Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125414 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #285 dnia: 05 Marca 2026, 11:46:21 »
Przecież to bzdury. Te samochody mają górą 2 miesiące a już pisze o problemach objawiających się zaraz po zakończeniu gwarancji. Do „kultu rzekomych oszczędności” nawet nie ma co próbować się odnosić.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #286 dnia: 05 Marca 2026, 14:32:36 »
Ja rozumiem, że Chińczyki w podobnej do Rav4 konfiguracji są prawie o 100 tys tańsze, ale ja podziękuję. Wolę poczekać na jakieś promocje rocznika, może znów dostanę upust flotowy, ale samochód bezproblemowy z normalnym silnikiem spalinowym to nie to samo co wynalazek z 1,5 turbo benzyna. Mam sporo klientów, którzy biorą w leasingu chińskie samochody i ich opinie po kilku miesiącach użytkowania nie są wcale takie jednoznacznie pochlebne. Są awarie, samochody stoją, części brakuje.
Obecne RAVki z aku padającym po 5 dniach i złączem będący tykającą bombą to niestety średnio bezproblemowe auta, śmiem twierdzić, że nawet taki MG jest obecnie bardziej bezproblemowy niż to co wyprawia Toyota w najnowszych autach.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #287 dnia: 05 Marca 2026, 14:49:33 »
nawet taki MG jest obecnie bardziej bezproblemowy niż to co wyprawia Toyota

Tak, polecam innym podsumować ile ja razy byłem w ASO na gwarancji..

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #288 dnia: 05 Marca 2026, 16:11:29 »
SNCF - jesteś raczej wyjątkiem. Nie wiem z czego to wynika? pech/nieudolne aso / złożenie obydwu?
Moja opinia jest taka, ze problem aku jest marginalny a przedewszystkim tani do rozwiązania. Złącze poprawili, jest kampania. Temat znany. Oprócz ceny wyjsciowej jest jeszcze utrata wartości i tu sie może okazać że te chiniole takie tanie nie są bo za 5 lat  nikt tego nie odkupi. MOŻE sie tak stać ale nie musi. Troche czasu niech upłynie żeby miec komplet wiedzy.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #289 dnia: 05 Marca 2026, 16:34:51 »
Oprócz ceny wyjsciowej jest jeszcze utrata wartości

tak

Iphone 3 letni ma 50% ceny uzywany i sprzedasz od ręki a chinskie badziewia 5% i nikt tego nie chce
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2026, 16:40:13 wysłana przez SNCF »

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 PHEV AWDi
« Odpowiedź #290 dnia: 05 Marca 2026, 17:15:56 »
Moja opinia jest taka, ze problem aku jest marginalny a przedewszystkim tani do rozwiązania. Złącze poprawili, jest kampania. Temat znany. Oprócz ceny wyjsciowej jest jeszcze utrata wartości i tu sie może okazać że te chiniole takie tanie nie są bo za 5 lat  nikt tego nie odkupi. MOŻE sie tak stać ale nie musi. Troche czasu niech upłynie żeby miec komplet wiedzy.
Co do aku to ja myślę, że wielu jest takich, co ma po prostu pecha. Tu gdzie mieszkam (Norwegia), na parkingu widzę kilka RAV4 5gen. Z jednym właścicielem nawet rozmawiałem. Nigdy nie miał problemu z akumulatorem. Ja miałem problem raz, kiedy jeszcze jeździłem RAV4 z 2019. Tu sam serwis powiedział, że aku jest do wymiany, bo jakby lekko zajechany. I wymienili.
Kabel - tu też chyba mamy inne standardy niż w Polsce. Dwa tygodnie temu byłem na serwisie co rok/15k km. Sprawdzili kabel, bo na papierach było coś o XGGA2. Przy odbiorze poinformowali, że kabel został WYMIENIONY. Zapytałem czy był uszkodzony, czy coś. Nie, po prostu mieli to wymienili.
Co do chińczyków elektryków. Sąsiad ma jakiegoś BYD-a. 4 miesiące około. Już pyta kto by nie chciał kupić. Wielu z Was nawiązuje do MG. Widziałem gdzieś na YT film jak wygląda wydech w tym samochodzie po kilkuset kilometrach. Można by powiedzieć masakra. Ale można by też powiedzieć, że jest tak jak z tymi aku - pech, ot trafił się jakiś turecki lub innej produkcji szmelc i nie daje rady. To, że się 120 osobom rozładowuje aku to nie oznacza jeszcze że 120 tys akumulatorów jest do d... nieprawdaż?

A propo nowej Rav4 - obejrzałem kilka innych niby dziennikarskomotoryzacyjnych opinii o tym samochodzie i....  :| No właśnie. Zdania nie zmieniłem. Ponieważ w Norwegii już praktycznie nie ma szans na kupienie hybrydowej Toyoty z salonu (nowej), to pozostaje mi szukać jedynie tej samej konfiguracji, którą użytkuję obecnie, ale młodszej gdybym się decydował na zmianę.

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #291 dnia: 05 Marca 2026, 23:07:38 »
To są ceny z konfiguratora. Promocje pewnie będą różne i na jeden, i na drugi model, ale wyjściowo jest jak jest.
Widzę, że u nas jest moc 304, a nie 324. Pewnie znów przez eco

w przypadku RAV4 to nie jest promocja tylko obnizona stawka akcyzy (9,3% zamiast 18,6%), toyota nie doklada do tego ani zlotowki
tylko cennik tak skrojony, zebys myslal, ze to rabat
  Porównaj ceny z Czech i Polski i wtedy zobaczysz  czy cena w PL jest  bonusowa czy nie !  I koniecznie napisz potem  swoją opinię bo inaczej to jest zwykłe pitu pitu .

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #292 dnia: 05 Marca 2026, 23:15:41 »
Ktoś coś słyszał o mikropęknięciach w e-cvt nowych rav4? Tu o tym mówią: https://youtu.be/dNxW832h4C4?si=T1L52vCYjXkaClFJ
Gdzie ty typie wynajdujesz takie niszowe filmiki z lektorem AI, tylko żółtych napisów brakuje ...

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #293 dnia: 06 Marca 2026, 07:54:31 »
To są ceny z konfiguratora. Promocje pewnie będą różne i na jeden, i na drugi model, ale wyjściowo jest jak jest.
Widzę, że u nas jest moc 304, a nie 324. Pewnie znów przez eco

w przypadku RAV4 to nie jest promocja tylko obnizona stawka akcyzy (9,3% zamiast 18,6%), toyota nie doklada do tego ani zlotowki
tylko cennik tak skrojony, zebys myslal, ze to rabat
  Porównaj ceny z Czech i Polski i wtedy zobaczysz  czy cena w PL jest  bonusowa czy nie !  I koniecznie napisz potem  swoją opinię bo inaczej to jest zwykłe pitu pitu .

mozna porównywać ceny miedzy dowolnymi krajami tak długo, az znajdzie się przykład pasujacy do tezy
problem w tym, ze na ceny samochodów w danym kraju wplywa tyle czynników (strategia importera, konkurencja, kursy walut, wyposażenie, wielkość rynku), ze samo porównanie dwoch cenników nic nie udowadnia

wracajac do rabatu..
https://cdn.files.smcloud.net/t/spec_nowy_rav4_2020.pdf
wchodzi nowelizacja ustawy o podatku akcyzowym
https://wyprzedaz-toyota.pl/wp-content/uploads/2021/11/spec_rav4_2021.pdf

i co, z dnia na dzien taki executive drozeje o 16tys? na szczescie TCE jak rycerz na bialym koniu bierze na tors praktycznie cala zwyzke
zwykle marketingowe przeniesienie ugli podatkowej na cennik
ciekawe co by bylo, gdyby wycofano ulge - koniecznie napisz swoja opinie, inaczej to zwykle pitu pitu

« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2026, 08:00:37 wysłana przez JanuszTracz »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #294 dnia: 12 Marca 2026, 12:51:41 »
Ktoś coś słyszał o mikropęknięciach w e-cvt nowych rav4? Tu o tym mówią: https://youtu.be/dNxW832h4C4?si=T1L52vCYjXkaClFJ
Gdzie ty typie wynajdujesz takie niszowe filmiki z lektorem AI, tylko żółtych napisów brakuje ...
Jakiś członek@wpisdu mi przysyła, proto-typie.
Edit: a lektora Ai masz widoczne włączonego w ustawieniach, wystarczy wyłączyć i masz oryginał.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2026, 12:59:15 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #295 dnia: 12 Marca 2026, 14:54:27 »
Jakiś członek@wpisdu mi przysyła, proto-typie.
Edit: a lektora Ai masz widoczne włączonego w ustawieniach, wystarczy wyłączyć i masz oryginał.
Mówię o angielskim lektorze AI panie Ai. Zawsze się zastanawiałem kto jest odbiorcą takich niszowych kanałów z informacjami z doopy typu ziemia jest płaska i właśnie jednego znalazłem na tym forum.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2026, 14:59:30 wysłana przez wpisdu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #296 dnia: 12 Marca 2026, 17:15:53 »
...ja drugiego i to z "tłumaczeniem".
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #297 dnia: 14 Marca 2026, 20:17:32 »
Hej, a zauważyliście, że podmieniono cennik i specyfikację najnowszej RAV4?

W dniu startu zamówień 2 marca nadal nie były znane dane homologacyjne.
Teraz już są:

Wersja AWDi ma zasięg na prądzie 121-133 km, moc maksymalną trochę większą, niż prognozowana i symbolicznie, ale jednak większą od poprzedniej generacji: 309 KM.
W wersji FWD zasięg odrobinę większy: 125-137 km. Pewno przez brak tylnego silnika i idącą za tym mniejszą masę auta.
Dla niektórych ważna pewnie będzie informacja, że obie wersje mają emisję poniżej 50g, co nie było za bardzo oczywiste po zmianie metody pomiaru.

Łooo.. super! Nakręciłem się jak budzik!  :grin:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #298 dnia: 14 Marca 2026, 20:36:10 »
Mocno czekam aż pojawi się w salonach i będę mógł ocenić wnętrze, bo na filmikach wydaje się beznadziejnie plastikowe, na pewno bardziej niż poprzednik.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #299 dnia: 14 Marca 2026, 21:28:08 »
plastikowe, na pewno bardziej niż poprzednik
No. Tak wygląda.
Przyzwyczaję się!  :grin:

www.ucando.pl