Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 226592 razy)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2085 dnia: 02 Września 2026, 03:53:48 »
Problem z dostępnością sugeruje że coś się stało z produkcją, co tutaj nie ma miejsca, ta jest taka jak była, a producenci dogadali się aby na pewno nie wzrosła, bo jeszcze będzie za tanio itp.

Co w dłuższej perspektywie skończy się dołączeniem do rynku Chińskich producentów jak CXMT, bo stara ekipa musi się nachapać tu i teraz. Hmmm, gdzieś już coś takiego widziałem…
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2086 dnia: 02 Września 2026, 08:52:38 »
Zastanawiam się na oponami całorocznymi. Jeżdzę głównie wokół komina i zachodniopomorskie więc zimy słabe. I wtedy zostawić te 20''. W necie w tym rozmiarze wszedzie przewijaja się Micheliny CrossClimate 2 i Continentale AllSeasonContact 2. Ma je ktoś może albo coś innego sprawdzonego?
Pierwsza propozycja nie występuje w rozmiarze 235/50/R20,
druga ma akurat promkę i jest sztuka za 820 zł w Sklepienao i ma nawet BBB,
ale ja osobiście jestem przeciwnikiem tego rozwiązania.
Latem sie rozlezą pod takim ciężarem, w zimie jak poprószy, to kiepsko będą wybierać

Oszczędność 3,5 kilozłotego przy autku za melona ćwiartkę jest - moim zdaniem - błędem.
Zresztą, oszczędność będzie mniejsza, bo się (jak to uniwersalne) wcześnie zużyją.
Nie warto.
Zwłaszcza, że robimy tę oszczędność na pogorszeniu niewąpliwym bezpieczeństwa.
Ja mam CC2 i są genialne. Wiadomo nie jest to opona jakaś która super trzyma latem albo zimą bo jest kompromis. Natomiast gadanie że latem sie rozjadą jest błędem, opona nie ma takiego efektu. Nawet jak były upały że topiło sygnalizacje w Berlinie, byłem wtedy tam i opona zachowywała się bardzo dobrze. Zimą byłem nie raz u nas w górach i wiadomo nie jest to typowa opona że w kopnym śniegu wyciągnie cię z opresji ale na słabo odśnieżonych drogach jedzie bardzo dobrze. Chce tutaj zaznaczyć że jestem spokojnym kierowcą i nie wykorzystuje opon oraz samochodu do jazdy agresywnej. Ja osobiście jeżdzę od lat na całorocznych i każda opona jest inna więc jak przy CC2 na 20 cali mogę polecić nie znaczy że wszystkie są siebie równe.

Takie Uniroyal AllSeasonExpert 2 były bardzo fajne na wodzie oraz śniegu, latem faktycznie miękły ale nie było efektu jazdy na budyniu. A taki Vredestein Quatrac 5 już na deszczu dość szybko traci przyczepność ale latem trzyma się lepiej. Obie opony miały tę samą klasę na mokrym.

Ogólnie jak ktoś nie jeździł na takich oponach albo tylko na jednych i to średnich to właśnie jest takie gadanie że się rozlazą że po śniegu, jedzie jak na lodzie itp. Natomiast są na YT testy od chociażby Tyre Reviews gdzie widać że dobra opona całoroczna jest bardzo dobrym zamiennikiem dla odpowiedniego wykorzystania i warunków.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #2087 dnia: 02 Września 2026, 10:08:20 »
nie jest to opona jakaś która super trzyma latem albo zimą
Aha...  :)

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #2088 dnia: 02 Września 2026, 10:32:45 »
    nie jest to opona jakaś która super trzyma latem albo zimą

Aha...  :)

Ale jest "genialna" :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2089 dnia: 02 Września 2026, 11:44:47 »
Weźcie jeszcze pod uwagę, że spora część roku to okresy przejściowe. Raz mamy -2 na drugi dzien +15. No taki mamy klimat. W tej sytuacji to jak za szybko zmienimy na letnie - mozna zaliczyć wtopę. Do dziś pamiętam jak kiedys zmieniłem opony 30 marca, a 2 kwietnia nawaliło śniegu i tańczyłem na letnich kompletnie bez kontroli. Albo inaczej. Mamy początek marca, musżę jechać trasę 1000km i mam zimówki a temperaturka +15..... W naszym klimacie całoroczne opony to na prawdę nie taki zły wybór. Wyłączam z tego mieszkańców gór i podróżników co srtrzelają objazdówki po południowej Europie w każde wakacje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline rambo8

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2090 dnia: 02 Września 2026, 14:28:41 »
No właśnie o to chodzi. Jak policzę ile faktycznie mamy śniegu w roku to praktycznie znikome ilości. A i tak odśnieżone drogi więc tak naprawdę zastanawiam się czy wielosezonówki to nie lepsze rozwiązanie. Ale nigdy nie korzystałem.

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #2091 dnia: 02 Września 2026, 15:59:38 »
Ja nie korzystalem z wielosezonowek z jednego glownego powodu. Zdarza sie gololedź i na tym dziadostwie jednak zimowki trochę lepiej się trzymają. Raz na takiej szklance pod górę ledwo auto utrzymalem na zimowkach. Na wielosezonowych czekalbym do odwilzy ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #2092 dnia: 02 Września 2026, 17:21:18 »
Polecam GoodYear Vector 4Seasons Gen-3. W każdych warunkach dają radę w aucie 300KM+. Niedawno wyszedł nowy model GoodYear Vector All Season 4 i jest jeszcze lepszy.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2093 dnia: 02 Września 2026, 18:02:00 »
Ja mogę z całego serca polecić CC3, w porównaniu do Pirelli to w ogóle się nie używają.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline MarkowskiB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2094 dnia: 03 Września 2026, 15:32:01 »

albo napisz email na adres klient@toyota.pl i poproś o link do śledzenia - musisz tylko podać nr zamówienia i napisać z adresu email w systemie toyoty... będzie szybciej i pewniej...
Dzięki Wam za pomoc,
po napisaniu maila na powyższy adres, na drugi dzień wszystko zaczęło się wyświetlać, zarówno na stronie jak i w aplikacji.

Ten numer zamówienia to może być ten numer z umowy zamówienia w takim formacie ;
Numer transakcji TCE 27xxxxx ?
Ja podczas zapytania, dodałem zdjęcie pierwszej strony umowy. Bo wcześniej nie dostałem od sprzedawcy numeru zamówienia. Dziwnym trafem, zaraz po odpowiedzi z TCE, sprzedawca też wysłał mi numer mojego zamówienia.
[/quote]

Hmmm ….
Dostałem właśnie link do śledzenia zamówienia…
Zamówienie na phev z końca kwietnia i okazuje się że jeszcze fabryka do dzisiaj nie potwierdziła daty produkcji …????
Ja myślałem że już płynie może a tu taki news
Ktoś ma podobnie ?

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2095 dnia: 03 Września 2026, 20:55:00 »
Dorzuciłem trochę aktualizacji :)

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2096 dnia: 03 Września 2026, 21:00:34 »

albo napisz email na adres klient@toyota.pl i poproś o link do śledzenia - musisz tylko podać nr zamówienia i napisać z adresu email w systemie toyoty... będzie szybciej i pewniej...
Dzięki Wam za pomoc,
po napisaniu maila na powyższy adres, na drugi dzień wszystko zaczęło się wyświetlać, zarówno na stronie jak i w aplikacji.

Ten numer zamówienia to może być ten numer z umowy zamówienia w takim formacie ;
Numer transakcji TCE 27xxxxx ?
Ja podczas zapytania, dodałem zdjęcie pierwszej strony umowy. Bo wcześniej nie dostałem od sprzedawcy numeru zamówienia. Dziwnym trafem, zaraz po odpowiedzi z TCE, sprzedawca też wysłał mi numer mojego zamówienia.

Hmmm ….
Dostałem właśnie link do śledzenia zamówienia…
Zamówienie na phev z końca kwietnia i okazuje się że jeszcze fabryka do dzisiaj nie potwierdziła daty produkcji …????
Ja myślałem że już płynie może a tu taki news
Ktoś ma podobnie ?
[/quote]
Standard. Samo zamówienie nie wchodzi od razu do produkcji. Będziesz czekał na slot w fabryce.

Ja zamawiałem phev 3 marca.
Zaczęło się procesować na początku maja.
Produkcja zaczęła się jakos pod koniec maja. 
2 czerwca wyprodukowana.
Potem prom, pociąg i laweta z Mszczonowa.
Odebrałem 24 sierpnia.

Więc uzbrój się w cierpliwość :)

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #2097 dnia: 03 Września 2026, 21:27:34 »
Dorzuciłem trochę aktualizacji
Super!
Daj jakieś linki, gdzie to kupiłeś.
Schowek i lampa w drzwiach mnie ciekawią.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2098 dnia: 03 Września 2026, 21:32:24 »
Dorzuciłem trochę aktualizacji
Super!
Daj jakieś linki, gdzie to kupiłeś.
Schowek i lampa w drzwiach mnie ciekawią.
Ali :) szukaj po rav4 xa60

https://a.aliexpress.com/_EHbQKcS
https://a.aliexpress.com/_EGs0Ag6
https://a.aliexpress.com/_EGXcMd8

Klapa bagażnika i lampki za klamkami są plug and play.
Ze schowkiem trochę zabawy jest żeby to zrobić dobrze - niestety nie ma kostki w która można się wpiąć bezinwazyjnie. Ale rozwiązaniem jest zasilanie z oświetlenia na stopy pasażera. Dodatkowo lampka led jest tak zwanym twistem więc trzeba “zaokrąglić” to co przysyłają. Jak masz dremel w domu to nic trudnego.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2026, 21:50:52 wysłana przez thebabayaha »

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2099 dnia: 03 Września 2026, 22:08:41 »
Heniu a u Ciebie jak sytuacja? Masz już jakieś wieści kiedy odbierasz?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl