Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 243273 razy)

ledziu, dzejdzej007, 5zymi i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2115 dnia: 05 Września 2026, 21:58:41 »
Super!
Daj jakieś linki, gdzie to kupiłeś.
Schowek i lampa w drzwiach mnie ciekawią.

Ale zaraz, to nie jest w standardzie ?
Za te pieniądze ?
Hahahaha następny…

Nie, nie jest! ;)

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #2116 dnia: 05 Września 2026, 23:45:03 »
Są pierwsze doniesienia, że jeżdżąc spokojnie wokół komina można zejść do ok 13 kWh/100km w RAV4 2026 PHEV
https://autogaleria.pl/ja-nie-zrobie-100-kilometrow-na-pradzie-no-i-nie-zrobilem-100-zrobilem-150-czym-toyota-rav4-phev

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2117 dnia: 07 Września 2026, 16:27:23 »
Krótkie informacje:
1. wersja PHEV ma oczywiście homologacje tylko i wyłącznie jedną , czyli np. 235/50R20
2. Koło zapasowe o szerokości 155 mieści pod podłogą bagażnika, czy 165 się zmieści - może być raczej ciężko, ale trzeba by przymierzać
3. Do prędkości 120km/h PHEV jest zauważalnie cichszy od wersji poprzedniej HEV.
4. Samochód można sterować z telefonu na zewnątrz, ale najpierw należy zezwolić na ekranie głównym, co trochę ma się nijak do wyjechania
    z ciasnej przestrzeni, przydaje się opcja otwierania okien z pilota. Czy można inaczej - nie doszedłem do takiego wniosku.   
5. Osobiście uważam, że wybór jasnej tapicerki powoduje , że wnętrze jest ciekawsze, ale oczywiście trzeba dbać  a plastiki nie wyglądają aż tak
     źle.
6. Wydaje mi się , że nawet w trybie HV z naładowanej baterii ubywa  naładowania , ale nieznacznie. Myślę , że dzięki temu jest większe wspomaganie silnika elektrycznego.
7. Ogólnie w stosunku do wersji poprzedniej i hybrydy HEV  prawie wszystko jest na plus.
8. Niestety, trzeba będzie wrócić do salonu , bo Toyota zapomniała  paru rzeczy zamówić  na czas, błędy Toyoty, a mój czas , moje pieniądze , moja strata, o dywanikach gumowych nie wspomnę. Delikatnie mówiąc jest to  to słabe.

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2118 dnia: 07 Września 2026, 17:55:39 »
Krótkie informacje:

4. Samochód można sterować z telefonu na zewnątrz, ale najpierw należy zezwolić na ekranie głównym, co trochę ma się nijak do wyjechania
    z ciasnej przestrzeni, przydaje się opcja otwierania okien z pilota. Czy można inaczej - nie doszedłem do takiego wniosku.     

Czy podczas sterowania aplikacją lusterka mogą być złożone?

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2119 dnia: 07 Września 2026, 18:05:50 »
Krótkie informacje:

Czy podczas sterowania aplikacją lusterka mogą być złożone?
Nie testowałem, ale ktoś chyba pisał że muszą być rozłożone. Jak sprawdzę to dam znać

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2120 dnia: 07 Września 2026, 20:57:11 »
To chyba tyczyło się automatycznego asystenta parkowania. Lusterka muszą być rozłożone, żeby kamery widziały otoczenie. Dlatego łudzę się, że przy ręcznym sterowaniu mogą być złożone. Poczekam na Twój test.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2121 dnia: 07 Września 2026, 21:19:30 »
Kamery w lusterkach są esencjonalne do działania zdalnego sterowania, nie będzie to działać z złożonymi lusterkami, chyba że jakoś oszukasz auto, ale wydaje mi się że nawet jak palcem czy taśmą zasłonisz kamerę to auto się zatrzyma.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline jerryy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2122 dnia: 08 Września 2026, 00:07:13 »
Jeżeli wersja PHEV ma tylko homologację na 20" to gratuluję - wyczytałem, że zgodnie z instrukcją na 20" nie można zakładać łańcuchów.... (s.405 instrukcji). Ciekawe co mają zrobić użytkownicy, którzy tymi wozidełkami planują wyjazd w rejony, gdzie łańcuchy są obowiązkowe

Offline rambo8

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 - 2026
« Odpowiedź #2123 dnia: 08 Września 2026, 08:24:23 »
Fabrycznie na ekranie jest folia. Nie ma zadnego ucha zeby odkleic. Sam sie zastanawialem czy jest ale na rogu przykleilem tasme i odkleilo folie
Folia byla blyszczaca i mocne refleksy. Wymienilem na te Grizz matową z linka wczesniej i jest mega - zero refleksow. Polecam

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2124 dnia: 08 Września 2026, 08:57:12 »
Fabrycznie na ekranie jest folia. Nie ma zadnego ucha zeby odkleic. Sam sie zastanawialem czy jest ale na rogu przykleilem tasme i odkleilo folie
Folia byla blyszczaca i mocne refleksy. Wymienilem na te Grizz matową z linka wczesniej i jest mega - zero refleksow. Polecam
Potwierdzam! Na ekranie była folia transportowa. Myślałem że mam uszkodzony ekran bo były takie “przytarcia”. Zamontowałem też tą matową folię Grizz - jest mega!!!

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2125 dnia: 08 Września 2026, 11:35:51 »
Jeżeli wersja PHEV ma tylko homologację na 20" to gratuluję - wyczytałem, że zgodnie z instrukcją na 20" nie można zakładać łańcuchów.... (s.405 instrukcji). Ciekawe co mają zrobić użytkownicy, którzy tymi wozidełkami planują wyjazd w rejony, gdzie łańcuchy są obowiązkowe

"Oh shit!. Here we go again"  :roll:

Zaczęło się....

W/g danych zebranych przez AI z netu (nie mam czasu szukać dokładnych specyfikacji) nowe RAV4 mają trzy konfiguracje kół:
235/60 R18, felga 7,5J ET40 (Comfort)
235/50 R20, felga 7,5J ET30 (GR)
235/50 R20, felga 7,5J ET40 (pozostałe)

Średnica zewnętrzna koła 20" jest 3,8 mm większa od 18"
Zatem gdzie widzisz realny problem z założeniem łańcuchów na koła 20" ??? Oprócz instrukcji...? Czy jak pojedziesz w góry gdzie trzeba miec łańcuchy albo grozi zsunięcie się po lodzie do rowu to bedziesz czytał instrukcję? Co się może takiego stać? Przecież te niecałe 4mm wiecej średnicy w żaden sposób nie powodują, że łańcuch sie nie zmieści. Można kupić taki z małym oczkiem 9mm (normalne maja 16mm).

W poprzedniej wersji felga 19" na którą tez nie można było zakladac łańcuchów miała ciut mniejsze ET przez to bardziej  wystawała i dodatkowo od jakiegoś rocznika opona sie poszerzyła na 235 z 225. Tu od biedy można było się obawiać ale z tego co widze to w nowym modelu nie ma żadnej istotnej różnicy. w rozmiarze zewnętrznym koła. Oczywiście przy 20" jest łatwiej łańcuchem porysowac felgę ale to już kwestia doboru łańcuchów i ich montażu.

Wyjątkiem może być wersja GR z ET30 czyli koło jest 1cm szerzej niż w pozostałych. Tutaj bym pooglądał jak to z tym miejscem jest ale też mam 99% pewności, że w tym wielkim nadkolu zmieści się każdy łańcuch, a zwłaszcza ten o malych oczkach.

U mnie przy oponie 225/55/19 - na którą też nie mogę w/g instrukcji zakladać łańcuchów kupiłem właśnie takie o małym oczku. Testowo założyłem i miejsca jest w cholerę. Oczywiście to było jedyne ich założenie. Auto idzie jak dzik w żołędzie po śniegu bez łańcuchów. No ale jak znaki by nakazywały ich założenie to bym założył. Mowa oczywiście o AWDi. Jeśli ktoś se zrobil dobrze i kupił FWD z zamiarem jeżdżenia w góry do gratuluję oszczędności.   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2126 dnia: 08 Września 2026, 11:52:52 »
Jak dobrze usłyszeć głos rozsądku.
Na morzu bitej piany

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline jerryy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2127 dnia: 08 Września 2026, 12:09:09 »
Ja nie widzę problemu. Ale weź to wytłumacz tym niereformowalnym tłukom z Toyoty. Jedyny problem może być taki, że te łańcuchy na niskim profilu trochę pouszkadzają felgi...W Polsce raczej nikt się nie przyczepi.... ale weź pojedź na nieatestowanych kołach np. w Alpy i niedaj Boże niech się zdarzy kolizja czy wypadek - w najlepszym wypadku wrócisz, i bez auta i bez wypłaconego odszkodowania

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #2128 dnia: 08 Września 2026, 13:09:13 »
To samo było w poprzedniej generacji, to jest generalnie patologia RAV4 niestety, że na najwyższe wersje legalnie nie można teoretycznie założyć łańcuchów. Jak chcesz to możesz sobie poczytać o tym moje wypociny z TCE w roli głównej od https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=49738.msg855153#msg855153 , ale w skrócie to nie można łańcuchów i możesz łaskawie założyć...skarpety śnieżne, a jak w Austrii Cię zatrzymają i będą mieli wąty, że skarpety są be to masz im powiedzieć wg TCE, że ich prawo jest nielegalne w świetle EU. :D

Offline topoll

• Toyot Spamer
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2129 dnia: 08 Września 2026, 15:08:21 »
Ja nie widzę problemu. Ale weź to wytłumacz tym niereformowalnym tłukom z Toyoty. Jedyny problem może być taki, że te łańcuchy na niskim profilu trochę pouszkadzają felgi...W Polsce raczej nikt się nie przyczepi.... ale weź pojedź na nieatestowanych kołach np. w Alpy i niedaj Boże niech się zdarzy kolizja czy wypadek - w najlepszym wypadku wrócisz, i bez auta i bez wypłaconego odszkodowania
Konwencja wiedeńska się kłania. Obowiązują zasady dopuszczenie do ruchu w kraju rejestracji a nie czasowego pobytu. I nie, nakaz korzystania z opon zimowych w Niemczech nie wynika z warunków dopuszczenia pojazdów do ruchu (co obejmuje konwencja wiedeńska) Podstawą jest § 2 ust. 3a niemieckiej StVO (Straßenverkehrs-Ordnung). Przepis mówi, że kierujący pojazdem mechanicznym przy określonych warunkach zimowych może nim jechać tylko wtedy, gdy wszystkie koła mają opony spełniające wymagania § 36 ust. 4 StVZO. StVO to odpowiednik naszego PoRD a StVZO to nasze warunki techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu. StVZO podpada pod konwencję wiedeńska a StVO nie. Dlatego nie musimy mieć apteczki i kamizelek odblaskowych w samochodzie by móc jeździć po niemieckich drogach. Choć prościej je mieć niż dyskutować o takich pierdołach z niemieckim policjantem o 2 w nocy na zadupiu. Polskie warunki techniczne wymagają by felgi i opony były homologowane czyli dopuszczone do obrotu na terenie UE a nie homologowane z konkretnym modelem samochodu. Koła Muszą mieć identyczną średnicę zewnętrzną  (z tolerancją do 2% bodaj) co oryginalne, mieścić czoło bieżnika pod błotnikiem i nie obcierać o elementy zawieszenia czy nadkole. No i fizycznie się mieścić. Czy dasz 225/55/19 czy 225/60/18 to jest wszystko jedne, wymiarowo są współzamienne. Różnica ta wynosi 0,4% czyli 3 mm na średnicy opony, czyli 1,5 mm na jej promieniu. Dla porównania, opony letnie nowe mają około 8mm bieżnika i legalnie możemy jedzic do 1,6mm. Czyli zmniejszyć promień o 6,4mm a średnicę o 12,8mm. Czyli 1,76%. Mówię o oponach szosowych. Terenowe mogą mieć od 12 do prawie 30 mm „mięsa” bieżnika - zależnie od marki i przeznaczenia.

Tolerancja +1,5/-2,0% nie wynika z przepisów prawa a z norm wypracowanych przez ETRTO i przyjętych przez nasz PZPO. Pośrednio można się oprzeć na założeniu, że za duża opona może przekroczyć tolerancję licznika i będziesz jechał szybciej niż pokazuje prędkościomierz. A to jest zabronione. Nie ma innej podstawy prawnej.
Ale to ostanie założenie wymagałaby opony większej o prawie  3% by w przypadku RAV4 XA50 pojechać szybciej niż pokazuje prędkościomierz - jego dokładność (upraszczając) to - 4km/h.

Zakaz stosowania łańcuchów jest wewnętrzną dupokrytką Toyoty nie mającej umocowania w dopuszczeniu pojazdu do ruchu. Służy li tylko wyłączeniu odpowiedzialności za ewentualne szkody w nadkolu czy zawieszeniu pojazdu ze względu na małą ilość miejsca między wewnętrznymi powierzchniami kół a nadkolem i zawieszeniem.
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2026, 15:41:02 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl