Niestety wygląda na to że Toyota nie zaktualizowała swoich stron o oleje do nowych ravek HEV. Kod silnika jest taki sam jak poprzednia generacja hybrydy w Rav (A25A-FXS) ale instrukcja nie kłamie - podstawowym olejem jest 0W-8. Moim zdaniem zmiana lepkości oleju wynika z większego kagańca norm euro narzuconego przez kochana UE. Ciekawe czy ASO mają ten nowy olej na stanie czy nie i dlatego leją 0W-16. Bo jeśli leją go z niewiedzy to…. Trochę slabe.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Wymieniałem w serwisie tydzień temu po 1500km w nowej RAV4
mogłem sobie wybrac 0w8 0w16 0w20 - wszystkie są dopuszczalne wg jakiejś instrukcji i katalogu
Wg dyskusji jakie czytałem wcześniej zamiana 0w8 vs0w16 i 0w20 wynika wyłacznie z norm ekologicznych.
Salon na Twoją prośbę moze zalac 0w20 jeśli maja na stanie bo Toyota dopuszcza taki olej.
W USA i Australii leją 0w20 wg jakichś informacji znalezionych z filmów na YT i Reedit a przeciez silnik jest ten sam wiec to ta polityka z 0w8 jest wyłacznei z powodu norm emisji spalin.
W salonie pracowenik ostatecznie przekonał mnie pokazujac w butelce 0w8 - WODA i 0w20 - cos juz bardziej podobnego do oleju
Mówie to jako osoba uzywajaca conajmniej 5w30 w poprzednich autach