ja mam raczej dobre doświadczenia z gazem, mimo moich 75 KM na benie - nie odczułem straty mocy w pierwszych dniach użycia instalacji. ja mam reduktor Bedini i oprogramowanie Elpigaz Vila Plus i mam ustawienie standardowe; to jest wielopunktowy wtrysk gazu LIS.
ja zwykle pokonuje trase Poznań-Wrocław z prędkościami 90-120 i nigdy bym sie nie zamienił na bene spowrotem bo jest bardzo satysfakcjonująco
na tej instalacji przejechałem 31 tys.km i było warto zadzwonić; butle mam 41 l. nominalnie
byłem na ok. 10 regulacjach i jest ok
po załozeniu gazu do dziś mam na zimnym silniku przed przełączeniem gaz spadają mi stopniowo obroty aż do drgania całego samochodu i zgasnięciem - ale poprostu jak zaczyna nieco "spadać" to go gazem leciutko pobudzam i zaczynam jechać; można z tym żyć a poza tym to sie dzieje wolno; jak temp. cieczy troszke wejdze na pole temp cieczy to daje na gaz i już nie ma sprawy jest tak jak kiedyś na benzynce
najniższe zużycie gazu przy średnio dynamicznej jeździe 6,46l/100km lato trasa i max. po mieście zima w mróz 10,5l/100km - średnio 8,5
na gazie auto bierze troche więcej oleju ale ponoc to norma na gazie przez większe temperatury etc.
na poczatku buntowałm sie na butle o szerokości 200mm bo musiałem cos podłożyć pod płyte bagażnika bo wystawała troche, ale teraz by nie oddał tej bo na trasie bez problemu przejeżdzam co najmniej 400km bez tankowania no może nawet 420km
jak jestem w poznaniu to jeżdże bez koła zapasowego, bo dopiero po 1,5 roku musiałem dzwonic pierwszy raz do brata żeby mi zapas przywiózł - zbedny balast - sama butla waży ok. 24kg
poza tym nie pamietam jak sie jeździ na benzynie i trudno mi powiedzieć czy spadek mocy jest duży