Co takiego jest w tych nowszych rozwiązaniach inforozrywki za co warto by przepłacać ?
Dlaczego od razu przeplacac? Google built-in jest po prostu standardem w coraz wiekszej ilosci modeli.
Nie mam problemu z tym, że będzie w aucie Android Automotive bądź inny system np. własny producenta.
Dla mnie po prostu to nie jest kryterium z pierwszej linii podczas wyboru auta.
Jak już ma Android Auto, najlepiej bezprzewodowe, to nie jest źle.
Ok. Ale ja używam rav4 z 2020/2021 z AA i tak na prawde nic mi nie brakuje.
Nie masz jak wykorzystac potencjalu.
Nie masz HUDa, cyfrowych zegarow, wiekszej baterii do pre-conditioningu czy zarzadzania ladowaniem wg topologii terenu.
Idea v2x tez brzmi ciekawie, ale to wymaga duzo szerszej adopcji.
OK, moje auto faktycznie nie ma pełnego potencjału najnowszych modeli ale ja nie odczuwam ich braku.
Poza tym mam wrażenie, że część najnowszych technologii bardzo dzielnie rozwiązuje problemy, których nie było przed ich wprowadzeniem.
I kolejna sprawa, faktycznie niektóre nowe pomysły ułatwiają eksploatację auta ale obawiam się, że wiele z nich jest wygodne dla producenta i służy cięciu kosztów / redukcji emisji CO2, a nie ergonomii kierowcy. Np. pozbawianie auta przycisków na rzecz rozwiązań dotykowych lub głosowych. Dla wielu kierowców, w tym dla mnie, to nie jest dobry trend.
Nie jestem również zwolennikiem aby auto było zbytnio uwikłane w połączenia sieciowe. Bo gdy ich chwilowo brak to część funkcje nie jest dostępna, a to już jest mało przyjemne.
Polecenia glosowe do auta ? Do tego wygodniejsza są przycisku fizyczne.
Moim zdaniem jest odwrotnie. Latwiej jest powiedziec niz odrywac rece i szukac guzika. Szczegolnie jak np nie jest podswietlony =]
Dla mnie odwrotnie - ustawienie tempomatu to kilka kliknięć na przyciskach (fizycznych, nie dotykowych) kierownicy, zmiana temperatury to szybkie przekręcenie gałki, itp.
Rozmowa z asystentem też odrywa uwagę od prowadzenia auta, poza tym to trwa ...
Nie to, że nie korzystam z funkcji głosowych. W AA - telefonowanie, sprawdzanie wiadomości i ewentualne odpowiedzi, sterowanie nawigacją - jest OK.
Tylko tak jak pisałem - dla mnie te funkcje nie są kluczowe przy wyborze auta. Ważniejszy jest napęd, bezawaryjność, dobre prowadzenie.