Autor Wątek: Przegląd  (Przeczytany 7072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: Przegląd
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Lutego 2026, 18:09:38 »
Też chętnie bym się dowiedział gdzie to było, dobrze jest polecać sensowne ASO i ostrzegać przed tymi odwalającymi szajs.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Lutego 2026, 19:34:44 »
Ja zauważyłem (nie tylko ja), że w Szczecinie w ASO znaczą baterie podczas wymiany.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Lutego 2026, 10:26:27 »
Wracając do kamer to obojętnie w jakim ASO w Krakowie zawsze mi odpinano kabelek od kamery przy przeglądzie i wymianie opon.
Co do cen przeglądów to cena ( dziś dzwoniłem) w ASO Kraków po 4 latach użytkowania Toyoty RAV4 2.0 AWD wynosi ok. 3500zł dodatkowo z czyszczeniem klimatyzacji natomiast w niezależnym serwisie Toyoty też w Krakowie za taką usługę wyceniono mi na ok. 1800zł. Nie ma tu wprawdzie w wycenie mycia auta ale to zawsze mogę sobie samemu zorganizować. Też będę miał wpis w książkę serwisową zarówno papierową jak i elektroniczną Toyoty.
W obu warsztatach zdaję się na ich materiały .

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Lutego 2026, 23:44:28 »
JKrakus.
tylko w tym przypadku nie będzie można skorzystać z gwarancji RELAX. Ale nie wiem czy jesteś zainteresowany tym RELAXEM. 

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Lutego 2026, 23:50:17 »
Nie jestem. Nigdy nie przedłużałem gwarancji tylko jak rok temu prosiłem o czyszczenie klimy z wymianą filtrów to powiedzieli, ze to tylko w Relaxie no i uległem. Mogłem to zrobić gdzieś prywatnie ,ale już mi się nie chciało nigdzie jechać.

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Lutego 2026, 15:06:07 »
dzisiaj do mnie telefon z serwisu. Cena na aplikacji 1509zł ale cena żeby mieć Relax to 1780zł . Przegląd 3lata/45000km
I nie wiem jak u Was ale pani twierdziła że jak serwis 5marca to teraz trzeba zawsze dzień wcześniej czyli 4marca.
Wcześniej wszystkie serwisy robione 5marca

Online Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Lutego 2026, 22:03:44 »
Też chętnie bym się dowiedział gdzie to było, dobrze jest polecać sensowne ASO i ostrzegać przed tymi odwalającymi szajs.
To dotyczy ASO wszystkich marek. Parę lat temu miałem lekką stłuczkę VW. Wymiana zderzaka i lakier. Po jakimś czasie problem z zapłonem. No i okazało się, że moje nowe i drogie kable (był to jakiś super model kabli) wymienili na starsze od samochodu. Głębsza inspekcja i okazało się, że nowy wzmocniony alternator też wymienili na seryjny i stary. A była to tylko mała "blacharka" do zrobienia.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Marca 2026, 11:21:35 »
Przyszedł czas na umawianie pierwszego przeglądu i dzwoniąc do ASO usłyszałem o 3 wariantach - minimalny, standard i comfort, które różnią się niby ilością sprawdzanych punktów i oczywiście cenami (1100/1300/1600 jakoś). Z mojego punktu widzenia auto jest na gwarancji i jezeli coś się zepsuje czego nie przejrzeli na przeglądzie to powinno to i tak zostać naprawione, nie chcę też przepłacać, więc czy jest sens brać coś więcej niż opcja minimalna? Usłyszałem też, że jak filtr powietrza będzie do wymiany to trzeba zapłacić dodatkowo jakieś 150 zł chyba, czy mogę sobie go sam wymienić przed przeglądem, żeby uniknąć tego dodatkowego kosztu?
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2026, 11:28:23 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Marca 2026, 15:15:30 »
Przyszedł czas na umawianie pierwszego przeglądu i dzwoniąc do ASO usłyszałem o 3 wariantach - minimalny, standard i comfort, które różnią się niby ilością sprawdzanych punktów i oczywiście cenami (1100/1300/1600 jakoś). Z mojego punktu widzenia auto jest na gwarancji i jezeli coś się zepsuje czego nie przejrzeli na przeglądzie to powinno to i tak zostać naprawione, nie chcę też przepłacać, więc czy jest sens brać coś więcej niż opcja minimalna? Usłyszałem też, że jak filtr powietrza będzie do wymiany to trzeba zapłacić dodatkowo jakieś 150 zł chyba, czy mogę sobie go sam wymienić przed przeglądem, żeby uniknąć tego dodatkowego kosztu?
Wystarczy minimalny. Nie trzeba dopłacać do Standard.

Filtr powietrza - możesz zastosować np. Filtron i wymienić przed przeglądem. Ale to dziwne, filtr powietrza jest wymieniany co 60 tyś / 4 lata.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Marca 2026, 16:07:41 »
Wystarczy minimalny. Nie trzeba dopłacać do Standard.

Filtr powietrza - możesz zastosować np. Filtron i wymienić przed przeglądem. Ale to dziwne, filtr powietrza jest wymieniany co 60 tyś / 4 lata.
OK, też tak myślałem i planowałem sam sobie wymienić filtr za mniejszą kwotę, a co do tego filtra to mówią niby, że jeżdżąc po Krakowie może się szybciej brudzić. :D

Offline nepalczyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2020r.
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Marca 2026, 06:41:57 »
OK, też tak myślałem i planowałem sam sobie wymienić filtr za mniejszą kwotę, a co do tego filtra to mówią niby, że jeżdżąc po Krakowie może się szybciej brudzić. :D

Może kilka lat temu, teraz przecież jest już SCT :grin: :grin: :grin:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Marca 2026, 11:16:24 »

Może kilka lat temu, teraz przecież jest już SCT :grin: :grin: :grin:
XDDD

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Marca 2026, 11:31:42 »
Skoro tu mowa o przeglądach to polecam go zrobić u Collina. Tydzień temu tam zrobiłem, dodatkowo zleciłem czyszczenie klimatyzacji i jestem z usługi i ceny zadowolony. Bazowałem na ich materiałach. Trochę miałem kawałek bo zakład jest po drugiej stronie Krakowa niż ja mieszkam ale warto. Cena znacznie niższa niż w ASO mimo, że proponowali mi 30% zniżki jak się dowiedzieli , ze z nich rezygnuję. No i wyszło iż mam znacznie za mało powietrza w rezerwie  i światła za nisko ustawione mimo , że ASO zawsze wpisywało iż jest sprawdzone i ok. Miałem też możliwość oglądnięcie sobie podwozia. Przegląd po 4 latach wbity w książeczkę gwarancyjną i do elektronicznego rejestru. 
Jeszcze raz polecam.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Marca 2026, 15:29:07 »

Pewnie chodziło o kabinowy , on co roku.
Mozna kupić samemu i dać do wymiany, powinno być wtedy w cenie, ja tak zrobiłem z klockami, wymiana była w ramach przeglądu

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Marca 2026, 15:37:57 »
Niw trzeba dawać do wymiany, można samemu wymienić w kilka minut.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl