Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #120 dnia: 18 Stycznia 2026, 21:34:10 »
Zanim kupiłem Rav4 byłem bardzo ciekaw jaj to się jeździ gdy silnik sobie, a prędkość sobie. Wcześniej z automatów to mialem okazję tylko Hyundaiem i800 jeździć ale to były moje pierwsze jazdy w UK i całą moją uwagę absorbowało ogarnięcie lewostronnego ruchu, a nie zajmowanie się obrotami silnika. Dlatego też wziąłem tam automat. No ale tam to był zwykły hydrokinetyk.
Po przyzwyczajeniu się do ravki często jeżdżę za granicą różnymi automatami i taką płynność jazdy jaką mam w ravce to tylko poczulem w Mercu E-coś tam. Diesel z mild hybrid - jak to cudownie jeździło zużywając przy tym symboliczne ilości paliwa. No ale to inna liga. Yaris Cross też bardzo przyzwoicie sie poruszał pomimo zgubienia gdzieś w fabryce czwartego cylindra  :| Inne to były róznej maści Skody/VW/Citroeny/Hyundai I20/Opel/GMC/Subaru i tam jeszcze tylko te dwa ostatnie w miarę gładko jechały. W niczym mi nie przeszkadza CVT, natomiast opóźnione reakcje skrzyni na podjazdach/serpentynach doprowadzały mnie do pasji. W tym przodowały wszystkie vagi z DSG i citroen C3.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #121 dnia: 19 Stycznia 2026, 06:11:57 »

Ponadto hybryda Toyoty nie jest projektowana pod jazdę na słuch, tylko pod sprawność. Natomiast mówienie, że to niekomfortowe – to już mocno subiektywne. Dla wielu osób właśnie płynność i brak szarpnięć są największym plusem.
bo jest faktycznie to mega komfortowe. brak jakichkolwiek szarpan cialem w fotelu. co do tego dzwieku to ja widze to tak: wygluszyc calkowicie silnik i z glosnikow puszczac imitacje narastajacych obrotow.  i wtedy tak. tak jak robi to hyundai w 5n.
https://www.youtube.com/shorts/rK9O0Fv_fCQ
https://www.tiktok.com/@___kickster___/video/7378425853673327904
oczywiscie ten dzwiek moze byc cichutki narastajacy np od 30db do tak 50db bo po co glosniej.
 bo inne elektryki wlasnie bez dzwieku zwiazanego z predkoscia tez w swojej glowie wykluczam dla siebie bo bym sie tylko denerwowal.
i to nie jest tak ze ja nie wiem jak dziala ecvt. znam jego zasady dzialania bardzo dobrze. myslalem ze bedzie mi to pasowac ale rzeczywistosc pokazala ze tego rozwiazania nienawidze ze wzgledu na gwaltowne zmiany obrotow silnika i glosnosci przy niewielkich zmianach pedalu przepustnicy. dla mnie to nie do zaakceptowania.

« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2026, 06:33:18 wysłana przez Piwo »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 19 Stycznia 2026, 10:38:27 »
a i jeszcze taka kwestia ze zdaje sie honda w ecvt powiazala obroty z predkoscia i sa tam zmiany biegow wymuszone. nie we wszystkich modelach ale zdaje sie sa.
https://www.youtube.com/watch?v=FDZV6EWNVKE
moim zdaniem tutaj latwiej zapanowac nad przepustnica.

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #123 dnia: 19 Stycznia 2026, 13:38:20 »
Ty masz chyba jakąś paranoje na te hybrydy
jakie panowanie nad przepustnicą, to jest auto rodzinne z silnikiem wolnossącym nastawione na małe spalanie z pancerną e-cvt, a ty wymyślasz jakieś głupoty z symulowanymi biegami.
Kupują to ci którym to nie przeszkadza i przedkładają prostotę, sprawność i bezawaryjność tego napędu nad "panowaniem nad przepustnicą"

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #124 dnia: 19 Stycznia 2026, 15:52:36 »
Ty masz chyba jakąś paranoje na te hybrydy
jakie panowanie nad przepustnicą, to jest auto rodzinne z silnikiem wolnossącym nastawione na małe spalanie z pancerną e-cvt, a ty wymyślasz jakieś głupoty z symulowanymi biegami.
Kupują to ci którym to nie przeszkadza i przedkładają prostotę, sprawność i bezawaryjność tego napędu nad "panowaniem nad przepustnicą"
     Trafione w sedno sprawy !!!  Szacunek !

Offline Waki006

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2.5 AWDi
« Odpowiedź #125 dnia: 19 Stycznia 2026, 23:59:32 »
Mam wrażenie że właśnie często ludzie mają jakieś dziwne podejście do hybryd toyoty. Nasłuchali się że jak to strasznie wyje od różnych recenzentów a jadąc spokojnie i przyspieszając płynnie skrzynia ta daje duży komfort. Nie wspominając nic o braku laga przy ruszaniu dzięki silnikom elektrycznym. Wiadomo że jak się przyciśnie to wkręci sie na obroty i tam zostaje ale kto normalny robi na codzień 0-100 z maksymalną mocą.

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Stycznia 2026, 14:09:55 »
Podziwiam ludzi co kupują w przedsprzedaży bez jazdy próbnej.

Po 2 latach używania wersji executive moje zdanie że Ravka nie jest warta 220k. Całkowicie zostawiając na boku silnik, napęd itp - jeśli nie zrobiono nic w kwestii wyciszenia to auto nadaje się jedynie do jazdy w korkach po bułki. W pewnym wieku ;) człowiek patrzy nie tylko na bezwaryjność ale też komfort jazdy. Porównując do zwykłego miejskiego autka jak aktualne CX30 różnica w wyciszeniu jest jak między S klasą a Seicento.

Oczywiście dzięki flotom i firmom nowa Rav4 będzie na czele sprzedaży ale to tylko jeszcze bardziej zaciemni obraz.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #127 dnia: 20 Stycznia 2026, 14:32:02 »

Po 2 latach używania wersji executive moje zdanie że Ravka nie jest warta 220k. Całkowicie zostawiając na boku silnik, napęd itp - jeśli nie zrobiono nic w kwestii wyciszenia to auto nadaje się jedynie do jazdy w korkach po bułki. W pewnym wieku ;) człowiek patrzy nie tylko na bezwaryjność ale też komfort jazdy. Porównując do zwykłego miejskiego autka jak aktualne CX30 różnica w wyciszeniu jest jak między S klasą a Seicento.

Oczywiście dzięki flotom i firmom nowa Rav4 będzie na czele sprzedaży ale to tylko jeszcze bardziej zaciemni obraz.
Co kto lubi. Jak patrzę gdy mój ojciec w nowym CX-30 męczy się wprowadzając z joysticka adres na nawigacji to jednak wolę ekran dotykowy który jest w Rav4. Mały ekran w maździe i brak możliwości by na szybko palcami coś powiększyć pomniejszyć, do czego jest większość z nas przyzwyczajona używając smartfonów jest dla mnie jednym z większych minusów w tych autach. I akurat to dość sprytne zostawić na boku silnik Rav4 gdy porównuje się go z Mazdą. Moje subiektywne zdanie jest takie (odwołuję się tu do silnika 150KM w CX-30), że jest on dla mnie mułowaty. Bardzo trzeba go wkręcać na obroty żeby zaczął jechać. W Rav4 HEV jazda sprawia mi dużo większą przyjemność jeśli idzie o ten aspekt. Wyciszenie bez dwóch zdań jest lepsze w Maździe choć ani mi ani nikomu z mojej rodziny podczas podróży głośność Rav4 nie wadzi. Fakt, większość jeżdżę po mieście stąd też moim wyborem była hybryda natomiast nie czuję się zmęczony hałasem po dłuższych podróżach. CX-30 jakby nie patrzeć jest mniejszym autem w każdym wymiarze toteż powinno się przenosić na mniejszy hałas w trakcie podróżowania.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Stycznia 2026, 14:58:32 »
Porównując do zwykłego miejskiego autka jak aktualne CX30 różnica w wyciszeniu jest jak między S klasą a Seicento.
No tutaj to Cię grubo poniosło. :grin:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Stycznia 2026, 15:03:50 »

Ja uważam to za głupotę wręcz, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że to nie zabawka za 50zł i nie do końca wiadomo czy nie wyjdą jakieś problemy wieku dziecięcego. Osobiście uważam też, że zakup na podstawie jazdy testowej też nie jest zbyt dobrym pomysłem i minimum to dla mnie weekend, a najlepiej parę tys. kilometrów, ale to trzeba wtedy auto wynająć. Co do zadowolenia z wersji EXE to po prawie roku uważam, że biorąc pod uwagę co jest teraz na rynku za te pieniądze (trochę wyłączając chińczyki) to nie jest to zły wybór, ale fajnie jakby było lepsze wyciszenie, wygodniejsze fotele (podparcie ud byłoby fajne) i zdecydowanie powinni ogarąć tematy aku i niemożliwości założenia łańcuchów na homologowane opony, bo obie kwestie to jest trochę żart.

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Stycznia 2026, 15:27:13 »

Co kto lubi. Jak patrzę gdy mój ojciec w nowym CX-30 męczy się wprowadzając z joysticka adres na nawigacji to jednak wolę ekran dotykowy który jest w Rav4. Mały ekran w maździe i brak możliwości by na szybko palcami coś powiększyć pomniejszyć, do czego jest większość z nas przyzwyczajona używając smartfonów jest dla mnie jednym z większych minusów w tych autach. I akurat to dość sprytne zostawić na boku silnik Rav4 gdy porównuje się go z Mazdą. Moje subiektywne zdanie jest takie (odwołuję się tu do silnika 150KM w CX-30), że jest on dla mnie mułowaty. Bardzo trzeba go wkręcać na obroty żeby zaczął jechać. W Rav4 HEV jazda sprawia mi dużo większą przyjemność jeśli idzie o ten aspekt. Wyciszenie bez dwóch zdań jest lepsze w Maździe choć ani mi ani nikomu z mojej rodziny podczas podróży głośność Rav4 nie wadzi. Fakt, większość jeżdżę po mieście stąd też moim wyborem była hybryda natomiast nie czuję się zmęczony hałasem po dłuższych podróżach. CX-30 jakby nie patrzeć jest mniejszym autem w każdym wymiarze toteż powinno się przenosić na mniejszy hałas w trakcie podróżowania.

Bezprzewodowy android auto działa tak perfekcyjnie że, oprócz dodania na stałe domu i pracy nie używam nawi w aucie ale z telefonu. Pamiętam co przeżywałem po kablu w Toyocie, rozłączanie, łączenie 30 sekund. Tutaj wchodzę do auta i jeszcze rozrusznik nie skończy kręcić i już mam połączenie.
Mam 186 KM więc tutaj dynamika już jest super.

Czekam na kolejne CX5 - już z silnikiem Active Z. Patrząc na aktualne cenniki CX5 to może bić Rav4 na głowę.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Stycznia 2026, 15:35:17 »

Bezprzewodowy android auto działa tak perfekcyjnie że, oprócz dodania na stałe domu i pracy nie używam nawi w aucie ale z telefonu. Pamiętam co przeżywałem po kablu w Toyocie, rozłączanie, łączenie 30 sekund. Tutaj wchodzę do auta i jeszcze rozrusznik nie skończy kręcić i już mam połączenie.
Mam 186 KM więc tutaj dynamika już jest super.

Czekam na kolejne CX5 - już z silnikiem Active Z. Patrząc na aktualne cenniki CX5 to może bić Rav4 na głowę.
Wystarczy kupić dongla za 50zł do bezprzewodowego AA, a jak Ci przerywało po kablu to wiesz, że problem mógł być też z portem w Twoim telefonie albo z samym kablem?

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Stycznia 2026, 15:48:04 »

Wystarczy kupić dongla za 50zł do bezprzewodowego AA, a jak Ci przerywało po kablu to wiesz, że problem mógł być też z portem w Twoim telefonie albo z samym kablem?

Nie po to kupuję auto za ponad 200 tys żeby chińskie dongle podłączać ;)

Ale to już historia - nowa Ravka chociaż ten problem ma rozwiązany i niezależnie od wersji ma mieć bezprzewodowe połączenie.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 20 Stycznia 2026, 15:58:58 »

Ale to już historia - nowa Ravka chociaż ten problem ma rozwiązany i niezależnie od wersji ma mieć bezprzewodowe połączenie.
Też bym wolał, żeby AA działało bezprzewodowo bezproblemowo jak chociażby w wersjach na USA, ale to też nie jest moim zdaniem argument przeważający na niekorzyść, bo można to łatwo ogarnąć.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #134 dnia: 20 Stycznia 2026, 16:57:13 »

Dokładnie
Poza tym ja te dongle sprawdzałem i za 500zł i tak, na prostej googla mapie (nawet nie ma nazwy wioski przez jaką jedziesz)  jakos działa ale np na mapy.cz gdzie jest 1000x wiecej szczegółów zrywają, a po kablu działa stabilnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl