Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 226905 razy)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1980 dnia: 27 Sierpnia 2026, 20:49:02 »
Do sprzedawcy takie pytania, zakładam że jeśli twoja sztuka zostanie wyprodukowana po tych datach to jest szansa na MY27. Jest też szansa że ta zmiana obejmie tylko japoński rynek, a inne później, kto to wie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1981 dnia: 27 Sierpnia 2026, 20:55:25 »
wykorzystałem przy okazji rabat z punktów More.
A za zakup auta dużo tych punktów dają?

No i miłego śmigania!
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2026, 21:02:16 wysłana przez Henio »

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1982 dnia: 27 Sierpnia 2026, 21:00:46 »
Oszukałem was:

Rewelacja! Jeszcze w EXEC sprawdzę, ale to świetna wiadomość.
Wolę 18tki na zimę.
Dzięki,  H.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1983 dnia: 27 Sierpnia 2026, 21:43:32 »
Witam. Dzisiaj odebrałem oczekiwaną od 30 stycznia Rav-kę - salon stanął na wysokości zadania i wyrobił się w terminie  :grin: Do kompletu zamontowałem fabryczne stopnie boczne i odpinany hak. Z gustami się nie dyskutuje, ale przynajmniej mi stopnie się podobają. Co do samego haka, po zdemontowaniu otwór na hak się zaślepia a gniazdko składa na bok pod zderzak:) Koła zimowe 18" kupiłem do kompletu w salonie - wykorzystałem przy okazji rabat z punktów More. Koło dojazdowe dopasuję z neta. Poza tym coś więcej będę mógł powiedzieć jak przejadę z tys km. 
Czyli oficjalnie dział części Toyota dobrał koła 18 -tki do samochodu z fabrycznymi kołami 20 cali?

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1984 dnia: 27 Sierpnia 2026, 21:46:11 »
Tam tylko 20 cali jest :)
Oo, to ciekawe, bo ktoś tu mówił wcześniej, że podobno jest w najnowszej generacji oficjalna homologacja na 20 i 18, ale jeżeli nadal nie ma to bym się jakoś nie zdziwił.
W samej homologacji wg handlowca nie ma , były tylko naklejki  dla wersji HEV ( nie koniecznie GR)
W sensie, że dodatkowe naklejki na 18 cali oprócz tych naklejonych już fabrycznie?
Handlowiec u mnie twierdził , że w papierach homologacyjnych samochodu są wpisane tylko 20 calowe koła , a naklejki fabryczne na słupku samochodu wskazują 18 i 20 calowe.

Offline jerryy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1985 dnia: 27 Sierpnia 2026, 22:03:55 »
Ja mam wersję exsecutiv i według naklejki na drzwiach, która jest "naklejką homologacyjną", czyli świętością mogę sobie założyć albo 20 albo 18..
 Zaznaczam, że z tego co patrzyłem do 18 jest dostępnych wiele rodzajów łańcuchów a do 20 będzie duży problem

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #1986 dnia: 27 Sierpnia 2026, 22:23:17 »
Tam tylko 20 cali jest :)
Oo, to ciekawe, bo ktoś tu mówił wcześniej, że podobno jest w najnowszej generacji oficjalna homologacja na 20 i 18, ale jeżeli nadal nie ma to bym się jakoś nie zdziwił.
W samej homologacji wg handlowca nie ma , były tylko naklejki  dla wersji HEV ( nie koniecznie GR)
W sensie, że dodatkowe naklejki na 18 cali oprócz tych naklejonych już fabrycznie?
Handlowiec u mnie twierdził , że w papierach homologacyjnych samochodu są wpisane tylko 20 calowe koła , a naklejki fabryczne na słupku samochodu wskazują 18 i 20 calowe.
Oo, to może TCE robi znowu wała z naklejkami wskazującymi na rozmiar, którego nie ma w homologacji, ale to wymagałoby faktycznie sprawdzenia w dokumentach, jakby ktoś miał czas i ochotę to w sumie byłaby ciekawa informacja.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1987 dnia: 27 Sierpnia 2026, 22:27:18 »
Ja mam wersję exsecutiv i według naklejki na drzwiach, która jest "naklejką homologacyjną", czyli świętością mogę sobie założyć albo 20 albo 18..
 Zaznaczam, że z tego co patrzyłem do 18 jest dostępnych wiele rodzajów łańcuchów a do 20 będzie duży problem
Weź pod uwagę, że na 20, a w poprzedniej generacji na 19 producent zakazuje w instrukcji zakładania łańcuchów i jakby coś się stało z nadkolem/podwoziem z założonymi łańcuchami przez mały prześwit to może być argument do odrzucenia gwarancji. Homologacja na 18 rozwiązuje tutaj problem, bo łańcuchy można stosować, ale pytanie czy faktycznie jest w papierach ten rozmiar czy ta naklejka to jest jakiś wał, który niestety TCE stosowało przez lata wydając indywidualne zgody na stosowanie mniejszych rozmiarów kół i wysyłając ludziom takie naklejki.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1988 dnia: 27 Sierpnia 2026, 22:37:32 »
Odpowiedź AI:
Tak, ale z pewnym ważnym zastrzeżeniem.
Fabryczne naklejki na słupkach lub pod klapką wlewu paliwa są oficjalnym potwierdzeniem, że producent przewidział i przetestował dany rozmiar kół dla tego konkretnego modelu pojazdu. Wskazują one rozmiary opon, które mieszczą się w fabrycznych wytycznych konstrukcyjnych.
Jedynym w pełni wiążącym prawnie dokumentem potwierdzającym homologację pojazdu jest jednak Świadectwo Homologacji (CoC – Certificate of Conformity).
Oto najważniejsze szczegóły, na które warto zwrócić uwagę:Naklejka a stan prawnyUniwersalność naklejek: Producenci często stosują jedną zbiorczą naklejkę dla całej gamy modelowej lub kilku wersji silnikowych danego auta. Może się zdarzyć, że na Twoim słupku widnieje rozmiar 16-calowy oraz 19-calowy. Jeśli jednak posiadasz sportową wersję z ogromnymi zaciskami hamulcowymi, mniejsza felga fizycznie nie wejdzie na oś, mimo że widnieje na naklejce.Decydujący dokument CoC: Jeśli masz wątpliwości (np. przy sporze z ubezpieczycielem po kolizji), kluczowe są dane z dokumentu CoC przypisanego do konkretnego numeru VIN Twojego auta. Znajdziesz tam listę dokładnie zdefiniowanych, dopuszczalnych rozmiarów felg i opon dla Twojego egzemplarza.

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1989 dnia: 28 Sierpnia 2026, 08:06:56 »
Wymyśliłem sobie "składane" koła zimowe:
Chciałem kupić opony samemu, a felgi, czujniki i montaż, wyważanie i kodowanie zlecić ASO.

Wolałbym Nokiany Snowproof 3P bo mają mniejsze opory toczenia przy lepszej przyczepności (BAB) w stosunku do fabrycznie proponowanych zestawów kół zimowych z zamontowanymi oponami Yokohama (CBB)

Serwis wycenił taką usługę z materiałami na 7658 zł brutto...
Opony Nokian np w Sklepienao to 3436 zł

Czyli komplet wyjdzie 11094 zł - trochę mi mina zrzedła :(
Chyba pierwszy raz w życiu nie kupię całych kół, tylko będę przekładać opony 2 x w roku
Żeby jeszcze podpalić bardziej temat pazerności ASO to dodam,
że zapytałem, czy w ogóle mogą ogarnąć wszystko, podam tylko oponę jaka mnie interesuje -
po co mam zamawiać, czekać na kuriera, wozić do nich - niech zamówią dla mnie i przyjadę tylko przełożyć auto na gotowe koła.
Oczywiście, można, koszt usługi bez zmian, dopłata do zakupu opon... 4182 zł!

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1990 dnia: 28 Sierpnia 2026, 08:08:03 »
Odpowiedź AI:
Tak, ale z pewnym ważnym zastrzeżeniem.
Fabryczne naklejki na słupkach lub pod klapką wlewu paliwa są oficjalnym potwierdzeniem, że producent przewidział i przetestował dany rozmiar kół dla tego konkretnego modelu pojazdu. Wskazują one rozmiary opon, które mieszczą się w fabrycznych wytycznych konstrukcyjnych.
Jedynym w pełni wiążącym prawnie dokumentem potwierdzającym homologację pojazdu jest jednak Świadectwo Homologacji (CoC – Certificate of Conformity).
Oto najważniejsze szczegóły, na które warto zwrócić uwagę:Naklejka a stan prawnyUniwersalność naklejek: Producenci często stosują jedną zbiorczą naklejkę dla całej gamy modelowej lub kilku wersji silnikowych danego auta. Może się zdarzyć, że na Twoim słupku widnieje rozmiar 16-calowy oraz 19-calowy. Jeśli jednak posiadasz sportową wersję z ogromnymi zaciskami hamulcowymi, mniejsza felga fizycznie nie wejdzie na oś, mimo że widnieje na naklejce.Decydujący dokument CoC: Jeśli masz wątpliwości (np. przy sporze z ubezpieczycielem po kolizji), kluczowe są dane z dokumentu CoC przypisanego do konkretnego numeru VIN Twojego auta. Znajdziesz tam listę dokładnie zdefiniowanych, dopuszczalnych rozmiarów felg i opon dla Twojego egzemplarza.
Tak, to prawda, CoC jest nadrzędne, więc jakby miał ktoś z Was do niego dostęp to fajnie byłoby wiedzieć jak to wygląda. Może być tak, że Toyota po prostu zrobiła jedną naklejkę dla wszystkich wersji RAVki, ale w CoC jest tylko jeden rozmiar, to byłby hit. :D

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1991 dnia: 28 Sierpnia 2026, 08:08:14 »
kluczowe są dane z dokumentu CoC przypisanego do konkretnego numeru VIN
A to się dostaje z fakturą?
To jest ten sam papierek, co do rejestracji trzeba?

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1992 dnia: 28 Sierpnia 2026, 08:10:05 »
zrobiła jedną naklejkę dla wszystkich wersji RAVki, ale w CoC jest tylko jeden rozmiar
Coś mi mówi, że tak właśnie jest :)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1993 dnia: 28 Sierpnia 2026, 08:47:08 »
Przy zakupie prywatnym CoC powinien być w komplecie dokumentów, a przy leasingu bank go dostaje.

Offline jerryy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1994 dnia: 28 Sierpnia 2026, 09:29:03 »
Z tego co wiem, to różne wersje mają różne naklejki... Nie wierzę też, że toyota.pl poszłaby na takie skróty z dawaniem lewych naklejek... Bardziej obawiałbym się chińskich dupowatych felg o niby właściwych rozmiarach, ale zbyt malym indeksie nośności ... trzeba jednak pamiętać, że jest to SUV, do którego można dołożyć dwutonową przyczepkę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl