Autor Wątek: RAV4 PHEV 2021 Executive AWDi- wrażenia z jazdy  (Przeczytany 3034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 PHEV AWDi
RAV4 PHEV 2021 Executive AWDi- wrażenia z jazdy
« dnia: 16 Stycznia 2026, 19:19:15 »
Witam.
Przejechałem swoją RAV4 PHEV z 2021 roku dość długą trasę - około 3400km jazdy w obie strony i chciałbym się podzielić swoimi wrażeniami z tejże jazdy, a przede wszystkim jaki to auto ma apetyt, bo to chyba najważniejsze.

Trasa:

Jazdę rozpoczęliśmy w Oslo (na święta się jechało  :grin:) więc zatankowałem na maksa paliwo PB 95 (E10) w Oslo. Bateria pusta - wskaźnik poziomu naładowania baterii wisiał między polem zielonym a niebieskim. A dlaczego nie naładowana? Bo kabla typ-2 nie miałem, żeby skorzystać z publicznej ładowarki. Autko lekko tylko załadowanie - jakieś 50 dodatkowych kg bagażu w bagażniku. No i pojechaliśmy.

1. Na norweskim paliwie przy prędkościach 100-120km/h auto pokazywało zużycie na poziomie 6,9-7,4 l/100km. Apka pokazuje 7,1 l/100km
2. Tankowanie do pełna w Szwecji. Podobne prędkości jazdy. Spalanie też podobne: 6,8-7,6 l/100km. Apka pokazuje 7,2 l/100km
3. Tankowanie w Danii. Auto przy prędkościach 110-130km/h brało 6,8-7,4 l/100km. Apka pokazuje 7,1 l/100km.
4. Dwa tankowania w Niemczech. Spalanie przy 100-120 km/h (czasami 80 i mniej, bo roboty na autostradach): 7,6-8 l/100km. Apka pokazuje 7,8 l/100km. Zaskoczenie lekkie. Czyżby Niemcy miały jakieś kiepskie paliwo? Też niby E10, ale coś ewidentnie było z tym nie tak. A niby po płaskim terenie jechałem.
5. Tankowanie w Polsce. Spalanie wróciło do "normy" - 6,6 - 7,2 l/100km (jechałem trochę wolniej bo pogoda nieciekawa). Apka pokazała 6,8 l/100km

Droga powrotna. Ta sama trasa, ale w Danii naładowałem baterię i postanowiłem na autostradzie jechać tylko na prądzie tak długo, jak się da. Nie wiem co to za ładowarka była, ale auto naładowało się w niecałe 4h. Dodam, że samochód raczej nie był bardziej załadowany niż w drodze do Polski. No przy średniej prędkości 90-100km/h (niestety dość sporo śniegu na jezdni) baterii wystarczyło na około 59 km. Chyba dlatego, że zimno dość było. Latem może będzie lepiej.
Kiedy wracaliśmy i znowu tankowaliśmy w Niemczech, zauważyłem, że wg samochodu spalanie nie spada poniżej 7,6 l/100km, a apka pokazała 7,7 l/100km.

Tyle jeśli chodzi o zużycie paliwa/prądu. Jedna rzecz jaką zauważałem, to praktycznie brak różnicy w zużyciu paliwa przy korzystaniu z trybu jazdy eco i normal. Chyba chyba nie ma sensu używać eco.

Wrażenia z jazdy/zmęczenie itp.
Z samochodu nie wypadłem jak zwłoki po przeżuciu. Zadek trochę bolał, bo fotele w tym aucie do najwygodniejszych nie należą, ale źle też nie było. Nogi nie bolały, plecy też były ok, bo fotel kierowcy da się fajnie ustawić.
Hałas w aucie nawet przy większych prędkościach uważam, że nie jest duży, choć przednie słupki i lusterka trochę huczą. Ale na akceptowalnym poziomie.  Porównując to np. do Camry 2021, którą jeździłem przed tą ravką, uważam że obecnie użytkowany samochód jest zdecydowanie cichszy. Rozmawiając nie musieliśmy podnosić głosu, a radio też spoko sobie grało i nie było konieczności zwiększania głośności, kiedy zwiększaliśmy prędkość.
Auto prowadziło się bardzo fajnie, dobrze się zbierało, kiedy trzeba było wyprzedzać.

Generalnie auto jest ok i nie daje powodów do narzekań, choć moje spalanie nie bardzo chyba pokrywa się z tym co w necie gadają i pokazują. A mówią o zużyciu na poziomie nawet od poziomu 6,4 w górę, a nigdzie nie spotkałem się z tym jak ktoś mówi, że auto bierze nawet i 8l/100km (chyba, że z przyczepą).

Dodam, że po powrocie podłączyłem auto do publicznej ładowarki w Oslo (pod domem). Auto naładowało się od 0 do 100% w 3h. Na ładowarce napisane jest: 7,2 kW.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 PHEV 2021 Executive AWDi- wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2026, 19:31:28 »
Wygląda bardzo realnie. Niedawno czytałem wpis jakiegos typa który podobną trasę jechał Dogdem RAM 1500 zagazowanym i twierdził że palił śrenio 10/100 - kurna bajkopisarz
Wracając do Twojego opisu. Zwiększone spalanie w Niemczech mogło wyniknąć np. z wiejącego od przodu wiatru czy coś w tym stylu. Takie rzeczy potrafią dać różnicę 2/100 na tej samej trasie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2026, 23:47:42 »
Nie zmienia to faktu, że w tarasie phev nie ma sensu zważywszy na cenę i zużycie paliwa. Tu hev zdecydowanie wygrywa i niższym zużyciem i ceną.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2026, 10:41:43 »
Potwierdzam Jechaliśmy a wakacje na dwa samochody, ja Camry (wiadomo 2.5) w 4 osoby na pokładzie i pełnym bagażnikiem, a zięć BMW 3 sedan plugin (silnik 2.0) dwie osoby dorosłe i dziecko też z pełnym bagażnikiem (czyli  mniej towaru,  bo tam dużo mniejszy bagażnik). Po 3000 km Camry spaliła 0,5 ltr mniej na każde 100 km.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2026, 10:43:19 wysłana przez Bierut »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2026, 11:15:04 »
Ja rozumiem że PHEV w trasie traci sens. Jeśli jednak ktoś jeździ tez sporo "po mieście", nawet tak 150 km dziennie to te 30-40% pojedzie tylko na prądzie. A to że w międzyczasie zdarzą się 3-4 trasy to i tak nie zmieni faktu że w ogólnym rozliczeniu PHEV się opłaci.
A co do masy - dobra, chatgpt wyliczył że PHEV wazy ok 250kg więcej. Faktycznie sporo. Jak to się przeklada na zużycie paliwa to już nie wiem. Na szybko nie znalazłem żadnych testów porównawczych "w tych samych warunkach" ale przy ogólnie wysokiej masie tych aut te 250kg nie musi mieć tak kolosalnego znaczenia. Pozatym o jakich trasach mówimy? 500km? To i tak 10% przejedziemy na prądzie. Po 500km wypada zrobić pauzę - można wtedy doładować i znowu na nastepny odcinek mamy troche prądu.
Z calym szacunkiem porównanie Camry do BMW nie ma sensu. Przecież to inne auta, inne spaliniaki. Nie można tej smiesznej różnicy 0,5 zrzucac na PHEV czy HEV.

I jeszcze jeden żartobliwy argument za PHEV. Kumpel Tucsonem PHEV pojechał na narty. Słupki do ladowania były przy samej stacji wyciągu. Postój do 7 godzin. No i podjeżdzał, podpinał, dwa kroki do wyciągu i jazda. W przeciwnym razie drałowałby z końca parkingu z nartami na plecach  :laugh:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2026, 14:31:28 »
Nie zmienia to faktu, że w tarasie phev nie ma sensu zważywszy na cenę i zużycie paliwa. Tu hev zdecydowanie wygrywa i niższym zużyciem i ceną.
Zgadzam się , dlatego wybrałem RAV 4 HEV i jestem bardzo zadowolony , szczególnie
po wyciszeniu autka / za wyjątkiem fatalnego AKU 12 , już trzeci turecki z logo TOYOTA zaczyna padać /.
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2026, 14:33:00 »
Dlaczego PHEV w trasie traci sens? Przecież do 135 km/h pozwala jechać na samym prądzie, więc zakładając, że potem jedzie jak HEV, to na początku przez te 80 km nie spala benzyny w ogóle, więc średnio spali mniej, nawet jeżeli w trasie nie uda się doładować baterii z kabla.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2026, 14:34:45 »
za wyjątkiem fatalnego AKU 12 , już trzeci turecki z logo TOYOTA zaczyna padać /.
Kurde. To mi się jakiś dobry egzemplarz trafił. Zaraz czwarty rok mija i aku cały czas oryginalny. Kupiłem z ciekawości voltomierz do zapalniczki i przy rozruchu mam 11,7 V, więc chyba nieźle.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2026, 14:50:29 »
Dlaczego PHEV w trasie traci sens? Przecież do 135 km/h pozwala jechać na samym prądzie, więc zakładając, że potem jedzie jak HEV, to na początku przez te 80 km nie spala benzyny w ogóle, więc średnio spali mniej, nawet jeżeli w trasie nie uda się doładować baterii z kabla.
Jak jedziesz długą trasę to po początkowej fazie dodatkowa bateria jedynie dodaje kilogramów a przez to podnosi spalanie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2026, 15:22:17 »
Jak jedziesz długą trasę to po początkowej fazie dodatkowa bateria jedynie dodaje kilogramów a przez to podnosi spalanie.
Jaka jest różnica wagi między HEV a PHEV?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2026, 15:29:31 »
Jadąc PHEV prędkością autostradową ile km da radę na prądzie przejechać?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2026, 15:49:55 »
Jaka jest różnica wagi między HEV a PHEV?
Pisałem wyżej. W.g ChatGPT ok 250kg
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Stycznia 2026, 17:16:58 »
Ona na prądzie może jechać z max 135km/h i przy takiej prędkości bateria znika 2×szybciej. Co zarobi na starcie w trasie, straci z powodu wagi. Ja jednak w 80-90% poruszam się "wokół komina" i mam gdzie toto ładować, dlatego bardzo poważnie rozważam zakup PHEV.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2026, 17:57:07 »
Ja mam Phev i jestem bardzo zadowolony. :)

Na co dzień śmigam na prądzie praca/dom i wystarcza spokojnie dla mnie.

RAV4 PHEV

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2026, 18:34:44 »
Ona na prądzie może jechać z max 135km/h i przy takiej prędkości bateria znika 2×szybciej. Co zarobi na starcie w trasie, straci z powodu wagi. Ja jednak w 80-90% poruszam się "wokół komina" i mam gdzie toto ładować, dlatego bardzo poważnie rozważam zakup PHEV.
Dlatego z ciekawości zapytałem o konkretną liczbę bo pojawiło się tu 80km parę postów wyzej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl