Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125427 razy)

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1020 dnia: 31 Maja 2026, 20:27:08 »
Miałem przyjemność pojeździć w tym tygodniu RAV4 i pomacać ją w salonie. Zacznę od wniosku końcowego - ja pozostaję przy zamówieniu i nie jestem zawiedziony tym, co zastałem. Miałem świadomość, że zamawiam Toyotę, a nie Mercedesa.
Najważniejsze plusy:
- bardzo płynne działanie napędu, ale to żadne zaskoczenie
- obszerność wnętrza
- wygoda i zakres regulacji foteli
- wygodna pozycja na kanapie nawet w bardziej pionowej pozycji oparcia
- dynamika przy prędkościach miejskich, zwłaszcza od startu do osiągnięcia, powiedzmy, 70 km/h; później też jest dobrze, ale nie odczuwa się tego aż tak
- wyciszenie do 120 km/h (a do 135 km/h wciąż akceptowalne)
- HUD i cały infotainment
- prowadzenie i praca zawieszenia na nierównościach
- spasowanie wnętrza (naprawdę świetne, z wyjątkiem ruchomego elementu, czyli podłokietnika)
Najważniejsze minusy:
- wyciszenie powyżej 135 km/h - nie chodzi o to, że jest w ogóle głośno, ale na słupkach A dzieją się jakieś dziwne wiry powietrzne. Jakby Toyota zapomniała o badaniach w tunelu aerodynamicznym.
- cienkie szyby - słychać przejeżdżające samochody jakby szyby były uchylone (nie były); a może to kwestia braku wygłuszenia w drzwiach? Ciężko powiedzieć.
- przy opuszczeniu fotela kierowcy na sam dół ciężko osobie z tyłu włożyć buty pod fotel.
- pewne obiektywnie znane mi rzeczy jak brak przebicia do bagażnika w oparciu kanapy, brak oświetlenia w schowku.

Nie przeszkadzają mi absolutnie inne rzeczy, na które inni zwracali uwagę czy w testach, czy w opiniach, czyli jakość plastików ani ich wygląd (mam wrażenie, że nadaje się temu nieadekwatnie duże znaczenie, mając na uwadze to, że kluczowe jest spasowanie elementów i brak niepożądanych odgłosów), twardość plastików w okolicach kolan (w ogóle tego nie dotykałem mimo wysokiego wzrostu), niewystarczająca miękkość podłokietników (może z czasem będzie irytowała, podczas krótkiej jazdy tego nie odczuwałem), rozmiar ekranu centralnego i brak daszka nad wyświetlaczem przed kierowcą, trzymanie boczne foteli (nie wiem jak szybko trzeba pokonywać zakręt, żeby to odczuć, a przesiadłem się bezpośrednio z samochodu ze sportowymi fotelami).
Co do hałasu, niczego nieoczekiwanego nie słychać od kół ani podłogi. Raczej odpuszczę wygłuszenie nadkoli, a zrobię jedynie drzwi, bo nie przystoi, żeby taki był hałas od drzwi w samochodzie za ponad 200 tys. zł.
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2026, 20:39:53 wysłana przez krzysztofon »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1021 dnia: 31 Maja 2026, 20:46:44 »
Jaki jest rozmiar felgi w wersji comfort? 18” 7J ET 35 ?

18 x 7 1/2 J ET40 rozstaw śrub 114,3
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *

Offline MarkowskiB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1023 dnia: 31 Maja 2026, 21:05:57 »
Jaki jest rozmiar felgi w wersji comfort? 18” 7J ET 35 ?

18 x 7 1/2 J ET40 rozstaw śrub 114,3

Hmmm… czyli nie będą od poprzedniej 7J 35et ?
Czy można na nią założyć oponę 235/60/18? Czy lepiej zostać przy oponie 225/60/18 ?
Na zimówki oczywiście.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1024 dnia: 01 Czerwca 2026, 09:07:05 »
ale na słupkach A dzieją się jakieś dziwne wiry powietrzne. Jakby Toyota zapomniała o badaniach w tunelu aerodynamicznym.
Nie widziałem na żywo, ale na zdjęciach to mi wygląda, że słupek A i lusterka są po prostu identyczne jak w poprzedniej generacji, więc nie spodziewałem się poprawy (chyba, że są tam jakieś mikroprzetłoczenia na plastikach, które mają korygować strumień powietrza).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1025 dnia: 01 Czerwca 2026, 09:09:34 »
ale na słupkach A dzieją się jakieś dziwne wiry powietrzne. Jakby Toyota zapomniała o badaniach w tunelu aerodynamicznym.
Nie widziałem na żywo, ale na zdjęciach to mi wygląda, że słupek A i lusterka są po prostu identyczne jak w poprzedniej generacji, więc nie spodziewałem się poprawy (chyba, że są tam jakieś mikroprzetłoczenia na plastikach, które mają korygować strumień powietrza).
Nie, lusterka są mniejsze i wyraźnie się zmniejszają na końcach.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1026 dnia: 01 Czerwca 2026, 09:59:52 »

Słupki A w nowej RAV -ce  są węższe i bardziej pochylone niż w poprzedniej generacji . Lusterka są moiom zdaniem troche mniejsze i mają inny kształt.

Offline furiakpl

• Początkujący
  • Samochód:: RAV 4
« Odpowiedź #1027 dnia: 01 Czerwca 2026, 10:12:32 »
Cześć,
Ja już moją RAV4 mam od 3 tygodni.
Zawiedziony nie jestem, drażnią mnie jakieś detale takie jak naprawdę słabe oświetlenie wewnętrzne - w nocy chciałem coś znaleźć w kabinie to łatwiej mi było latarkę z telefonu odpalić.
Wersja 4x4 Executive.
Spalanie idealne, ale jeżdzę jak "emeryt" więc nie ma co się dziwić (4.5-5L)
Zrobiłem już 2700, mam umówioną pierwszą wymianę oleju na 3k - cena trochę mnie dziwi bo wymiana oleju z filtrami 550zł (to koszt samych materiałów bo robociznę mam gratis)
Przy 15k to chyba za serwis zapłacę z 2.5k - to jedyne zaskoczenie.
No moze jeszcze te "matrixy" Toyoty, spodziewałem się większego efektu wow ale w porównaniu do Audi to raczej wygląda na taką podstawową wersje, nie wiem czy komuś chciałoby się ustalać ile ta lampa ma diod, które się wygaszają, ale obstawiam że dziala to gorzej niż pierwsze wersje matrixów w grupie VAG.
Dodatkowo kieruje do Was też pytanie, jak cenowo wygląda serwis RAV4? Pytanie kieruje do posiadaczy też starszych modeli żebym miał mniej więcej pojęcie na co się szykować.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2026, 10:36:04 wysłana przez furiakpl »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1028 dnia: 01 Czerwca 2026, 10:43:29 »
Według Gemini matrycowe światła w RAV4 mają 24 niezależne segmenty LED.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1029 dnia: 01 Czerwca 2026, 10:44:25 »
Podczas jazdy testowej, przy prędkościach ok 120 km/h, wyraźnie słyszałem szumy powietrza przy bocznej szybie kierowcy.
Myślę, że to efekt pojedynczych (nie klejonych) szyb w HEV. W PHEV powinno być lepiej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1030 dnia: 01 Czerwca 2026, 10:48:23 »
Według Gemini matrycowe światła w RAV4 mają 24 niezależne segmenty LED.
To podobnie jak w najbardziej podstawowych matrixach innych firm. HD Matrix to nie jest ;)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1031 dnia: 01 Czerwca 2026, 11:52:22 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1033 dnia: 01 Czerwca 2026, 14:39:28 »
https://www.toyotanews.eu/pl/aktualnosci/4404-item-toyota-uruchamia-pilotazowy-program-full-hybrid-insurance-efektywna-jazda-hybryda-moze-obnizyc-koszt-ubezpieczenia-nawet-o-15
https://www.youtube.com/watch?v=QIi8YZJSX8E

swieza sprawa,
do osob odbierajacych RAV$ - moze warto sprawdzic (pytanie czy mozna dostac znizke wg scoringu poprzedniego samochodu)
można sprawdzić tylko oferta PZU nie była najtańsza przy założeniu takich samych warunków... przynajmniej u naszego dealera...

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1034 dnia: 01 Czerwca 2026, 14:43:28 »
całkiem podobne do:

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-gm-sledzil-kierowcow-i-sprzedawal-ich-dane-milionowe-kary,nId,23475542

:) :)

No tak, ktos musi za to zaplacic :)

można sprawdzić tylko oferta PZU nie była najtańsza przy założeniu takich samych warunków... przynajmniej u naszego dealera...

Chyba tylko PZU. Jak kupowalem swoja to dostalem pakiet dealerski wlasnie z PZU i oferta byla calkiem przyzwoita, rok pozniej zwyzka o 30% nie wiadamo z czego, wiec sie rozstalismy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl