Autor Wątek: 1.6 Valvematic rechotanie zaworów po dłuższym postoju  (Przeczytany 2478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bambek1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
1.6 Valvematic rechotanie zaworów po dłuższym postoju
« dnia: 30 Stycznia 2026, 10:29:00 »
Witam.
Dziś po tygodniowym postoju żona odpala auto a tu zonk.

Silnik zaskoczył od strzała, ale z głośnym rechotaniem zaworów, nawet delikatnie bym powiedział metalicznym. Spaliny poszły trochę jak z diesla.

Wyłączyła silnik. Po ponownym odpaleniu "rechotnęło" jeszcze przez 1-2 sekundy i się wyciszyło.

Auto stało przez 7 dni nieużywane, w garażu, temperatura około 0 stopni, olej 5W-30 TOYOTA i filtr zmieniony jakieś 500km temu, przebieg aktualny 50500km. Olej zawsze od tego samego sprzedawcy (wiem, różnie to bywa), ale dotychczas takich ekscesów nie było. Silnik odpalał i zawsze od pierwszego obrotu cichutko pracował bez znaczenia czy na drugi dzień czy po weekendzie.

Auto kupione z przebiegiem 19200kom, serwisowane w ASO, (potwierdzone) dwa wpisy o wymianie oleju, zalewany 5W-30, dlatego też taki zalewam.
Olej wymieniłem od razu po zakupie jeszcze przed dobiciem do 20kkm.
Później kolejne wymiany przy 30, 40 i teraz ze 3 tygodnie temu przy 50kkm. Stan oleju max, ubytków wycieków brak. Silnik wygląda i pracował do dziś jak z pudełka wyjęty.

Sytuacja chyba mało normalna. Co z tym robić jeździć obserwować czy serwis.

Offline PrzemeqD

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla 1.6 132
Odp: 1.6 Valvematic rechotanie zaworów po dłuższym postoju
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2026, 10:17:21 »
Witam
Z tego co piszesz wygląda to na problem z systemem Valvematic. Przyczyn może być dużo od oleju (zalecany 0w20) który steruje tym systemem, po samo zacięcie chwilowe Valvematicu.
Generalnie jeździć i obserwować czy problem wróci.
Pozdrawiam
Przemeq

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2026, 14:39:16 »
Polecam zalać odpowiedni olej do tego silnika.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2026, 07:19:05 »
Piszecie, że olej 5W30 uszkodził silnik ?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2026, 07:36:34 »
Piszecie, że olej 5W30 uszkodził silnik ?
Nic nie uszkodzi  :grin: kolejny temat zastępczy dla wadliwego Valvematica który jak ma się wysypać to i tak się wysypie.

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2026, 08:09:18 »
Ja mam ponad 100 tys przebiegu, 80 tys na LPG praktycznie od poczatku zalewany olejem 5v30 eneos x-prime i chodzi bez problemu. Bzdura że taki olej uszkodzi silnik. Zresztą u mnie w instrukcji taki olej też jest zalecany. A jesli chodzi o to "rechotanie" to rzeczywiście może to być incydentalny problem z Valvematic. Ja nic bym nie robił, jeżdzić i obserwować.
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2026, 09:54:04 »
Akurat X-Prime 5W30 to bliżej 0W-20 niż grubej trzydziestce tak więc słabe porównanie  :cheesy: :cheesy:
Poza tym dokoksowany jest dodatkami także no...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2026, 10:56:50 »
Akurat X-Prime 5W30 to bliżej 0W-20 niż grubej trzydziestce tak więc słabe porównanie�   
Ale Ty naprawdę w to wierzysz że zdążysz przed hutą w której wyląduje Twoje auto wyłuskać te plusiki z tych subtelnych różnic olejowych ? :-)
Jak akurat masz wypust zr-a z wadliwymi pierścionkami albo tłokami to nawet olejem ze złota nic nie zadziałasz jak nie będzie wady to tylko wystarczy trzymać się zaleceń producenta z poprawką na sposób jazdy oraz głupoty związane z normami Eco.

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2026, 14:15:54 »
Akurat X-Prime 5W30 to bliżej 0W-20 niż grubej trzydziestce tak więc słabe porównanie�   
Ale Ty naprawdę w to wierzysz że zdążysz przed hutą w której wyląduje Twoje auto wyłuskać te plusiki z tych subtelnych różnic olejowych ? :-)
Jak akurat masz wypust zr-a z wadliwymi pierścionkami albo tłokami to nawet olejem ze złota nic nie zadziałasz jak nie będzie wady to tylko wystarczy trzymać się zaleceń producenta z poprawką na sposób jazdy oraz głupoty związane z normami Eco.
W nic nie wierzę. Ja wlewam olej tylko taki jaki zaleca producent do danej jednostki w instrukcji. Tylko i albo aż tyle bo 90% użytkowników aut jeździ na nieprawidłowym oleju... Albo inaczej, próbuje poprawić coś co w mierze konstrukcji silnika zostało zaprojektowane pod inny środek smarny.
Więc w tym przypadku - kto próbuje wyłuskiwać? Osoba która zaleca odpowiedni olej do danej jednostki czy osoba która na siłę chce poprawić fabrykę i leje nie taki olej jaki jest wymagany uważając, że oleje nisko lepkościowe są ble a 5W30 to jest ekstra na wszystko?

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2026, 16:38:05 »
W nic nie wierzę. Ja wlewam olej tylko taki jaki zaleca producent do danej jednostki w instrukcji. Tylko i albo aż tyle bo 90% użytkowników aut jeździ na nieprawidłowym oleju... Albo inaczej, próbuje poprawić coś co w mierze konstrukcji silnika zostało zaprojektowane pod inny środek smarny.
Więc w tym przypadku - kto próbuje wyłuskiwać? Osoba która zaleca odpowiedni olej do danej jednostki czy osoba która na siłę chce poprawić fabrykę i leje nie taki olej jaki jest wymagany uważając, że oleje nisko lepkościowe są ble a 5W30 to jest ekstra na wszystko?

Może ja mam złą instrukcję, ale auto zakupiłem w salonie i stąd moja instrukcja. A tam pisze tak:

No chyba że ja czegoś nie rozumiem. Pierwszy olej 5w30 zalali mi w ASO potem już tylko kontynuowałem. Ale co tam oni wiedzą  :-)
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2026, 11:38:31 »

Może ja mam złą instrukcję, ale auto zakupiłem w salonie i stąd moja instrukcja. A tam pisze tak:

No chyba że ja czegoś nie rozumiem. Pierwszy olej 5w30 zalali mi w ASO potem już tylko kontynuowałem. Ale co tam oni wiedzą  :-)

Jasne, mamy inne instrukcje. :-)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2026, 13:36:37 »
, mamy inne instrukcje
Musisz się mocniej postarać bo temat już był wałkowany z tymi "zaleceniami".
A jak Toyota nie przewiduje wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów to tak samo podejdziesz do "zaleceń" ? :-)

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Marca 2026, 11:40:17 »
A jak Toyota nie przewiduje wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów to tak samo podejdziesz do "zaleceń" ? :-)
Postarałem się, zrobiłem analizę zużyciowa w laboratorium 5W30 później analizę 0W20. Wyciągnąłem wnioski - wlewam ten olej na którym silnik zużył się mniej. To nie jest żadna czarna magia. A zdarza się, że jeździłem +190 km/h :)

Nie przewiduje bo teoretycznie olej służy pełni funkcję chłodzenia a nie smarowania w przekładniach planetarnych. Znam ludzi którzy maja wykręcone na taxi po 400 tyś i skrzynia nigdy nie widziała innego oleju niż ten który wyjechał z fabryki.

Ja sugeruję wymianę co 90 tyś, osobiście w manualu wymieniam co 60 tyś.

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marca 2026, 18:49:21 »
Postarałem się, zrobiłem analizę zużyciowa w laboratorium 5W30 później analizę 0W20. Wyciągnąłem wnioski - wlewam ten olej na którym silnik zużył się mniej. To nie jest żadna czarna magia. A zdarza się, że jeździłem +190 km/h :)

Nie przewiduje bo teoretycznie olej służy pełni funkcję chłodzenia a nie smarowania w przekładniach planetarnych. Znam ludzi którzy maja wykręcone na taxi po 400 tyś i skrzynia nigdy nie widziała innego oleju niż ten który wyjechał z fabryki.

Ja sugeruję wymianę co 90 tyś, osobiście w manualu wymieniam co 60 tyś.
Jeśli można to podziel się wynikami tych badań, jestem bardzo ciekawy. Osobiście nie jestem entuzjastą 0w20 ale kulam się bocznymi drogami wokół komina. Między wizytami w serwisie wymieniam olej po ok 7.5 tys w niezależnym warsztacie. Mam natomiast wątpliwości co do tego oleju w gorące lato + duże obciążenie i autostrada.
Moja gablota była fabrycznie zalana 5w30 i 2 razy (przy przebiegu 8-10 tys) też zaklekotała po dłuższym (kilkanaście dni) postoju. Na pierwszym przeglądzie w ASO wymienili na 0w20 i od tamtej pory nigdy się to nie powtórzyło. Obecnie 110 tys przebiegu.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2026, 18:53:39 wysłana przez Yaaho »
Corolla Comfort Style+Tech

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2026, 09:31:49 »
5W-30:

0W-20:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl