Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #720 dnia: 13 Maja 2026, 19:26:29 »
Po opłaceniu i rejestracji to szczerze nie wiem po co
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #721 dnia: 13 Maja 2026, 19:46:41 »
Zapamiętam!  :-)
Dotąd też oglądałem odbierając, i zdarzyły mi się wtopy.
Drobne, bo drobne, ale jednak..
Ja to chyba mam wielkie, nadmierne zaufanie do ludzi..
Tym razem nie odbiorę papierów i faktury pocztą, tylko pojadę osobiście odebrać i pooglądam "przy okazji"..
Taki prosty protip, a jaki przydatny!

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #722 dnia: 13 Maja 2026, 20:42:07 »
Kwity wydadzą tylko po opłaceniu, więc dalej zostaje kurier z dokumentami. My oglądaliśmy przed wysłaniem pieniędzy, po zaksięgowaniu przelewu przyszły dokumenty.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #723 dnia: 13 Maja 2026, 20:42:30 »
bo jedno z nas już widziało a drugie nie.... więc zobaczymy jeszcze raz razem...

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #724 dnia: 13 Maja 2026, 21:22:11 »
Kwity wydadzą tylko po opłaceniu, więc dalej zostaje kurier z dokumentami. My oglądaliśmy przed wysłaniem pieniędzy, po zaksięgowaniu przelewu przyszły dokumenty.
Aaa.. OK  :-)
To pojadę, polukam, zapłacę błyskawicznie i odbiorę fakturę.
Dzięki!
Niestety, na razie nie mam co lukać   :-(
A w weekend czeka mnie rozmowa o nadmiarowym alarmie.
Jeszcze nie wiem, co z wideorejestratorem.. Zamówiłem montaż swojego, ale skoro powiedzieli, że nie będzie wbudowanego, a jednak będzie w abo, to też im głowę zmyję! A co!
 :laugh: :laugh:

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #725 dnia: 14 Maja 2026, 00:28:08 »
Kilka newsów.
Wczoraj pojeździłem GR. Bardzo pozytywnie. Świetna pozycja za kierownicą, w moim odczuciu naprawdę nisko (jak na suva) można ustawić fotel. Fotele okej, nie są szczególnie sportowe. Chyba takie same są w Style? Chwilę potestowałem audio JBL i będę zadowolony. Jechałem autostradą i z samych odczuć jest ciszej.
Ze 2-3 razy sam, bez wywoływania włączył mi się asystent AI, a raczej Pani asystent, trochę łamanym językiem np. poinformowała, że zbliżam się do przejazdu kolejowego i żeby stosować się do obowiązujących przepisów ruchu drogowego - do przejazdu miałem z 500-700m, zdążyłem na skrzyżowaniu wcześniej  zmienić kierunek, wiec trochę to było dziwne. A jak się ją o coś podstawowego zapytałem to nie mogła udzielić odpowiedzi. Na ten moment rzecz do wyłączenia. Podobają mi się przetłoczenia na masce patrząc przez przednią szybę :D
Nie  udało mi się podłączyć telefonu bezprzewodowo do Android auto. Nie wiem dlaczego, wszystko zrobiłem o co poprosił system. Z samochodem było już sparowanych kilka telefonów, chciał się łączyć z jednym z nich, wszystkie pousuwałem mimo to nadal chciał aby skonfigurować mu połączenie wifi i bluetooth z moim gdzie już dawno był połączony.
Przy moich 183 cm, obniżonym fotelem na maxa i wygodnie ustawionym oparciem widoczność HUDa była na granicy, tak że raz widziałem a jak się bardziej rozluźniłem - zapadłem w fotelu to obraz z HUDa był już niewidoczny. Nie miałem czasu, żeby pogrzebać w ustawieniach wyświetlacza przed kierowcą czy jest możliwość zmiany pozycji wyświetlania obrazu na szybie. Na monitorze centralnym takiej opcji nie znalazłem. Ale sam obraz HUDa bardzo dobry, czytelny, tylko najpotrzebniejsze informacje + zauważyłem czasami jakieś dodatkowe grafiki z asystenta jazdy.

Podsumowując, niewiele ponad godzina to za mało, żeby oceniać. Jest na tyle dużo nowych lub zmienionych rzeczy, nowy system, nawet sterowanie na kierownicy się zmieniło, wszystko to wymaga nauczenia. Po pierwszej jeździe z jeszcze większą niecierpliwością czekam na moją sztukę. Tak jak pisałem jest szansa, że jeszcze w tym tygodniu będę mógł spędzić z innym egzemplarzem trochę więcej czasu, jeśli chcecie, żebym coś sprawdził to dajcie znać.

Auto znajomego, które od 22.04 miało status Mszczonów wczoraj dojechało do naszego dealera.
Moje ma od 30.04 Mszczonów i nie wiadomo kiedy dojedzie.

Doradca powiedział, że zamawiając dzisiaj auto termin dostawy luty 2027.
rav4

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #726 dnia: 14 Maja 2026, 06:36:46 »
Kilka newsów.
Wczoraj pojeździłem GR. (...) Fotele okej, nie są szczególnie sportowe. Chyba takie same są w Style?
Tak, prawie te same.
Cytuj (zaznaczone)
Chwilę potestowałem audio JBL i będę zadowolony. Jechałem autostradą i z samych odczuć jest ciszej.
Super!
Cytuj (zaznaczone)
(...)Nie  udało mi się podłączyć telefonu bezprzewodowo do Android auto.
Ponoć w Stanach było trochę zgłoszeń o problemach z podłączeniem bezprzewodowym telefonów
 :-(
Cytuj (zaznaczone)
(...) Nie miałem czasu, żeby pogrzebać w ustawieniach wyświetlacza przed kierowcą czy jest możliwość zmiany pozycji wyświetlania obrazu na szybie. Na monitorze centralnym takiej opcji nie znalazłem.
Ustawienia HUD są tylko w zegarach. Instrukcja (Tak, Konrad62, instrukcja! ;)  :laugh: ) str 162.
Cytuj (zaznaczone)
Ale sam obraz HUDa bardzo dobry, czytelny, tylko najpotrzebniejsze informacje + zauważyłem czasami jakieś dodatkowe grafiki z asystenta jazdy.
To jest wszędzie mocno chwalone, że widoczność i zakres prezentowanych informacji jest b. dobry. Dla tych, co mają już presbiopię rzecz nieoceniona!
Cytuj (zaznaczone)
(...) jeśli chcecie, żebym coś sprawdził to dajcie znać.
Nooo, tu na wątku, to z milion rzeczy chcemy jeszcze wiedzieć.  :laugh:
Choćby z tych ostatnich pytań: jest ten fabryczny alarm, czy nie? Co z funkcją rejestracji wideo?
Dzięki za relację i Twój czas, H.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #727 dnia: 14 Maja 2026, 07:28:25 »
Co takiego jest w tych nowszych rozwiązaniach inforozrywki za co warto by przepłacać ?
Dlaczego od razu przeplacac? Google built-in jest po prostu standardem w coraz wiekszej ilosci modeli.

Ok. Ale ja używam rav4 z 2020/2021 z AA i tak na prawde nic mi nie brakuje.
Nie masz jak wykorzystac potencjalu.
Nie masz HUDa, cyfrowych zegarow, wiekszej baterii do pre-conditioningu czy zarzadzania ladowaniem wg topologii terenu.
Idea v2x tez brzmi ciekawie, ale to wymaga duzo szerszej adopcji.

Polecenia glosowe do auta ? Do tego wygodniejsza są przycisku fizyczne.
Moim zdaniem jest odwrotnie. Latwiej jest powiedziec niz odrywac rece i szukac guzika. Szczegolnie jak np nie jest podswietlony =]

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #728 dnia: 14 Maja 2026, 09:18:04 »
Ja będę jutro oglądał, macał i jeździł testowo.
Miłego "oblatywania"!
Liczymy na relację  :-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #729 dnia: 14 Maja 2026, 11:16:17 »
Co takiego jest w tych nowszych rozwiązaniach inforozrywki za co warto by przepłacać ?
Dlaczego od razu przeplacac? Google built-in jest po prostu standardem w coraz wiekszej ilosci modeli.
Nie mam problemu z tym, że będzie w aucie Android Automotive bądź inny system np. własny producenta.
Dla mnie po prostu to nie jest kryterium z pierwszej linii podczas wyboru auta.
Jak już ma Android Auto, najlepiej bezprzewodowe, to nie jest źle.

Ok. Ale ja używam rav4 z 2020/2021 z AA i tak na prawde nic mi nie brakuje.
Nie masz jak wykorzystac potencjalu.
Nie masz HUDa, cyfrowych zegarow, wiekszej baterii do pre-conditioningu czy zarzadzania ladowaniem wg topologii terenu.
Idea v2x tez brzmi ciekawie, ale to wymaga duzo szerszej adopcji.
OK, moje auto faktycznie nie ma pełnego potencjału najnowszych modeli ale ja nie odczuwam ich braku.
Poza tym mam wrażenie, że część najnowszych technologii bardzo dzielnie rozwiązuje problemy, których nie było przed ich wprowadzeniem. ;)
I kolejna sprawa, faktycznie niektóre nowe pomysły ułatwiają eksploatację auta ale obawiam się, że wiele z nich jest wygodne dla producenta i służy cięciu kosztów / redukcji emisji CO2, a nie ergonomii kierowcy. Np. pozbawianie auta przycisków na rzecz rozwiązań dotykowych lub głosowych. Dla wielu kierowców, w tym dla mnie,  to nie jest dobry trend.
Nie jestem również zwolennikiem aby auto było zbytnio uwikłane w połączenia sieciowe. Bo gdy ich chwilowo brak to część funkcje nie jest dostępna, a to już jest mało przyjemne.

Polecenia glosowe do auta ? Do tego wygodniejsza są przycisku fizyczne.
Moim zdaniem jest odwrotnie. Latwiej jest powiedziec niz odrywac rece i szukac guzika. Szczegolnie jak np nie jest podswietlony =]
Dla mnie odwrotnie - ustawienie tempomatu to kilka kliknięć na przyciskach (fizycznych, nie dotykowych) kierownicy, zmiana temperatury to szybkie przekręcenie gałki, itp.
Rozmowa z asystentem też odrywa uwagę od prowadzenia auta, poza tym to trwa ...
Nie to, że nie korzystam z funkcji głosowych. W AA - telefonowanie, sprawdzanie wiadomości i ewentualne odpowiedzi, sterowanie nawigacją - jest OK.
Tylko tak jak pisałem - dla mnie te funkcje nie są kluczowe przy wyborze auta. Ważniejszy jest napęd, bezawaryjność, dobre prowadzenie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #730 dnia: 14 Maja 2026, 11:16:57 »
Ja będę jutro oglądał, macał i jeździł testowo.
Miłego "oblatywania"!
Liczymy na relację  :-)
Ok. Coś się wyskrobie. ;)

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #731 dnia: 14 Maja 2026, 11:51:03 »

Ostatnio użyłem kilka razy asystenta do otwierania szyb... i zdecydowanie szybciej jest - nawet nie patrząc - użyć przycisku w drzwiach, który mam w zasadzie pod ręką.
Ta cała "procedura/rozmowa" z asystentem trwa po prostu zbyt długo przynajmniej dla tego przypadku - otwieranie szyb.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #732 dnia: 14 Maja 2026, 12:22:14 »
Obejrzałem sobie prezentację Google na temat zmian w Android Auto oraz nadchodzących funkcji w Android Automotive / Google Build-in i szczerze to mi cały balonik na nową Toyote przebiło. Te nowe multimedia z RAV4 już są archaiczne
No, ale to nie jest tak, że mają być teraz te aktualizacje OTA i system ma być aktualizowany szybko, sprawnie z wiatrem?
Tak, wiem.. Toyota wiecznie grzeszy tym, że opowiada, co to nie dołoży "potem" i na obietnicach się kończy..
Jednak "po staremu" aktualizacje fizycznym kabelkiem w serwisie są dużo bardziej czaso- czyli kosztochłonne. Może ta OTA  zmieni coś?
Taak, to też wiem.. na razie posłużyła do zdalnego wyłączenia grzania Niemcom na postojach.  :-(
Well... ok, tym razem będzie inaczej!  (Czemu tu, kurna, nie ma ikonki klauna?)  :laugh: :laugh:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #733 dnia: 14 Maja 2026, 12:32:30 »
Ile razy to Toyota już obiecywała te aktualizacje a dalej jest jak w lesie, ostatnia łatka do mm21 ma ponad rok, a nic nie wnosiła, poprzednia to nie wiem nawet z kiedy jest. Nie uwierzę w nic co obiecają bo jeszcze nigdy nie dowieźli. Dlatego zależy mi na CarPlay Ultra i Android Automotive bo wtedy odpowiedzialność za to realnie przejmuje Google czy Apple a oni dowożą od dekad. Jeszcze Toyota sobie kasuje pieniądze za te śmieszne multimedia jako subskrypcja i dodatkowo jeszcze skrócili darmowy okres przy zakupie nowego auta z 4 lat do roku. Widocznie trzeba zacząć doić tych co biorą ciągle leasing na nowe auto. O ile się nie mylę to BYD pozwala włożyć swoją kartę SIM i ją utrzymywać na własną rękę by funkcje sieciowe działały, a inni wolą 1400zl za 4 lata.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #734 dnia: 15 Maja 2026, 17:17:09 »
pojeżdżone - wprawdzie GR Sport, ale zawsze można co nieco zobaczyć i sprawdzić... zachwyt nad HUD pełen... widoczność zależna od ustawienia fotela, ale samo działanie nienachalne, nie odwracające uwagi od innych (zapewne) ważnych rzeczy... siedzenia takie sobie, chyba w naszym są szersze... nic nie trzeszczało, podłokietnik o dziwo na takim poziomie, że wreszcie mogę z niego korzystać bo do tej pory był dla mnie bezużyteczny... ot był i tyle... jest też nieco szerszy, że nie będę musiała zrzucać mężowego łokcia... :laugh: plastiki twarde, ale w naszej 20letniej tośce też są twarde, a ja na nich spać nie zamierzam... podobała się nam stylizacja na zaokrąglony kokpit, bardzo przyjemne wrażenie... fajnie przyspiesza, jest w miarę cicho... JBL robi bardzo dobre wrażenie... :cheesy:
nie podobała mi się czarna podsufitka, ja lubię jasne przestrzenie więc skyview będzie dodatkowym atutem w naszym aucie... fajne rozwiązania dot. ostrzeżeń czy to o aucie w martwym polu, czy przy włączaniu się do ruchu - widok z kamer na ekranie mocno ułatwia manewr...  no i auto bardzo "śledzi" działania kierowcy i "drze japę" jak się on rozprasza - zarówno dźwiękowo jak i komunikatem na ekranie... :laugh:
z pytań zadanych to ta rejestracja nie jest wideorejestratorem w pełnym tego znaczeniu, to raczej działa jak czarna skrzynka a z obrazu jedynie 30 s w momencie zdarzenia więc zamówiony rejestrator zostaje zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami...
reszta wrażeń po odbiorze, a ten mamy umówiony na wtorek... ale póki co mnie się podoba...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl