Autor Wątek: ostatnio mało jezdze i mam pyt odnosnie akumulatora  (Przeczytany 7422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: ostatnio mało jezdze i mam pyt odnosnie akumulatora
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Stycznia 2026, 21:08:30 »
Przy tym rodzaju ładowania nie trzeba poluzować korków akumulatora??

Jak masz Victrona 7A 12V ustaw sobie (poziom ekspercki - bo przy standardowych ustawieniach to będziesz miał podobny efekt jak ładowarka z Lidla albo z Biedronki) poprzez telefon napięcie 14,4V i ładuj aż prąd spadnie do 0,2A. Będzie to długotrwała operacja. Korków nie musisz luzować.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Stycznia 2026, 08:46:58 »
ok tak wiec czym sie rozni ladowanie urzadzeniem ctek od victorna

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Stycznia 2026, 08:53:51 »
Podobna ładowarka. Z tego co czytałem przed zakupem to w victronie blue smart masz możliwość połączenia się przez BT z telefonem i masz na żywo podgląd jaka jest faza ładowania (jakim napięciem i natężeniem). W CTEK MXS 5.0 tej opcji nie ma. Zestaw podobny, można na szybkozłączkach podłączać przez krokodylki lub te końcówki oczkowe. Nie wiem czy w CTEK można więcej pomanewrować z ustawieniami czy tylko wybrać te sugerowane przez ładowarkę. W Victronie da się to zrobić łatwo przez aplikację.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Stycznia 2026, 09:01:39 »
Podobna ładowarka. Z tego co czytałem przed zakupem to w victronie blue smart masz możliwość połączenia się przez BT z telefonem i masz na żywo podgląd jaka jest faza ładowania (jakim napięciem i natężeniem). W CTEK MXS 5.0 tej opcji nie ma. Zestaw podobny, można na szybkozłączkach podłączać przez krokodylki lub te końcówki oczkowe. Nie wiem czy w CTEK można więcej pomanewrować z ustawieniami czy tylko wybrać te sugerowane przez ładowarkę. W Victronie da się to zrobić łatwo przez aplikację.
aha czyli teoretycznie tym nie da sie przeładowac jakbym o tym zapomniał? bo ktos pisal ze ctek mozna podtrzymywac auta zabytkowe długo stojące czyli rozumiem bez sprawdzania przez długi czas..(czy oba urzadzenia pod tym kątem dzialaja tak samo?)
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2026, 09:11:53 wysłana przez BL80 »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Stycznia 2026, 09:12:47 »
W victronie jest tak, że masz kilka faz ładowania. Bulk, gdzie ładuje stałym prądem przy narastającym napięciu. Później Abs gdzie napięcie się utrzymuje na zadanym poziomie a maleje prąd. Float - gdzie niewielkim prądem jeszcze podbija aku a na koniec faza storage i o ile dobrze rozumiem to ta faza co jakiś czas sprawdza sobie akumulator i jak jest potrzeba to go doładowuje. Można więc zostawić auto i aku będzie podtrzymywane.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Stycznia 2026, 09:18:12 »
W victronie jest tak, że masz kilka faz ładowania. Bulk, gdzie ładuje stałym prądem przy narastającym napięciu. Później Abs gdzie napięcie się utrzymuje na zadanym poziomie a maleje prąd. Float - gdzie niewielkim prądem jeszcze podbija aku a na koniec faza storage i o ile dobrze rozumiem to ta faza co jakiś czas sprawdza sobie akumulator i jak jest potrzeba to go doładowuje. Można więc zostawić auto i aku będzie podtrzymywane.
ok.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Stycznia 2026, 09:27:30 »
Ale jak Cię interesuje po prostu podtrzymywanie aku to może victron ma coś bardziej odpowiedniego na swojej stronie, bo mają dużo różnego rodzaju ładowarek o innych przeznaczeniach. Z resztą jak pisali poprzednicy CTEK też ma tego sporo.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Stycznia 2026, 09:34:14 »
Ale jak Cię interesuje po prostu podtrzymywanie aku to może victron ma coś bardziej odpowiedniego na swojej stronie, bo mają dużo różnego rodzaju ładowarek o innych przeznaczeniach. Z resztą jak pisali poprzednicy CTEK też ma tego sporo.
mnie interesuje przykładowo po przejazdzce raz na miesiac podłaczam urzadzenie i zeby mi odpalil powiedzmy za nastepny miesiac, 5 tyg ...

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Stycznia 2026, 11:42:41 »
aha czyli teoretycznie tym nie da sie przeładowac jakbym o tym zapomniał? bo ktos pisal ze ctek mozna podtrzymywac auta zabytkowe długo stojące czyli rozumiem bez sprawdzania przez długi czas..(czy oba urzadzenia pod tym kątem dzialaja tak samo?)

Victron ma program Storage, który podtrzymuje naładowanie aku minimalnym prądem co jakiś czas.
Po zakończeniu wszystkich faz ładowania ta samoistnie zostaje na końcu póki nie odłączysz.

Co do temperatur - Victron sam mierzy temperaturę (chyba w chwili włączenia go) i bierze poprawkę na odstępstwo od tych 20 stC. I tak widze u siebie że jak latem w 20 stC ładuję 14,4V tak zimą przy 8 stC 14,47 V widziałem (oczywiście na smartfonie po BT).

Mówię tu o modelu Victron BlueSmart IP 65 12V 5A. Ma 2 tryby prądu: 5A i 2A. Osobiście używam 2A.

Szybkozłącze ułatwia temat ladowania.

Otóż to. Moja leży sobie pod maską i oprócz ładowania używam jej do zasilania kompresora do kół.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2026, 11:58:07 wysłana przez zorian2 »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Stycznia 2026, 12:01:13 »

Nie ma "po prostu podtrzymywanie" bo żeby podtrzymywać, najpierw aku musi być w pełni naładowany. Victron wykrywa stan naładowania aku i jeżeli trzeba, najpierw go ładuje a potem podtrzymuje.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Stycznia 2026, 14:35:05 »
mnie interesuje przykładowo po przejazdzce raz na miesiac podłaczam urzadzenie i zeby mi odpalil powiedzmy za nastepny miesiac, 5 tyg ...

Kup Victrona -12V 7A lub 5A - wejdz w ustawienia eksperckie - ustaw na wszystkich etapach ładowania napięcie 14,4V i możesz spać spokojnie.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Stycznia 2026, 14:37:48 »

Nie ma "po prostu podtrzymywanie" bo żeby podtrzymywać, najpierw aku musi być w pełni naładowany. Victron wykrywa stan naładowania aku i jeżeli trzeba, najpierw go ładuje a potem podtrzymuje.

Victron przy ustawieniach standardowych jest takim samym urządzeniem jak ładowarki z Biedronki lub Lidla. Tylko ustawienia eksperckie (jeśli oczywiście ktoś wie co robi) są czymś co wyróżnia to urządzenie od innych ładowarek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Stycznia 2026, 14:51:08 »
Nie jestem ekspertem od ładowarek ale nie liczył bym na jakość w przypadku tanich lidlówek itp biedronkówek. Gdzieniegdzie można przeczytać - jeden pisze że póki co działa inny uważa to za pieniądze wyrzucone w błoto. Niewykluczone że ten drugi jest tożsamy z pierwszym po czasie.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Stycznia 2026, 14:52:54 »
Kup Victrona -12V 7A lub 5A - wejdz w ustawienia eksperckie - ustaw na wszystkich etapach ładowania napięcie 14,4V i możesz spać spokojnie.

Nie strasz człowieka ustawieniami eksperckimi. To o czym piszesz ustawisz bez wchodzenia w te eksperckie a nawet bez włączania aplikacji - przyciskami na ładowarce.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Stycznia 2026, 15:19:40 »
ok tak wiec czym sie rozni ladowanie urzadzeniem ctek od victorna

Te dwie firmy mają odmienne podejście do pewnych niuansów pojawiających się w obszarze, który nie jest jasny dla fizyki czy może też chemii. Nie pamiętam szczegółów - można sobie pokopać w sieci (coś chyba jest w szczegółówej instrukcji Victrona). Jeden taki obszar, z czego pamiętam, to tzw odsiarczanie. Zdaje się że Ctek stosuje jakiś specyficzny rodzaj podawania prądu (impulsy czy coś blisko) gdy inżynierowie Victrona twierdzą, że to be itp. Co do zwykłego ładowania - możliwe że się tu nie różnią.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl