Ja mam wersję exsecutiv i według naklejki na drzwiach, która jest "naklejką homologacyjną", czyli świętością mogę sobie założyć albo 20 albo 18..
Zaznaczam, że z tego co patrzyłem do 18 jest dostępnych wiele rodzajów łańcuchów a do 20 będzie duży problem
Odpowiedź AI:
Tak, ale z pewnym ważnym zastrzeżeniem.
Fabryczne naklejki na słupkach lub pod klapką wlewu paliwa są oficjalnym potwierdzeniem, że producent przewidział i przetestował dany rozmiar kół dla tego konkretnego modelu pojazdu. Wskazują one rozmiary opon, które mieszczą się w fabrycznych wytycznych konstrukcyjnych.
Jedynym w pełni wiążącym prawnie dokumentem potwierdzającym homologację pojazdu jest jednak Świadectwo Homologacji (CoC – Certificate of Conformity).
Oto najważniejsze szczegóły, na które warto zwrócić uwagę:Naklejka a stan prawnyUniwersalność naklejek: Producenci często stosują jedną zbiorczą naklejkę dla całej gamy modelowej lub kilku wersji silnikowych danego auta. Może się zdarzyć, że na Twoim słupku widnieje rozmiar 16-calowy oraz 19-calowy. Jeśli jednak posiadasz sportową wersję z ogromnymi zaciskami hamulcowymi, mniejsza felga fizycznie nie wejdzie na oś, mimo że widnieje na naklejce.Decydujący dokument CoC: Jeśli masz wątpliwości (np. przy sporze z ubezpieczycielem po kolizji), kluczowe są dane z dokumentu CoC przypisanego do konkretnego numeru VIN Twojego auta. Znajdziesz tam listę dokładnie zdefiniowanych, dopuszczalnych rozmiarów felg i opon dla Twojego egzemplarza.