Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #570 dnia: 07 Maja 2026, 22:27:28 »
Osobny film z jazdą nocną https://youtu.be/ROEhkUximKA Wszystkie te filmy uwzględniam ostrożnie, bo testujący jest wszystkim zachwycony. Ale co nieco można zaobserwować :)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #571 dnia: 08 Maja 2026, 00:26:56 »
Wszystkie te filmy uwzględniam ostrożnie,
I słusznie.
Filmiki słabe.
Jeździ po oświetlonych ulicach - nie widzę wyraźnej pracy matrix led.
Te jego ciągłe przełączanie długie/krótkie jest denerwujące. Ostatecznie trudno wyłapać, kiedy to on włącza, a kiedy auto.
Mam wrażenie, że kilka razy świecił ze zbyt małej odległości w tył poprzedzających aut.
No i teraz: on czy auto? Kto to przełącza? Jeśli auto, to jest źle..
Ciągle czekam na polskie testy.
To już 5 dni, jak auto jest w salonach! Śpią te nasze recenzenty? ;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #572 dnia: 08 Maja 2026, 06:50:53 »
Brak jakiegokolwiek oświetlenia ambientowego RGB przy tej ogólnej smucie wewnątrz to porażka.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #573 dnia: 08 Maja 2026, 07:17:51 »
Brak jakiegokolwiek oświetlenia ambientowego RGB przy tej ogólnej smucie wewnątrz to porażka.
To prawda.
Smuta, szaro, słabo..
Zrezygnowali z wszystkiego, co dali np w ch-r.
Nawet w Yarisie z 2021 jest na postoju oświetlenie klamek w środku, czy półki przed dźwignią zmiany biegów. Tutaj światełko, żeby se trafić w dziurę kubkiem..

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #574 dnia: 08 Maja 2026, 07:55:42 »
Wczoraj siedziałem w GR i z tą czarna podsufitką w sztucznym oswietleniu salonu było przygnębiająco i czarno.  Brak dyskretnego RGB, minimalna ilość dodatków srebrnych powodują, że moim zdaniem fajny design wnętrza jest mdły i smutny.

Oświetlenie w podsufitce też jakieś dziwne - małe diody wydaje się, że punktowo oświetlają, ale chyba słabo bo w salonie nie widziałem różnicy.

Design w środku na plus, materiały okej, wygląd zewnętrzny GR petarda.
Już się nie mogę doczekać swojej Executive. Mam umówioną jazdę testową, dodatkowo w przyszłym tygodniu spędze więcej czasu z Ravką niż godzinę na jeździe.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

rav4

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #575 dnia: 08 Maja 2026, 08:16:14 »
Wczoraj siedziałem w GR i z tą czarna podsufitką w sztucznym oswietleniu salonu było przygnębiająco i czarno.� 
A to jedyna wersja, która ma jakieś kolorystyczne dodatki w środku: przeszycia, emblematy, nakładki na progi...
Było aż tak nudno? Materiały niby podobne, ale np w GR sporcie jest inna, miękka osłona kolana np. Oczywiście w Exec tego nie ma, bo to tylko Comfort z lepszymi bebechami.
Progi w GR i w Exec mają być podświetlane, są?
Półka przed pasażerem (nie schowek) też miała mieć światło, ma?
I jednego i drugiego nie ma w tym rumuńskim egzemplarzu z filmu.

Generalnie na wcześniej przytoczonych filmach widać, że - tak jak zauważył autor kanału Car nuts - kamery obserwujące kierowcę zamontowane na kolumnie kierownicy zasłaniają dół zegarów.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2026, 08:18:17 wysłana przez Henio »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #576 dnia: 08 Maja 2026, 08:17:49 »
Mam umówioną jazdę testową, dodatkowo w przyszłym tygodniu spędze więcej czasu z Ravką niż godzinę na jeździe.
Kupiłeś już i salon dalej tak w Ciebie inwestuje?
Łoł! A co to za salon?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #577 dnia: 08 Maja 2026, 08:24:12 »
To prawda.
Smuta, szaro, słabo..
Zrezygnowali z wszystkiego, co dali np w ch-r.
Nawet w Yarisie z 2021 jest na postoju oświetlenie klamek w środku, czy półki przed dźwignią zmiany biegów. Tutaj światełko, żeby se trafić w dziurę kubkiem..
Białe oświetlenie akcentowe jest, na pewno było cupholderow, klamek raczej też jest
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #578 dnia: 08 Maja 2026, 08:45:20 »
O niebo lepsza recenzja.
Nie ma ścieżki dźwiękowej po angielsku ani polskiego tłumaczenia, no ale somsiada z południa spokojnie zrozumiemy ;)
https://m.youtube.com/watch?v=fVxYiZlSMFQ&pp=0gcJCQMLAYcqIYzv

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #579 dnia: 08 Maja 2026, 11:45:52 »
Miała być lepiej wyciszona, a tu na filmiku gościu zmierzył i przy 130 km/h jest tak samo jak w poprzedniej generacji czyli 68 do 69dB - a szkoda  :(

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #580 dnia: 08 Maja 2026, 12:20:05 »
Nie wiem czego się ludzie spodziewali, po pierwszych filmikach było widać, że to recycling poprzedniej wersji. To jest ogólnie smutne, że od powstania poprzedniej generacji minęło 8 lat, a tu za wiele rzeczy się nie zmieniło. To jest kawał czasu w motoryzacji, zwłaszcza dzisiejszej napędzanej przez chińczyków, czasu który w Toyocie najwyraźniej się zatrzymał. Nokia w przeszłości tak samo przysnęła na kilka lat, aż któregoś dnia ją zmiotło z planszy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #581 dnia: 08 Maja 2026, 12:30:25 »
Nie wiem skąd te czarne wizje. W wielu obszarach nastąpiła poprawa, a że nie "z pieca na łeb" tylko delikatna to pewnie dlatego, że poprzednia generacja była bliska doskonałości. ;)
Przyznaję to moja opinia fan boya RAVki. Mam na myśli oczywiście wersję Hybrid, jak dla mnie Plug-in jest nieoptymalny z wielu względów (np. cięższy, mniejszy bagażnik, znacznie droższy - w 5 gen.).
Nie uważam też, że lepszy o 2 sek. czas do 100 jest wart tych dodatkowych pieniędzy.
Ja uważam, że jeśli potrzebujemy auto do kręcenia się wokół komina i chcemy na prąd to lepiej kupić niedużego elektryka, a osobne auto na trasy.
Ps.
W plug-in gdy jeździmy głównie wokół komina to ICE jest prawie nie używany, a to degraduje silnik, komplikuje konstrukcję i wozimy zbedny balast.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2026, 12:55:15 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #582 dnia: 08 Maja 2026, 12:40:35 »
Dla mnie istotny jest tylko jeden parametr, mianowicie przyśpieszenie od 120 do 140 km/h. Stara ma 222kM i mocniejszy silnik benzynowy. W nowej silnik jest wykastrowany, niby wzmocniony lepszymi elektrykami. Ale w trasie przy wysokich prędkościach elektryki i tak nie pracowały. Pytanie jak w nowej wersji i dlaczego w USA benzyniak jednak jest mocniejszy. Jeżeli nie robiłoby to różnicy, to cały Świat dostałby taką samą wersję napędu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #583 dnia: 08 Maja 2026, 12:47:58 »
Wersje na Europę wykastrowane z uwagi na normy.
Gdyby nie to pewnie wersja ustawień napędu jak w US szła by na Europę.
Ale za to jest trochę mocniejszy silnik elektryczny.
Trzeba to po prostu sprawdzić.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #584 dnia: 08 Maja 2026, 12:52:45 »
Ale za to jest trochę mocniejszy silnik elektryczny.
Fajnie byłoby, żeby ktoś zrobił porównanie wersji poprzedniej z obecną. Rozmawiałem z pracownikiem salonu, który jeździł już tą nową wersją, to mówił, że w mieście jest dużo lepsza od poprzedniczki, ale w trasie nie miał okazji sprawdzić, czy przy wysokich prędkościach silnik elektryczny wspomaga benzynowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl