Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 226731 razy)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1890 dnia: 25 Sierpnia 2026, 19:34:47 »
NX na polskiej stronie już reklamowany jest jako "Finall Edition", to typowe czy ten refresh będzie sprzedawany jako nowa generacja?

Jak wchodził facelift obecnego Yarisa to też była wersja "Final Edition" a potem poliftowa "Premiere Edition" xd
Dział marketingu by nie przepuścił okazji na wydanie edycji specjalnej xd

Kreatywność wylewa się każdym otworem normalnie xD
Pewnie tam wiele tygodni trwa narada jak nazwać nowy kolor który jest 7 odcieniem szarego.

UX dostaje ostatnią (w JP) edycje z tym Szarbieskim i srebrnym grillem. Za to tapicerka będzie w jaśniejszej wersji toasted caramel, takie lekko podgrzane skondensowane mleko
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1891 dnia: 25 Sierpnia 2026, 20:04:46 »

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1892 dnia: 26 Sierpnia 2026, 08:32:26 »
Udało się. Ale miałem przez chwilę błąd 121 okazuje się że podłączony telefon skutkuje tym błędem.
No i co?
Czy to jest to, czego chciałeś?
Zadowolony jesteś?
PS: Czy status "W Mszczonowie" jeszcze się jakoś u Ciebie zmienił, jak auto dojeżdżało/dojechało do dealera?Czy Dopiero w dniu wydawki?

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1893 dnia: 26 Sierpnia 2026, 09:13:57 »
Udało się. Ale miałem przez chwilę błąd 121 okazuje się że podłączony telefon skutkuje tym błędem.
No i co?
Czy to jest to, czego chciałeś?
Zadowolony jesteś?
PS: Czy status "W Mszczonowie" jeszcze się jakoś u Ciebie zmienił, jak auto dojeżdżało/dojechało do dealera?Czy Dopiero w dniu wydawki?
Status mam u dealera cały czas nawet po odbiorze :)

Nie spodziewalem się że będzie jeździł tak fajnie. Napedowo jest perfekcyjnie. Zatankowałem benzynę raz i non stop ładuje prądem w domu z taryfy nocnej G12. Średnie zużycie prądu wacha się od 15 do 17.5 kWh. Do ładowania kupiłem ładowarkę pod siłę: AmperePoint.

Polecam:

Co do wszechobecnych plastików - myślałem że będzie mnie bardziej raziło. Jest ok. Fajne jest to że nic nie skrzypi, nawet ten podłokietnik siedzi cicho. Spasowanie jest na mega poziomie. Jedyne co jest słabe to ładowarka indukcyjna telefonu. W sensie działan ale tel się grzeje strasznie. Podobna sytuację mamy w zony Maździe Cx-30.

Jeszcze jedno. W aucie jest ciemno w nocy nawet w mieście pomimo szyberdachu. Rozglądam się za jakimiś listwami ambient.

Poza tym to mega auto. Jestem super zadowolony. Jak ktoś mi zaczyna opowiadać o chińczykach za pol ceny… odsyłam do salonu po zakup :)

Aha. Wszechobecne unijne pikanie…. To najbardziej wk*****.  Już nawet nie chodzi o przekroczenie prędkości ale teraz pika nawet jak się zmieni odczytany znak prędkości.  To mega bardzo bardzo denerwuje! Już nabyłem odruchu ze ręcznie za każdym razem wyłączam wszystko - 5 sekund straty życia :)

Ogólnie polecam to auto. Przy różnicy 25 tys nie zdecydowałbym się na zwykłego HEVa.

Edit1. Jeszcze jedno. Ekran środkowy: zamawiajcie folię bo wszędzie widać paluchy :) za zamówiłem matową wczoraj. Czekam :)
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2026, 09:20:30 wysłana przez thebabayaha »

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1894 dnia: 26 Sierpnia 2026, 09:29:07 »
Dzięki i radochy z jazdy Ci życzę, H.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1895 dnia: 26 Sierpnia 2026, 09:44:08 »
Dzięki i radochy z jazdy Ci życzę, H.
Dzięki!!! Trzymam kciuki za twój szybki odbiór.

Jeszcze jedno! Nie miałem pojęcia że ładowanie na mieście to taki duży koszt. W domu kWh kosztuje mnie 0.62 na dużych ładowarkach AC ceny zaczynają się od 2PLN a DC od prawie 3!!! Więc Toyota charging network trochę traci sens w tym aucie. Chyba że jedziemy w długą trasę, ale wtedy był po prostu płacił za jakąkolwiek ładowarkę.
Poniżej ceny prądu podczas ładowania z domu bez fotowoltaiki.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1896 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:06:59 »
W te 0,62 zł za 1 kw w domu to masz tu wliczone koszty stałe,  przesyłu, abonamentu itp. ?  - bo jakoś mało to wychodzi.

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1897 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:07:43 »
Nie miałem pojęcia że ładowanie na mieście to taki duży koszt.
Popełniłem już na tym forum z nudów kalkulację dla PHEV RAV4 5 gen analizując wyniki z jazdy znanego z YT 1001cars.
Generalnie, "tankowanie" prądu NA ŁADOWARKACH "na mieście" opłaca się, gdy cena za kWh wynosi mniej niż 29% ceny litra benzyny.
1001cars jeździ ultradelikatnie na oponach AAA (bardzo ważne!) - dla osób, które nie osiągają ok 13 kWh/100 km i ok 4,3 litra/100km (tryb HEV przy "rozładowanym" aku) ten wskaźnik będzie sporo niższy!
Oczywiście, od 1 września znów kończy się rządowy CPN i być może tankowanie za 8 zł zbliży nas do jakiejś opłacalności w abonamentach ładowania AC, a może nawet DC.
Ale tylko okazjonalnie raczej, w trasie, tak.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1898 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:21:40 »
te 0,62 zł za 1 kw w domu to masz tu wliczone koszty st
Tak, liczyłem na podstawie moich poprzednich faktur z PGE.

Edit: stale w rozumieniu kosztu zatankowania auta nie podpasania instalacji elektrycznej w domu :)
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2026, 10:58:33 wysłana przez thebabayaha »

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1899 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:28:54 »
Tak? ale chyba tylko te składniki zależne od zużytej kWh?
Składniki zależne od czasu "międzyfakturowego" czyli właśnie tzw składniki stałe są takie same (abonament, mocowa, itp)- czy tankujesz auto, czy nie.
Tego bym do ceny "tankowania" nie wliczał, bo czemu?

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1900 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:31:39 »
Tak? ale chyba tylko te składniki zależne od zużytej kWh?
Składniki zależne od czasu "międzyfakturowego" czyli właśnie tzw składniki stałe są takie same (abonament, mocowa, itp)- czy tankujesz auto, czy nie.
Tego bym do ceny "tankowania" nie wliczał, bo czemu?

Tak jest, tego nie wliczam:
Do powyższych kosztów zmiennych (zależnych od zużycia) na ostatecznym rachunku doliczane są jeszcze miesięczne opłaty stałe (niezależne od tego, ile prądu zużyjesz), takie jak opłata mocowa (~21,13 zł lub 29,60 zł/miesiąc w zależności od wielkości rocznego zużycia), składnik stały stawki sieciowej (~10,46 zł/miesiąc dla sieci 3-fazowej) oraz groszowa opłata abonamentowa.

Do ceny ładowania wliczone jest:
- Cena energii czynnej
- Składnik zmienny stawki sieciowej
- Stawka jakościowa
- Opłata OZE
- Opłata kogeneracyjna

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1901 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:42:23 »
Wszechobecne unijne pikanie…. To najbardziej wk*****.�  Już nawet nie chodzi o przekroczenie prędkości ale teraz pika nawet jak się zmieni odczytany znak prędkości.�  To mega bardzo bardzo denerwuje! Już nabyłem odruchu ze ręcznie za każdym razem wyłączam wszystko - 5 sekund straty życia

Zmniejsz głośność ostrzeżeń do minimalnego i raczej nie będziesz już się wkurzać i tracić czas na każdorazowe wyłączanie ostrzeżeń!

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1902 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:51:24 »
A bierzecie do tego dojazdówkę?

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1903 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:52:36 »
A bierzecie do tego dojazdówkę?

Ja nie. Po to mam Assistance żeby w razie czego dzwonić :)

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1904 dnia: 26 Sierpnia 2026, 10:53:48 »
Wszechobecne unijne pikanie…. To najbardziej wk*****.�  Już nawet nie chodzi o przekroczenie prędkości ale teraz pika nawet jak się zmieni odczytany znak prędkości.�  To mega bardzo bardzo denerwuje! Już nabyłem odruchu ze ręcznie za każdym razem wyłączam wszystko - 5 sekund straty życia

Zmniejsz głośność ostrzeżeń do minimalnego i raczej nie będziesz już się wkurzać i tracić czas na każdorazowe wyłączanie ostrzeżeń!

O kurde, zaraz to sprawdzę. Dzięki! :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl