Autor Wątek: ostatnio mało jezdze i mam pyt odnosnie akumulatora  (Przeczytany 7455 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
Odp: ostatnio mało jezdze i mam pyt odnosnie akumulatora
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Stycznia 2026, 20:57:36 »
pare postów wyzej człowiek napisał ze w ctek u dostepne sa te (eksperckie) ustawienia z przycisku (nikt nie zdemntował), tak wiec moze ctek?

Mam Victrona  i tam są ustawienia indywidualne (eksperckie), które można zmieniać, ale trzeba rozumieć proces ładowania. Jak będziesz potrzebował pomocy w ustawieniach to mogę napisać. Co do Cteka to nie pomogę bo nie mam.
tak więc co dokładnie ustawić w tych ustawieniach eksperckich mamvictrona 7A

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Stycznia 2026, 08:13:53 »
Na górze ekranu po prawej stronie tapujesz w trybik.Pojawia Ci się okno Ustawienia i w kolejnych rzedach różne Ustawienia ładowania oraz Ustawienia zaawansowane. Przy ustawieniach zaawansowanych przesuwasz suwak i pojawia się wiersz z opisem:
Zaawansowane ustawienia akumulatora. Tapujesz w znak większości. Pojawia się nowe okno w wierszu maksymalny prąd ładowania tapujesz w kółeczko 2A. W wierszu Tryb ekspercki przesuwasz suwak. W wierszu Ustawienia akumulatora - tapujesz Normalny i wybierasz z okna które sie pojawia Zdefiniowany przez uzytkownika.
I jestes w centrum wydarzeń.
wiersz Napięcie ładowania:
Napięcie absorpcji 14,4V
Napięcie fazy float 14,4V
Napięcie fazy Storage 14,4V
Napięcie trybu regeneracji Wyłączone
Bulk
Limit trwania fazy Bulk 2g0m
Prąd trybu re-Bulk Wyłączone
Absorpacja
Czas trwania absorpcji - Adaptacyjna
Maksymalny czas absorpcji  - 24g0m
Absorpcja powtarzana - Codziennie
Regeneracja - jesli jest wyłączona wcześniej to poniżej linie nie mają znaczenia

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Stycznia 2026, 10:29:02 »
Na górze ekranu po prawej stronie tapujesz w trybik.Pojawia Ci się okno Ustawienia i w kolejnych rzedach różne Ustawienia ładowania oraz Ustawienia zaawansowane. Przy ustawieniach zaawansowanych przesuwasz suwak i pojawia się wiersz z opisem:
Zaawansowane ustawienia akumulatora. Tapujesz w znak większości. Pojawia się nowe okno w wierszu maksymalny prąd ładowania tapujesz w kółeczko 2A. W wierszu Tryb ekspercki przesuwasz suwak. W wierszu Ustawienia akumulatora - tapujesz Normalny i wybierasz z okna które sie pojawia Zdefiniowany przez uzytkownika.
Napięcie absorpcji 14,4V
Bulk
Absorpacja
Regeneracja - jesli jest wyłączona wcześniej to poniżej linie nie mają znaczenia
ok, kompensacja temeratury tak jak tam jest zostaje? -16.20
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2026, 10:31:19 wysłana przez BL80 »

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Stycznia 2026, 10:33:41 »
Napięcie absorpcji 14,4V
Bulk
Absorpacja
i na tych wartosciach moze sobie stac auto dlugo nie jezdzone, a jesli bym chcial ładowac tak normalnie to musze przestawic na wartosci ktore sa fabryczne czy takze na tych co podałes?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Stycznia 2026, 20:30:55 »
Kompensacja temperatury pozostaje.
Jak wartość prądu przy napięciu 14,4V osiągnie wartość 0,0 A to możesz napięcia ustawić na wartość 14,2V. Przy napięciu 14,4V na końcowym etapie napięcie na aku jest około 14,5V. Także dobrze będzie go wtedy obniżyć do napięcia 14,2V. Możesz tak długotrwale trzymać.
Nie wracaj do ustawień fabrycznych.

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 PHEV AWDi
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Stycznia 2026, 20:54:22 »
Ja mam trochę inne pytanie i może ktoś mnie oświeci.
Mam Rav4 PHEV. W ubiegłym tygodniu w czwartek wieczorem naładowałem baterię trakcyjną na 100%. Samochód od tamtego czasu stał nie ruszany do dzisiaj (środa) - a więc wychodzi 5 pełnych dni i cztery pełne noce (chyba dobrze liczę). Dzisiaj przed jazdą zajrzałem sobie w apkę, która pokazała, że bateria ma 98%. Auto odpaliło bez zająknięcia. Czy mały akumulator jest doładowywany z baterii trakcyjnej w czasie postoju? Jeśli nie to gdzie się podziało 2% prądy z baterii?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Stycznia 2026, 12:15:25 »
Akumulator 12v nie jest przy wyłączonym aucie doładowywany z baterii trakcyjnej. Samochód musi być w trybie ready. 

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:00:28 »
5 pełnych dni i cztery pełne noce (chyba dobrze liczę). Dzisiaj przed jazdą zajrzałem sobie w apkę, która pokazała, że bateria ma 98%. Auto odpaliło bez zająknięcia. Czy mały akumulator jest doładowywany z baterii trakcyjnej w czasie postoju? Jeśli nie to gdzie się podziało 2% prądy z baterii?
Po 5 dniach aku 12V bez problemu ma odpalić auto - oczywiście znane są i przypadki, że po dwóch nie odpalił ale to, że u Ciebie odpalił po 5 to nie dowód, że coś sie doladowywało. Bo się na 1000% nie doładowało. To, że z trakcyjnego ubyło 2% to moze być wewnętrzna upływność czy nawet błąd pomiaru. Niech to fachowcy elektrycy od akumulatorów wyjaśnią bardziej prfofesjonalnie. Martwiłbym sie jakby ubyło powiedzmy 10-20%.

BTW tak się zastanawiam.... PHEV ma chyba pompę ciepła więc do grzania nie potrzebuje odpalonego spaliniaka. Czy zatem jeśli np. stoi nam auto dłużej - gdzieś np. pod lotniskiem na parkingu i boimy sie żeby 12V się nie rozładował to nie mozna mu zdalnie włączyć co 5 dni klimy na godzinkę? Układ sie wybudza wtedy, więc powinien podładować troche aku. Wiem, że godzina to mało ale może wystarczy. Jest w ogóle w Rav4 taka opcja? W moje nie ma bo to HEV z 2021 ale w CHR z 2024 jest.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Stycznia 2026, 14:46:17 »
W FHEV klimę zdalnie można włączyć tylko raz  pomiędzy ręcznym uruchomieniem samochodu.
Dlaczego? Nie mam pojęcia…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 31 Stycznia 2026, 07:56:30 »
Kompensacja temperatury pozostaje.
Jak wartość prądu przy napięciu 14,4V osiągnie wartość 0,0 A to możesz napięcia ustawić na wartość 14,2V. Przy napięciu 14,4V na końcowym etapie napięcie na aku jest około 14,5V. Także dobrze będzie go wtedy obniżyć do napięcia 14,2V. Możesz tak długotrwale trzymać.
Nie wracaj do ustawień fabrycznych.
u mnie ladowanie doszlo do ostatniej fazy ale wartosc nie wyniosla 0,0A a wahala sie od 0,2 - 0,3 A nastepnie cofneło sie na faze przeostatnia ładownia. czy tak powinno byc?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 31 Stycznia 2026, 12:17:17 »
Jest super.
Jak możesz to napisz ile czasu trwało ładowanie w fazie absorpcji, Floata oraz Storage. Teraz jesteś w fazie Storage (prawdopodobnie i jest bajkowo).
Jak będziesz miał pobór prądu 0,0 A przy napięciu 14,4V to zmień wtedy parametry tak jak pisałem wcześniej.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Lutego 2026, 16:16:47 »
Jaki akumulator z dostępnych na rynku pasuje do rav4 v hybrid, oprócz od toyoty

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Lutego 2026, 08:16:18 »
Jaki akumulator z dostępnych na rynku pasuje do rav4 v hybrid, oprócz od toyoty
W wątku "akumulator hybryda" masz podany konkretny model akumulatora używany przez co najmniej dwóch użytkowników RAV4 - yuasa YBX9027.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #73 dnia: 06 Lutego 2026, 16:18:02 »
Z tym akumulatorem to jakaś czarna magia, ktoś pisze ze agm a inny ze kwasowy.
W sklepie toyoty, szukałem i brak wyniku.

Nie mogę się dowiedzieć konkretnie parametrów, jaki prąd rozruchowy,  jaka pojemność, wymiary, w instrukcji nic nie piszą

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl