmmm chyba żeby wchodzić drzwiami pasażera, przesiąść się i odpalić auto - może to byłyby cwany sposób - no ale to dla cyrkowców :)

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Grudnia 2025, 10:10:58 »
Tak, słychać wyraźnie tę pompę.

Ale reszta elektroniki chyba nie budzi się z otwarciem drzwi ?

Podtrzymuję zatem dalej, że aku rozruchowe 12V nie jest w tym przypadku potrzebne, ( i badanie prądu/zdolności rozruchu np. CCA lub inną normą) jest nie na miejscu, bo TU aku pracuje w zupełnie innej charaterystyce poboru prądu, jak pisałem wyżej to o rząd wielkości mniejszy prąd od rozruchowego.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2025, 10:21:40 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Grudnia 2025, 11:07:37 »
Rząd wielkości jeśli chodzi o pobór prądu mniejszy ale czas poboru prądu o rząd wielkości większy więc ilość energii podobna.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Grudnia 2025, 13:04:01 »
Nie, czas jeśli jest się w miarę szybkim jest może z 2-3 razy dłuższy (ale nie rząd). Odpalanie - 2 sekundy, w HEV od otwarcia drzwi do zapłonu - 5-6sekund. Poza tym jest znacząca różnica między prądem rozruchowym (czyli pojemnością 30 sekundową)  a pojemnością liczmy 30 minutową.

Te 45Ah to pojemność 10 godzinna
wtedy szacunkowo
poj. godzinna to 35Ah
poj. 0,5 godzinna to 30Ah
poj. 30 sekundowa to zaledwie 15Ah

Różnica jest znaczna
A przy temp. niskich jest jeszcze gorzej, tj. różnice jeszcze większe

I jeszcze jedno- w klasycznym aucie i aku rozruchowym też przed samym rozruchem włącza się mnóstwo ( tyle samo co HEV) sterowników i urządzen, więc różnica jest taka w przybliżeniu, że auto spalinowe ma obicążenie
sterowniki + rozruch

auto HEV, tylko sterowniki
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2025, 13:22:35 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Grudnia 2025, 13:39:00 »
Zapomniałeś o pompie hamulcowej w HEV, która dla bliskiego rozładowania akumulatora 12V może być przysłowiowym gwoździem do trumny. A odnośnie szybkości nie wiem jak w nowych HEV ale w Aurisie kiedy za szybko uruchomie napęd rozlega się ciągły pisk z głośnika i jedynym sposobem by się go pozbyć jest wyłączenie napędu zamknięcie drzwi pilotem i ponowne otwarcie auta.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Grudnia 2025, 18:39:21 »
Nie zapomniałem o pompie- @colin pisał o niej kilka linijek wyżej. Nie zmienia to faktu, że te
wszystkie "pstryczki" to pikuś w porównaniu do rozrusznika.

Zatem aku lepiej by pasowało takie typu "deep cycle" a nie rozruchowe. Czyli na polskie >>> aku które
może w sposób ciągły oddawać stosunkowo duży prąd, (ale nie jest przystosowany do rozruchu)

Co do tej szybkości załączenia zapłonu... o ilu sekundach mówimy "szybko" a ile "standard" ? Liczymy od otwarcia drzwi ?
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2025, 18:42:33 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl