Autor Wątek: ostatnio mało jezdze i mam pyt odnosnie akumulatora  (Przeczytany 7417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: ostatnio mało jezdze i mam pyt odnosnie akumulatora
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Stycznia 2026, 16:18:25 »
Kup Victrona -12V 7A lub 5A - wejdz w ustawienia eksperckie - ustaw na wszystkich etapach ładowania napięcie 14,4V i możesz spać spokojnie.

Nie strasz człowieka ustawieniami eksperckimi. To o czym piszesz ustawisz bez wchodzenia w te eksperckie a nawet bez włączania aplikacji - przyciskami na ładowarce.

Nie staraszę tylko piszę jak to niestety dziala. Ustawienia programów ładowania poprzez przyciski na ładowarce są dla osób, które nie za bardzo wiedzą jak przebiega ten proces.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Stycznia 2026, 16:30:24 »
ok tak wiec czym sie rozni ladowanie urzadzeniem ctek od victorna

Te dwie firmy mają odmienne podejście do pewnych niuansów pojawiających się w obszarze, który nie jest jasny dla fizyki czy może też chemii. Nie pamiętam szczegółów - można sobie pokopać w sieci (coś chyba jest w szczegółówej instrukcji Victrona). Jeden taki obszar, z czego pamiętam, to tzw odsiarczanie. Zdaje się że Ctek stosuje jakiś specyficzny rodzaj podawania prądu (impulsy czy coś blisko) gdy inżynierowie Victrona twierdzą, że to be itp. Co do zwykłego ładowania - możliwe że się tu nie różnią.

Po zakupie tego Victrona przy standardowych ustawieniach to niestety szału nie robi. Zwykły prostownik jest wtedy lepszym rozwiązaniem. Ale jak masz pojęcie i potrafisz zgłębić się w ustawienia eksperckie to urządzenie potrafi zdziałać cuda. Co do impulsowego ładowania to faktycznie takie impulsowe ładowanie jest w tym Victronie ale nie zauwazyłem, żeby to w jakiś sposób poprawiło gęstość elektorlitu.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Stycznia 2026, 22:24:47 »
Ale jak Cię interesuje po prostu podtrzymywanie aku to może victron ma coś bardziej odpowiedniego na swojej stronie, bo mają dużo różnego rodzaju ładowarek o innych przeznaczeniach. Z resztą jak pisali poprzednicy CTEK też ma tego sporo.

Nie ma "po prostu podtrzymywanie" bo żeby podtrzymywać, najpierw aku musi być w pełni naładowany. Victron wykrywa stan naładowania aku i jeżeli trzeba, najpierw go ładuje a potem podtrzymuje.
Chodziło mi o to, że może mają coś bardziej odpowiedniego co rzadziej/częściej doładowuje aku jak zostawisz na dłużej i co będzie utrzymywało akumulator w stanie naładowania efektywniej może z mniejszą szkodą dla akumulatora. Jak dla mnie główne przeznaczenie tej łądowarki blue smart 5A jest możliwość podładowania/regeneracji akumulatora a nie jego podtrzymywanie (co mimo wszystko i tak robi po skończeniu cyklu).

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Stycznia 2026, 22:33:56 »

Mówię tu o modelu Victron BlueSmart IP 65 12V 5A. Ma 2 tryby prądu: 5A i 2A. Osobiście używam 2A.
Czemu używasz 2A? Lepiej doładowuje?

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Stycznia 2026, 06:07:57 »
Do obejrzenia, dla tych co mają problem z wyborem ładowarki ;)
https://www.youtube.com/watch?v=7lxWhHjpRm8
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2026, 06:09:48 wysłana przez Greska »
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Stycznia 2026, 06:52:38 »
Kup Victrona -12V 7A lub 5A - wejdz w ustawienia eksperckie - ustaw na wszystkich etapach ładowania napięcie 14,4V i możesz spać spokojnie
Zajrzałem do isntrukcji CTEKa. Napiecie program auto to 14,4 V a program zima 14,7. Dostępne z guzika na obudowie.
Dokładnie przeczytaj. Ja bym na elektronikę samochodu nie podał 14,7V. I kwasiaki by gazowały! Zimą sama ładowarka skompensuje jak u mnie 14,47 przy ok 8 stC czy więcej gdy zimniej.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Stycznia 2026, 06:53:57 »

Mówię tu o modelu Victron BlueSmart IP 65 12V 5A. Ma 2 tryby prądu: 5A i 2A. Osobiście używam 2A.
Czemu używasz 2A? Lepiej doładowuje?
Używałem 5A ale od jakiegoś czasu 2. Bez widocznej różnicy.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Stycznia 2026, 08:02:46 »
pare postów wyzej człowiek napisał ze w ctek u dostepne sa te (eksperckie) ustawienia z przycisku (nikt nie zdemntował), tak wiec moze ctek?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Stycznia 2026, 12:35:46 »
Czyli tak jak w victronie. Też można wybrać 14.4 lub 14.7 z guzika lub aplikacji jako ustawienia standardowe lub można dowolnie modyfikować.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Stycznia 2026, 19:55:57 »
pare postów wyzej człowiek napisał ze w ctek u dostepne sa te (eksperckie) ustawienia z przycisku (nikt nie zdemntował), tak wiec moze ctek?

Mam Victrona  i tam są ustawienia indywidualne (eksperckie), które można zmieniać, ale trzeba rozumieć proces ładowania. Jak będziesz potrzebował pomocy w ustawieniach to mogę napisać. Co do Cteka to nie pomogę bo nie mam.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Stycznia 2026, 08:40:44 »
tam masz nawiercone to wyjscie ?
Tak nawierciłem małym frezem (chyba 10mm) i na gumowej uszczelce końcówka ładowarki wciśnięta. Kable od dołu do aku poprowadzone. Wpierw chciałem w tej wnęce zrobić ale jak na przeglądzie te asy z aso by demontowali plastiki by aku sprawdzić to jeszcze by mi kable wyrwali więc wybrałem miejsce bezinwazyjne.
te kable z oczkami do aku ktore wypusciles to jakiej sa długosci ? wygladaja jakby ledwo siegały?

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Stycznia 2026, 08:43:24 »

Mam Victrona  i tam są ustawienia indywidualne (eksperckie), które można zmieniać, ale trzeba rozumieć proces ładowania. Jak będziesz potrzebował pomocy w ustawieniach to mogę napisać. Co do Cteka to nie pomogę bo nie mam.
tak juz niedługo bede potrzebowal tych wskazówek ustawienia

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Stycznia 2026, 09:30:33 »
Tak nawierciłem małym frezem (chyba 10mm) i na gumowej uszczelce końcówka ładowarki wciśnięta. Kable od dołu do aku poprowadzone. Wpierw chciałem w tej wnęce zrobić ale jak na przeglądzie te asy z aso by demontowali plastiki by aku sprawdzić to jeszcze by mi kable wyrwali więc wybrałem miejsce bezinwazyjne.
te kable z oczkami do aku ktore wypusciles to jakiej sa długosci ? wygladaja jakby ledwo siegały?
Kable nie są specjalnie długie ale z miejsca gdzie zainstalowałem szybkozłącze do akumulatora sięgają bez naprężania ich.

Wysłane z mojego 2201117SG przy użyciu Tapatalka

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Stycznia 2026, 09:35:10 »
Kable nie są specjalnie długie ale z miejsca gdzie zainstalowałem szybkozłącze do akumulatora sięgają bez naprężania ich.

a ta uszczelke gumowa na plastik jaka dokładnie uzyłes

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Stycznia 2026, 12:09:46 »
Coś w tym stylu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl