Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #525 dnia: 28 Kwietnia 2026, 10:45:22 »
Wszystko sie sprowadza do kilku niewiadomych. Jaka bedzie faktyczna jakość tycvh aut - czyli czy po kilku latach zaczną się sypać czy będą jeździc jak nowe. Jaka będzie dostępność części i ogólnie jakość serwisu. Ja juz w tej chwili nie nadążam za mnogością tych marek. Czy wszystkie sie utrzymają? Będą przejęcia czy znikną z rynku? No i wtedy znowu kwestia części i serwisu. Co do flot to nie jest tak że to wszystko jedno. Jeśli szacowana wartość po 2-3-4 latach jest w tej chwili niska to raty wynajmu długoterminowego są wysokie. Nie mam kalkulacji ale na oko różnica pomiędzy "starymi" markami może się zacierać. No i własnie dla tego chiniole póki co idą głównie do klienta indywidualnego.
Ja też bym na ten moment nie kupił chińczyka. Może jako auto pomocnicze to kulania się po mieście bym sie jeszcze zastanawiał ale na pewno nie jako samochód podstawowy którym chcę pojechac za granicę czy inną dłuższą trasę i który ma być na 100% dostępny.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #526 dnia: 29 Kwietnia 2026, 06:37:16 »
Comfort o 2k droższy, Style o tysiąc.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dziwne, bo zgodnie z ustawa o prawie konsumenta ze stycznia 2023 powinne to byc ujete w cenniku jako najnizsza cena z ostatnich 30 dni, a nima.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #527 dnia: 29 Kwietnia 2026, 07:23:08 »
A że teraz chińskie używane jest niesprzedawane to się nie dziwię, bo te modele 3-4 letnie mocno odstają od tego co teraz jest oferowane, no i ceny są śmiesznie wysokie, jak mogę taniej kupić nowego i lepszego chińczyka, często z LPG za 1zl albo OC/AC i 3x33% to nie ma rozmowy, gdy najlepszą oferta na auto używane to jakieś 12% RRSO.
Dokładnie tak jest dlatego na tą chwilę nowy Chińczyk to perspektywa straty dużej kasy.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #528 dnia: 29 Kwietnia 2026, 07:51:12 »
Comfort o 2k droższy, Style o tysiąc.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Dziwne, bo zgodnie z ustawa o prawie konsumenta ze stycznia 2023 powinne to byc ujete w cenniku jako najnizsza cena z ostatnich 30 dni, a nima.
Właśnie tak sprawdziłem poprzednie cenniki i wyszło mi pierwotnie, że nie było zmiany ceny.  :laugh:
Dopiero musiałem się "mocniej" przyjrzeć..

A w ogóle, to nie wiem: czemu podwyżka jest na te najtańsze, skoro najlepiej się sprzedaje executive podobno? Chodzi o to, by różnica ceny najtańszego i najdroższego trimu się jeszcze bardziej zmniejszyła i wtedy jeszcze bardziej wzrośnie im sprzedaż wersji najdroższej? Dla nich to optymalna sytuacja chyba: tłuczenie tej samej wersji jest tańsze w logistyce i szybsze. No i ostatecznie zarobek jeszcze większy! Mądrale!  :grin:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #529 dnia: 29 Kwietnia 2026, 09:22:10 »
A że teraz chińskie używane jest niesprzedawane to się nie dziwię, bo te modele 3-4 letnie mocno odstają od tego co teraz jest oferowane, no i ceny są śmiesznie wysokie, jak mogę taniej kupić nowego i lepszego chińczyka, często z LPG za 1zl albo OC/AC i 3x33% to nie ma rozmowy, gdy najlepszą oferta na auto używane to jakieś 12% RRSO.
Dokładnie tak jest dlatego na tą chwilę nowy Chińczyk to perspektywa straty dużej kasy.
A kupno Toyoty nie? A co jeśli Corolla za 2 lata będzie zaczynać się od 100k bo chinczyki tak wpłyną na rynek, ile ta używana 3 letnia która kosztowała 125k będzie wtedy warta?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #530 dnia: 29 Kwietnia 2026, 09:33:38 »
A kupno Toyoty nie? A co jeśli Corolla za 2 lata będzie zaczynać się od 100k bo chinczyki tak wpłyną na rynek, ile ta używana 3 letnia która kosztowała 125k będzie wtedy warta?
Tak, istnieje takie ryzyko, ale - moim zdaniem - znikome. Aż tak dużych różnic nie będzie.
Poza tym.. będzie raczej odwrotne zjawisko: Chińczyki przebiją pewien pułap procentowego udziału w rynku przez co staną się bardziej wiarygodnym graczem w Europie.
Wtedy ceny ich aut zaczną rosnąć. Oczywiście Japońce i Europa zrobią obniżki, by być "bardziej atrakcyjnymi" w takich warunkach rynkowych. Konsument na tym skorzysta.
Jest też niemal pewne, że za te kilka lat zaczną się zwijać z rynku niektóre spośród prawie już 30 marek chińskich samochodów i wtedy europejski konsument przejrzy na oczy, że został z autkiem bez serwisu i niesprzedawalnym właściwie.
Oczywiście kilku dużych graczy chińskich zostanie, ale nieliczni, utrwalą się na rynku i tyle.
Ale kto to wie, kto zostanie, a kto nie..

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #531 dnia: 29 Kwietnia 2026, 09:53:39 »
Już widać jakie marki zostaną, MG, Chery i ich podmarki, Leapmotor, BYD, Baic i Geely w tej kolejności prawdopodobieństwa. Do tego dojdzie jeszcze Xiaomi, jak już wprowadzą EREV. Pan Chińczyk też sobie nie pozwoli żeby na samym początku swojej dominacji automotive strzelić sobie w kolano i raczej nie będzie spektakularnych upadków tylko konsolidacja.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #532 dnia: 29 Kwietnia 2026, 10:05:29 »
Byłem swoim Tucsonem na serwisie po 2 latach i w okolicy pełno zmian, byłe ASO (forda, fiata i suzi) zmieniły szyldy na MG, BYD itp. Na wyprzedażach pełno dobrze doposażonych po korek aut HEV/PHEV za 116-140kpln...
Moj model potaniał realnie o 15kpln, to samo w Nissanie czy nawt Hondzie! Idzie nowe, powiadam wam ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #533 dnia: 29 Kwietnia 2026, 10:13:56 »
Właśnie na te nowe niższe ceny spokojnie sobie czekam.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #534 dnia: 29 Kwietnia 2026, 10:15:23 »
W Łodzi na terenie salonu Audi i Porsche salonik BYD się pojawił. Na razie salonik, pasujący jak wół do karety ale będę obserwował czy się rozrasta. Póki co wbrew sobie kupiłem chińskie auto tyle że w skali 1:10 i na pierwszy rzut oka jest świetnie ale po zagłębieniu się w szczegóły niedociągnięcia są. Jednak cena robi swoje bo to 1/5 wartości protoplasty.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2026, 10:22:35 wysłana przez przmor »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #535 dnia: 29 Kwietnia 2026, 10:37:04 »
Oczywiście że nie bo analogicznie wszystko będzie tanieć. Toyota obniży ceny nowych aut wtedy spadną ceny używek u braci z Chin stanie się to samo. Nowe będzie tańsze używka też spadnie a jak używka Toyota spadnie to wtedy żeby sprzedać Chinolca trzeba będzie dać na niego jeszcze niższą cenę.

A patrząc na to ogólnie to Toyota istnieje na naszym rynku od dziesięcioleci, prawda jest też taka że ma ugruntowaną pozycję i nie są w stanie tego zmienić tak na szybko ruchy marketingowe firm któr się pojawił nie wiadomo skąd kilka lat temu z z nazwami trudnymi do wypowiedzenia  :laugh:

Zresztą po co odkrywać Amerykę wystarczy popatrzeć co się dzieje w innych branżach z technologią chińską z jej jakością i spadająca wartością.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2026, 10:38:38 wysłana przez ledziu »

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #536 dnia: 29 Kwietnia 2026, 11:04:44 »
Wszystko sie sprowadza do kilku niewiadomych. Jaka bedzie faktyczna jakość tycvh aut - czyli czy po kilku latach zaczną się sypać czy będą jeździc jak nowe. Jaka będzie dostępność części i ogólnie jakość serwisu. Ja juz w tej chwili nie nadążam za mnogością tych marek. Czy wszystkie sie utrzymają? Będą przejęcia czy znikną z rynku? No i wtedy znowu kwestia części i serwisu. Co do flot to nie jest tak że to wszystko jedno. Jeśli szacowana wartość po 2-3-4 latach jest w tej chwili niska to raty wynajmu długoterminowego są wysokie. Nie mam kalkulacji ale na oko różnica pomiędzy "starymi" markami może się zacierać. No i własnie dla tego chiniole póki co idą głównie do klienta indywidualnego.
Ja też bym na ten moment nie kupił chińczyka. Może jako auto pomocnicze to kulania się po mieście bym sie jeszcze zastanawiał ale na pewno nie jako samochód podstawowy którym chcę pojechac za granicę czy inną dłuższą trasę i który ma być na 100% dostępny.

1. Co do mnogości marek to normalne dla każdego kto ma minimalne pojęcie o motoryzacji że niektóre marki znikną lub je wykupią. Nikt przy zdrowych zmysłach nie pójdzie do salonu firmy, której roczny wolumen sprzedaży to 50 sztuk. Jestem gotów postawić wiele pieniędzy że giganci jak BYD czy MG przeżyją niejedną europejską markę

2. Co do serwisu i dostępności części to już od 2 lat jak trwa ekspancja Chińczyków się mówi - i dwa lata minęły a problemów nie ma - ani żadnych dużych akcji serwisowych ani problemów w serwisach. Żadna firma, nawet Mercedes nie trzyma w magazynie zderzaków do każdego modelu czy klamek czy lusterek.
Niedawno kolega pojechał do ASO Citroena na akcję serwisową (kolejną) dotyczącą rozrządu - czas oczekiwania do 3 miesięcy, w tym czasie auto ma stać bo utraci gwarancję. A my dalej piszemy że chińskie mają problem z serwisami ....
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #537 dnia: 29 Kwietnia 2026, 11:35:46 »
2. Co do serwisu i dostępności części to już od 2 lat jak trwa ekspancja Chińczyków się mówi - i dwa lata minęły a problemów nie ma - ani żadnych dużych akcji serwisowych ani problemów w serwisach. Żadna firma, nawet Mercedes nie trzyma w magazynie zderzaków do każdego modelu czy klamek czy lusterek.
Niedawno kolega pojechał do ASO Citroena na akcję serwisową (kolejną) dotyczącą rozrządu - czas oczekiwania do 3 miesięcy, w tym czasie auto ma stać bo utraci gwarancję. A my dalej piszemy że chińskie mają problem z serwisami ....
Nie wiem skąd masz takie info ale śledzę strony hurtowni z których korzystają warsztaty i nie ma nic. Tak naprawdę poza wybiórczą eksploatacją kompletnie nic.
Pozostaje się modlić o brak awarii albo jakiś szkód.
A co do dostępności części innych marek to wszędzie jest podobnie.

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #538 dnia: 29 Kwietnia 2026, 13:26:14 »
Nie wiem skąd masz takie info ale śledzę strony hurtowni z których korzystają warsztaty i nie ma nic. Tak naprawdę poza wybiórczą eksploatacją kompletnie nic.
Pozostaje się modlić o brak awarii albo jakiś szkód.
A co do dostępności części innych marek to wszędzie jest podobnie.

Sprawdzałem w dwóch markach w Krakowie przykładowe rzeczy np zderzak, szyba - czas oczekiwania do 3 tygodni.

Kilka miesięcy temu wymieniałem tylny zderzak w mojej Maździe 3 bo mi taryfiarz przywalił - czekałem na część plus polakierowanie gotowe do montażu 19 dni dokładnie. To jest zupełnie normalne że plus minus do miesiąca się czeka na takie rzeczy.
Bodajże rok czy dwa lata temu była akcja serwisowa BMW na EGR - czas oczekiwania był do pół roku :)
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #539 dnia: 29 Kwietnia 2026, 13:29:22 »
Już na lawetach nowe Ravki są , obok mam skład Toyoty dziś dwie widziałem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl