Autor Wątek: Przegląd  (Przeczytany 7078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Przegląd
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lutego 2026, 13:24:32 »
Nawet przeglądy dużo droższe w ramach Relaxu.
Nie ma dodatkowej oplaty za relax. Jedynie co to trzeba brac olej z ASO. Jeśli ASO chce extra kase za relax to napisz do TCE albo spróbuj w innym. A czy to jest chyt marketingowy to nie wiem. Już jakies osoby tutaj pisały że robily jakies naprawy w ramach relaxu i było ok.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lutego 2026, 14:21:52 »
Co do własnego oleju to jeśli planujesz w późniejszych latach przegląd RELAX to chyba musisz mieć olej od ASO. Jeśli źle piszę to mnie poprawcie ale chyba tak ktoś tu pisał na forum :) mnie kolejny czeka relaksowy to zobaczę.
Oo, ciekawe, Relaxa raczej planuję, więc może zacznę się już z tym godzić wcześniej w takim razie, ale chętnie bym zobaczył podkładkę na to.

Relax = Wielkie oszustwo marketingowe po prostu przepłacasz więcej. Nawet przeglądy dużo droższe w ramach Relaxu.

Chciałbym u Collina zrobić tylko czy te przeglądy są wbijane w książkę elektroniczną bo jak później będę chciał sprzedać auto to wielu kupujących pyta się czy były przeglądy i czy są na to jakieś dokumenty a w książce elektronicznej nic nie umknie. A poza tym taki kupujący często chce jechać jednak do ASO sprawdzić auto i jego całą historię

Tak wszystko zrobią
Pewnie przepłacasz, ale wiązki AWD nie chciałbym osobiście naprawiać z własnej kieszeni, bo raczej zaoszczędzonych na różnicy w przeglądach pieniędzy nie wystarczy, a Relax to pokrywa przykładowo.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lutego 2026, 14:30:25 »
Jesienią będąc w ASO jak zapytałem ile będzie kosztował przegląd z gwarancją Relax po 4 latach to mi powiedzieli o 300zł wyższą kwotę od tej jaką bym miał zapłacić bez, ale  przy tym samym zakresie prac. Nie wchodziłem w szczegóły bo wiedziałem iż zrobię go albo u znajomego mechanika albo u Collina. Wybiorę tę drugą opcję ale dopiero za kilka tygodni. 

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2026, 15:22:54 »
Ja chcę mieć kontrolę nad wszystkim dlatego nie pozwalam dotykać samochodu mechaniką z serwisu . Wszystko robie sam . To mój kolejny nowy samochód i jak do tej pory wszystkim pojazdą wychodziło to na dobre . Wiem co leje do silnika i co samochód potrzebuję . Polecam  to rozwiązanie wszystkim którzy mają trochę wiedzy technicznej .
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2026, 16:44:34 »
Ja chcę mieć kontrolę nad wszystkim dlatego nie pozwalam dotykać samochodu mechaniką z serwisu . Wszystko robie sam . To mój kolejny nowy samochód i jak do tej pory wszystkim pojazdą wychodziło to na dobre . Wiem co leje do silnika i co samochód potrzebuję . Polecam  to rozwiązanie wszystkim którzy mają trochę wiedzy technicznej .
Wiesz, że nie robiąc przeglądów w ASO/uznanym przez producenta warsztacie tracisz gwarancję i jak Ci się coś poważniejszego wysypie to wtedy dopiero będziesz mógł sobie grzebać do woli albo być zmuszony do zapłaty za naprawę?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2026, 17:36:40 »
Wiesz, że nie robiąc przeglądów w ASO/uznanym przez producenta warsztacie tracisz gwarancję i jak Ci się coś poważniejszego wysypie to wtedy dopiero będziesz mógł sobie grzebać do woli albo być zmuszony do zapłaty za naprawę?
Chyba jednak nie masz racji.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lutego 2026, 17:38:43 »
Chyba jednak nie masz racji.
Rozwiniesz?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lutego 2026, 08:05:16 »
Rozwiniesz?
Temat był już tu poruszany. Podsumowując, serwis auta poza ASO jest uregulowany prawnie i gwarant nie ma prawa odmówić realizacji gwarancji przy usterce auta które było tak serwisowane.
Oddzielny temat to postawa ASO przy takich historiach gdzie ktoś oszczędzał kasę poza ich serwisem a potem jak bida to przychodzi po pomoc i już mu zły serwis nie przeszkadza.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lutego 2026, 08:42:26 »
@techiczny wyraźnie napisał, że wszystko robi sobie sam, więc nie serwisował w innych nie autoryzowanych również, a w takim wypadu gwarancja "bye, bye"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Lutego 2026, 08:55:12 »
@techiczny wyraźnie napisał, że wszystko robi sobie sam, więc nie serwisował w innych nie autoryzowanych również, a w takim wypadu gwarancja "bye, bye"
A no to tak. Bye,bye :-)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Lutego 2026, 14:02:51 »
Dlatego to napisałem, co jednocześnie jest dosyć słabym pomysłem w nowym i raczej nowoczesnym aucie. Fajnie sobie pogrzebać przy czymś mniej skompliwowanym (sam sobie wymieniam olej w Hondzie Hornet 900 np.), ale polecanie takiego podejścia w nowym aucie jest co najmniej wątpliwym pomysłem, chyba, że ktoś lubi mieć kłopoty.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Lutego 2026, 14:12:32 »
Poza akumulatorem 12V coś się psuje w obecnych Toyotach, co wymaga naprawy gwarancyjnej?

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lutego 2026, 14:41:25 »
Poza akumulatorem 12V coś się psuje w obecnych Toyotach, co wymaga naprawy gwarancyjnej?

No mnie się zepsuł głośnik w tylnych drzwiach

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Lutego 2026, 15:00:18 »
Pytałem o poważne i kosztowne awarie a nie o coś co można samemu minimalnym kosztem naprawić. Coś co spowoduje, że płacenie za przeglądy gwarancyjne będzie miało ekonomiczny sens.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lutego 2026, 15:18:53 »
Ja po roku mialem wymieniany jeden siłownik klapy bagażnika, a to już tanie nie jest. Ktoś też pisał, że robil to w ramach relaxu. Słynna wtyczka też się łapała choć teraz niby jest kampania - ale jak by podeszli do tego w sytuacji gdy ktos nie robi przeglądów? Istotnie awarii jest mało i bardzo dobrze ale z drugiej strony.... Jak mam prawko jakieś 35 lat nie mialem żadnego wypadku, a AC placę... Przeglądy/gwarancja to takie ubezpieczenie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl