Autor Wątek: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V  (Przeczytany 8714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
Odp: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Marca 2026, 11:03:18 »
Muszę najpierw porządnie naładować akumulator co zrobię pewnie w następny weekend

i wtedy zaczniesz obserwować cuda ;)
w ostatni weekend naładowałem akumulator na samochodzie (max 14,7V), wieczorem, jeszcze nie było ciemno jadąc na dziennych odpalił mi ładowanie 12,8V, po zapaleniu świateł 13,6V...
widać stwierdził, że jest naładowany a przy 13,6V, nie najnowszy już akumulator to się średnio ładuje...

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Marca 2026, 11:38:55 »
Jestem tego świadomy. Mam dokładnie takie same obserwacje z wcześniejszych pomiarów "z doskoku" - nie miałem wtedy monitora z logowaniem tylko czasem obserwowałem wskazania napięcia wejściowego na powerbank od rejestratora jazdy (powerbank mam podpięty bezpośrednio do akumulatora i umożliwa on odczyt napięcia wejściowego przez BT). Teraz chcę przetestować tylko ładowanie z odłączoną wtyczką od IBS.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2026, 11:43:43 wysłana przez piter-ek »

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Marca 2026, 18:37:37 »
Bardzo ciekawe opracowanie, w 100% potwierdzające moje obserwacje.
Dziękuję bardzo za podanie linka.
Czekam na ocieplenie i odłączę IBS. Dam znać jak wygląda sytuacja po odłączeniu.
Dzisiaj w związku z ociepleniem nadszedł czas na test.
Trasa ok 150 km, wyjazd rano na termometrze 4 stopnie, wtyczka podłączona do IBS.
Całą trasę ładowanie 14.3 V bez włączonych światem mijania, temperatura pod maską osiągnęła podczas jazdy 22 stopnie. Po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu po ok 15 minutach temperatura pod maską 37 stopni i ładowanie 12.4V czyli w zasadzie jego brak. Włączenie świateł mijania spowodowało wzrost napięcia do 13.5 V.
Na kolejnym postoju odłączułem wtyczkę od klemy IBS, ładowanie przez całą trasę tj. ok 150 km 13.9-14.1V bez względu na to czy światła mijania włączone czy nie i bez względu na temperaturę. Na desce nie świeci się żadna kontrolka po odłączeniu wtyczki od IBS. Będę dalej obserwował ale wygląda, że to rozwiązanie działa i aku 12V powinien być lepiej ładowany.
Jeżdże cały czas na odłączonej wtyczce od IBS, dalsze obserwacje noe wnoszą nic nowego. Kontrolki na desce brak, ładowanie wynosi 13,9-14.1 bez względu na poziom naładowania akumulatora (SOC), temperaturę pod maską i włączone lub nie światła. Ladowanie działa więc trochę tak jak w starszych samochodach bez zarządzania energią ładowania ale napięcie jest nieznacznie niższe. Zobaczymy jak to się przełoży na kondycję aku.
Corolla Comfort Style+Tech

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Marca 2026, 12:38:34 »
Witam. Panowie, aplikacja na telefon wysyła mi powiadomienie o niskim poziomie naładowania baterii 12V.

Rzeczywiście, od miesiąca bardzo mało jeżdżę, ale pytanie jest inne:
Czy skoro mało używam samochodu to komunikat jest uzasadniony?
Czy może wymiana akumulatora na nowy wyeliminuje jego ewentualne fabryczne, znane wszystkim wady i będzie trzymał lepiej?
Czy też dopóki nie zacznę regularnie jeździć, nie mają sensu żadne wymiany, tylko wreszcie naładować go "ładowarką" zewnętrzną?
A może wyłączenie keyless, coś pomoże, tak na przyszłe, dłuższe postoje?

Dziękuję za odpowiedzi.

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Marca 2026, 14:46:27 »
Czy skoro mało używam samochodu to komunikat jest uzasadniony?

No tak i nie.
Jak pojechałem na test akumulatora, to Aso stwierdziło: Dobry, proszę więcej jeździć. :-(
Pojeździłem tydzień z włączonymi światłami i alerty ustały.

Na pewno nie zaszkodzi pojechać na test i posłuchać, co serwis ma do powiedzenia.
Są tacy szczęśliwcy, którym akumulator wymienili i jakiś czas mają spokój.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Marca 2026, 15:18:25 »
Tylko czy czasem gwarancja na akumulator nie jest 2 lata?
Wtedy bym się już nie załapał...

Corolla TS Dynamic 2.0 2023

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Marca 2026, 16:49:23 »
Teraz doczytałem na tym forum, że moduł DCM (który u mnie nie odpowiada w ciągu 120 sekund na wysłany sygnał z aplikacji a powinien wg Centrali w Warszawie po zgłoszeniu) nadmiernie rozładowywał tu komuś akumulator... Ciekawe.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Marca 2026, 23:44:38 »
Są tacy szczęśliwcy, którym akumulator wymienili i jakiś czas mają spokój.
czyżbym był szczęśliwcem do kwadratu, który nie ma ani grama problemu z aku? Czytam wiele o problemach innych, widzę te problemy u sąsiadów, a u mnie ... cisza.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Marca 2026, 08:58:04 »
Witam. Panowie, aplikacja na telefon wysyła mi powiadomienie o niskim poziomie naładowania baterii 12V.
ten komunikat to sobie mogą w buty wsadzić, mi się pokazał raz...po jego pojawieniu się jeździłem samochodem, odstawiłem a za kilka dni nie odpaliłem...
zadałem toyocie pytanie nawet wkurzony tą sytuacją co wyzwala ten komunikat, jakie napięcie, w jakich warunkach?
odpowiedzi nie uzyskałem oprócz tego, że "komunikat mówi o potencjalnym rozładowaniu a wyświetlenie go nie wynika z jednej sztywno określonej wartości napięcia tylko z tajemnego algorytmu"...

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Marca 2026, 09:01:38 »
Czyli "prognoza" (ten alert) okazał się słuszny.

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Marca 2026, 14:01:05 »
Bardzo ciekawe opracowanie, w 100% potwierdzające moje obserwacje.
Dziękuję bardzo za podanie linka.
Czekam na ocieplenie i odłączę IBS. Dam znać jak wygląda sytuacja po odłączeniu.
Dzisiaj w związku z ociepleniem nadszedł czas na test.
Trasa ok 150 km, wyjazd rano na termometrze 4 stopnie, wtyczka podłączona do IBS.
Całą trasę ładowanie 14.3 V bez włączonych światem mijania, temperatura pod maską osiągnęła podczas jazdy 22 stopnie. Po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu po ok 15 minutach temperatura pod maską 37 stopni i ładowanie 12.4V czyli w zasadzie jego brak. Włączenie świateł mijania spowodowało wzrost napięcia do 13.5 V.
Na kolejnym postoju odłączułem wtyczkę od klemy IBS, ładowanie przez całą trasę tj. ok 150 km 13.9-14.1V bez względu na to czy światła mijania włączone czy nie i bez względu na temperaturę. Na desce nie świeci się żadna kontrolka po odłączeniu wtyczki od IBS. Będę dalej obserwował ale wygląda, że to rozwiązanie działa i aku 12V powinien być lepiej ładowany.
Jeżdże cały czas na odłączonej wtyczce od IBS, dalsze obserwacje noe wnoszą nic nowego. Kontrolki na desce brak, ładowanie wynosi 13,9-14.1 bez względu na poziom naładowania akumulatora (SOC), temperaturę pod maską i włączone lub nie światła. Ladowanie działa więc trochę tak jak w starszych samochodach bez zarządzania energią ładowania ale napięcie jest nieznacznie niższe. Zobaczymy jak to się przełoży na kondycję aku.
Dzisiaj byłem na przeglądzie w ASO, wspomniałem o kiepskim ładowaniu i o mojej partyzantce z odłączenoem wtyczki od IBS oraz przedstawiłem swoje obserwacje z tym związane. Po podłączeniu komputera ASO stwierdziło, że są błędy w komunikacji z IBS i wymienią mi to w ramach gwarancji relax. Nie wiem czy te błędy były wynikiem odłączenia kostki (bo do serwisu podjechałem z podłączoną) czy wyszło im to z pomiarów. Czekam jak dojedzie część bo na miejscu jej nie mieli. Będę informował o rozwoju sytuacji.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Marca 2026, 16:03:27 »
Halo co Ci wymienią ? - moduł IBS ?

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Marca 2026, 18:48:05 »
Halo co Ci wymienią ? - moduł IBS ?
W serwisie powiedzieli że czujnik

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Marca 2026, 10:23:40 »
Akumulator podczas pomiaru w ASO okazał się sprawny. "Jeździć".

Przy okazji usłyszałem o lawinie błędów aplikacji na smartfona, którą zgłaszają użytkownicy w serwisie, żądający wymiany akumulatorów na nowe, bo aplikacja wyświetla, jak się okazuje, fałszywe alarmy.
Taka jest wersja oficjalna.

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2026, 10:28:54 wysłana przez Soczek »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Marca 2026, 10:48:04 »
Pytanie retorycznie: jak fałszywe to czemu nie naprawią ? ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl