Autor Wątek: Camry 2025 wentylator zbyt często się włącza  (Przeczytany 2214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dawid2026

• Początkujący
  • Samochód:: Camry
Camry 2025 wentylator zbyt często się włącza
« dnia: 01 Stycznia 2026, 23:43:24 »
Witam
Posiadam Camry 2.5 Hybrid z 2025 roku. Od jakiegoś miesiąca zauważyłem ze wentylator chłodnicy prawie cały czas pracuje na max obrotach, jadąc w trybie elektrycznym to słychać tylko mocno pracujący wentylator co jest irytujące.
Mam dostęp do podstawowych urządzeń diagnozujących, na live data sprawdziłem temperatury płynu w różnych miejscach gdzie jest mierzona, wentylator potrafi pracować mimo ze klimatyzacja jest całkowicie wyłączona a temperatura płynu chłodniczego to tylko 72 stopnie.
Podsumowując wentylator pracuje mimo że auto nawet się nie dogrzalo odpowiednio. Latem nie było takiego problemu, pojawił się zima. Oczywiście płyn jest zalany na full.
Czy jest możliwość ze wentylator jest uszkodzony i włącza się bez względu na temperaturę ?
Zmieniłem też przekaźnik również nie dało to żadnych zmian.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Camry 2025 wentylator zbyt często się włącza
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2026, 06:59:06 »
Witamy

wypada zmierzyć sygnał sterowania a najlepiej to jego przebieg

« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 07:02:13 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2026, 09:10:38 »
Dawid2026 rozwiązałeś problem? Mam wrażenie, że u mnie dzieje się podobnie.

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2026, 18:06:13 »
Wydaje mi się, że czujniki wyczuwają wilgoć w kabinie i włącza się klima pomimo tego, że dioda na przycisku nie świeci się na zielono. Taki patent miałem w BMW. Dzisiaj pojeździłem trochę i wentylator już się nie włączał.

Offline autofreak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2026, 08:39:10 »
Brzmi trochę jakby układ chłodzenia dostawał błędny sygnał i wentylator działał „na zapas”, a nie realnie od temperatury. Zimą czasem takie rzeczy wychodzą, bo warunki są inne niż latem i coś zaczyna wariować.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2026, 19:23:43 »
Klimatyzacja pewnie tak działa. Mam camry i starsze volvo z 2 wentylatorami.na chłodnicy. Nawet zimą po włączeniu auta jak klikałem przycisk "odmrazania" ten sam co w camry. Wtedy leci max powietrze w kabinie i działaja wszystkie ogrzewania. To wtedy nawet po kilkunastu sekundach w temp ok 0, włączył się wentylator dmuchawy. Obstawiam że klimatyzacja wysyłała sygnał. Pewnie w Camry też tak jest. Ten sam wentylator odpowiada za chłodnice wody i klimy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl