Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125430 razy)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1275 dnia: 23 Czerwca 2026, 12:25:08 »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1276 dnia: 23 Czerwca 2026, 12:33:33 »
No właśnie ponoć w nowym phev nie ma spadku mocy przy "rozładowanym" aku trakcyjnym.

Ale ja nie odczuwam spadku mocy. Tylko tyle, że tryb ev włącza się na krótsze okresy, a wstępnie widzę, że różnica w spalaniu to jakieś 0.5l-0.7l/100km, dla C-HR.

Na kanale DailyDriver
pl robili testy Tiggo 9 i kilku innych chińczyków. Osiągi mocno zależą od naładowania baterii.

Podobnie jest w hybrydzie szeregowej Nissana. Po prostu silniki 1.5 turbo muszą się porządnie napracować w porównaniu z Toyotą.
Toyota pracuje w trybie Atkinsona, niższa moc, ale wyższa sprawność cieplna. Dobrze zestawiony silnik elektryczny w Toyocie i napęd zawsze lepiej zareaguje na obciążenie, nawet przy relatywnie niższej mocy silnika spalinowego.

Offline rambo8

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1277 dnia: 23 Czerwca 2026, 13:43:48 »
Tutaj relacja ze sprawdzenia przed sprzedażą
https://www.facebook.com/share/p/1LwRoXKBAv/?mibextid=wwXIfr

Offline Chicen

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #1278 dnia: 23 Czerwca 2026, 14:37:57 »
W Toyotach PHEV po rozładowaniu akumulatora trakcyjnego osiągi sie zbytnio nie zmieniają.
Potwierdzam! Jeżdżę RAV4 PHEV z 2024 roku i jadąc w trybie hybrydowym nie zauważam różnicy, czy bateria naładowana, czy pusta. Co lepsze nadal jestem pod wrażeniem niskiego zużycia paliwa. Myślę, że w nowej będzie znowu odrobinkę lepiej. Natomiast w trybie czysto elektrycznym powyżej 50 km/h już czuć zadyszkę, bateria niską pojemnością ogranicza moc silników. Liczę, że w nowej na czystym prądzie będzie więcej "pary".

Offline Viandinea

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR Tokyo PHEV
« Odpowiedź #1279 dnia: 23 Czerwca 2026, 14:45:43 »
U mnie w C-HR z 2025 też 0 różnicy czy mam jeszcze % naładowania baterii i wymuszam HV czy już jest rozładowana i sam samochód wymusza tryb HV. Reakcja na gaz i samo przyspieszenie jest takie samo.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1280 dnia: 23 Czerwca 2026, 14:57:56 »
Toyoty mają bufor do tego, chyba od 3 lub 4 generacji.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1281 dnia: 23 Czerwca 2026, 20:56:49 »
Toyoty mają bufor do tego, chyba od 3 lub 4 generacji.
Owszem, coś koło 15-20% (nie umiem teraz znaleźć zródła) całej baterii jest jakby hev, a co powyżej jest niby phev. W nowej ravce PHEV będzie to więc ok 4-4,5 kWh takiej części hev. W zwykłej HEV aku ma trochę ponad 1 kWh. Z dużego aku można wykonać "gwałtowny" pobór prądu, dzięki czemu osiągi nie spadają (moc układu hybrydowego nie jest sztucznie redukowana po stronie elektrycznej).
Fajnie! :)

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1282 dnia: 24 Czerwca 2026, 16:38:42 »

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #1283 dnia: 25 Czerwca 2026, 08:09:44 »
To już chyba moje ostatnie spostrzeżenie dotyczące nowego modelu. Lusterka zewnętrzne są bardzo duże i wyglądają jak w aucie dostawczym. Przez to, że są tak ogromne, to widoczność w nich jest bardzo dobra. Nagłośnienie JBL gra przyzwoicie, ale zdecydowanie gorzej niż Harman Kardon w VW. Myślę, że nowa RAV4 rocznie przejedzie 30-40 tysięcy kilometrów, więc na pewno zweryfikuje jej bezawaryjność i choroby wieku dziecięcego. Na razie największa wada tego auta, to sporadyczny lag ekranu, który powoduje duże opóźnienie w jego uruchamianiu. Druga denerwująca rzecz, to brak akustycznych przednich szyb bocznych. Poza tym auto spełniło moje oczekiwania. Zobaczymy jak będzie dalej.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1284 dnia: 25 Czerwca 2026, 08:37:38 »
Lekarstwem na szyby akustycznw jest wersja PHEV lub wymiana. Ale coraz bardziej zaczyna mnie martwić jakość plastików, a dokładnie ich podatność na zarysowania. Potwierdza to ostatni test z posta wyżej.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1285 dnia: 25 Czerwca 2026, 12:46:49 »
Lekarstwem na szyby akustycznw jest wersja PHEV lub wymiana. Ale coraz bardziej zaczyna mnie martwić jakość plastików, a dokładnie ich podatność na zarysowania. Potwierdza to ostatni test z posta wyżej.
Nom..

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1286 dnia: 25 Czerwca 2026, 13:05:54 »
Nie oglądałem ani filmu ani szczegółowo nowej Rav4. Kiedyś w nowiutkim Tucsonie TLE żona wsiadając zrobiła rysę na drzwiczkach schowka przed pasażerem, jakaś sprzączka w torebce czy cuś i wystarczyło. Zmartwiła mnie nie tyle ta rysa sama w sobie co to, jak to auto będzie wyglądać za 5-6 lat. No i okazało się, że była to ostatnia. Tak więc może to jednak nie jest tak, że będzie się rysować na potęgę. Testy mają to do siebie, że ludzie różne cuda z autami wyprawiają. Stąd potem opinie o wyjących silnikach lub co lepsze skrzyniach eCVT, rysujących się plastikach, ekranach itp. W rzeczywistości okazjue się, że jeśli ktoś nie wozi tym autem ekipy na budowę lub nie ściga się na torze to nic się nie dzieje i nie ma powodu do dramatyzowania, którego tu już mamy 50+ stron.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #1287 dnia: 25 Czerwca 2026, 14:21:39 »
Uważam, że z plastikami nie będzie problemów. Bardziej martwiłabym się, czy są one dobrze spasowane. Nie znoszę, gdy w samochodzie coś skrzypi i trzeszczy. Nawet drogie marki premium mają problemy z jakością montażu. Później odgłosy skrzypienia trzeba zagłuszać muzyką. Oby w RAV4 tego nie było. Na razie jest cisza.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1288 dnia: 25 Czerwca 2026, 14:24:20 »
To już chyba moje ostatnie spostrzeżenie dotyczące nowego modelu. Lusterka zewnętrzne są bardzo duże i wyglądają jak w aucie dostawczym. Przez to, że są tak ogromne, to widoczność w nich jest bardzo dobra. Nagłośnienie JBL gra przyzwoicie, ale zdecydowanie gorzej niż Harman Kardon w VW. Myślę, że nowa RAV4 rocznie przejedzie 30-40 tysięcy kilometrów, więc na pewno zweryfikuje jej bezawaryjność i choroby wieku dziecięcego. Na razie największa wada tego auta, to sporadyczny lag ekranu, który powoduje duże opóźnienie w jego uruchamianiu. Druga denerwująca rzecz, to brak akustycznych przednich szyb bocznych. Poza tym auto spełniło moje oczekiwania. Zobaczymy jak będzie dalej.
Poprzednia generacja miała większe i wygodniejsze, ponieważ górna krawędź miała mniejszy spadek.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1289 dnia: 25 Czerwca 2026, 17:57:58 »
Czy już ktoś zamawiał szyby boczne z PHEV, jaki czas oczekiwania i cena?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl