Autor Wątek: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V  (Przeczytany 8747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Marca 2026, 12:54:31 »
To samo pytanie zadałem

"W serwisie nie naprawia się aplikacji, tylko samochody", usłyszałem.

Wkrótce zaczną pobierać opłaty za korzystanie z apki. Ciekawe, kto zapłaci za bubla?

Corolla TS Dynamic 2.0 2023

Offline amari

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 GR '24
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Marca 2026, 15:12:38 »
Ogólnie dziwi mnie że oczekujecie czegoś od serwisu, czegoś więcej niż "wymienimy czujnik" czy "sprawdzimy akumulator" :))), co ostatecznie zrealizuje się oczywiście w jakimś karłowatym rozwiązaniu i to często przewidzianym tylko na bajdurzenie klientowi aż mu się znudzi. Może moje doświadczenia z serwisami aso są już tak bogate że naturalnie trochę się z tego nabijam  - nie znam jeszcze hasełek Toyoty, ale uwielbiałem czytać wielkie hasełko Forda zawieszone zwykle nad serwisem - zbudowaliśmy Twoje auto więc potrafimy je naprawić. Tja :)
Dlatego o samym komunikacie powiem tylko - nieprawda :), zwykły serwisowy kit,bo komunikat akurat mówi prawdę. U mnie zdarzyło się już kilka razy, bo moja corolla jest używana niestety "niezgodnie" z regułami toyoty, więc przy tak zepsutej strategii ładowania aku jestem przygotowany na nieuchronne problemy z rozładowaniem. I faktycznie zawsze się to potwierdza - np. zgłosił mi info po 3tygodniach stania w nieogrzewanym garażu i rzeczywiście aku po prostu zdechł. Wcześniej rozbierałem wnętrze auta i także byłem przygotowany że tak wspaniałe auto zapewne rozładuje swoje aku niczym maluch mojego taty, albo opel kadett 1.2 sprzed 40lat. No i tak się oczywiście stało :). Ogólnie zero kłopotu, bo wystarczy użyć powerbank-a z chin za 55pln i tyle, ale jest to jednak strasznie żenujące :). Powiem tylko że w mam też takie auto/ciągnik o nazwie Grand Vitara i tam mam podobnej wielkości akumulator - ale tam trzeba się naprawdę natrudzić żeby auto nie odpaliło. W 18-letnim złomie, które trudno nazwać autem, tak proste urządzenie działa, a obok nowiutka corolla która potrafi wyczerpać akumulator podczas kilku minut z muzyką na parkingu dworcowym a potem, co najgorsze, nie potrafi tego aku naładować tylko stosuje jakieś chore "strategie" a daleka podróż zamiast oczekiwanego porządnego podładowania aku powoduje właściwie jego coraz mocniejsze zasiarczanie...
Komunikat w apce nie kłamie - tylko że to nie rozwiązuje powodu takiego stanu rzeczy :)

Ponieważ w jednym z moich poprzednich aut, akurat było to Mondeo 2011, także był BMS (battery management system) i on także pracował tak dobrze że istniały poradniki jak go wyłączyć (bo wielki aku potrafił tam zdychać w całkowicie niezrozumiały i nieprzewidywalny sposób), to ja także niedługo dołączę do grona testerów odpinania wtyczki.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Marca 2026, 16:17:14 »
Koledzy, proszę podoowiedzcie, który z czujników aplikacji OBDII wskazuje napięcie akumulatora 12V?

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Marca 2026, 16:18:37 »
Koledzy, proszę podoowiedzcie, który z czujników aplikacji OBDII wskazuje napięcie akumulatora 12V?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Marca 2026, 17:00:44 »
ecm battery voltage
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Marca 2026, 17:02:25 »
Dzięki. A zatem 13.6V na włączonym silniku to nie za mało?

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Marca 2026, 22:09:44 »
Weź to zmierz voltomierzem a nie tymi durnymi apkami a będziesz miał rzetelny wynik.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Marca 2026, 08:53:50 »
A zatem 13.6V na włączonym silniku to nie za mało

ładowanie jest w granicach 13,6-14,4 (w zależności od temperatury i włączonych odbiorników) chyba, że stwierdzi, że bateria jest naładowana, wtedy przy wyłączonych światłach mijania będzie 12,8V a po włączeniu np. pozycyjnych już z powrotem 13,5-13,6V

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Marca 2026, 09:14:37 »
Rozumiem, dzięki.

Na razie mam dostęp do aplikacji i tak będę weryfikował.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Marca 2026, 19:59:51 »
Odłączyłem tą wtyczkę Ibs i od razu ładowanie 13.9V i nie ważne czy stoję na P czy jadę na D. Na zegarach nic się nie wyświetla.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Marca 2026, 21:05:38 »
Mam kolejne obserwacje: po postoju, pomimo 15°C uruchamia się silnik, kiedy bateria hybrydy ma przynajmniej połowę energii.
Jeszcze jakiś czas temu granicą było 10°C i spokojnie ruszałem na samym prądzie.

Czy to nie objaw końca akumulatora 12V?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Marca 2026, 21:22:52 »
Stan akmulatora 12V nie ingerował w uruchomienie spalinowego. Wyłącz klimatyzację i nawiew jeśli chcesz, by się nie włączał.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Marca 2026, 21:34:19 »
Dla tych co trochę jeżdżą jest to dobre rozwiązanie ponieważ podczas jazdy napięcie waha się pomiędzy 14,11-14,39V.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Marca 2026, 08:31:16 »
Stan akmulatora 12V nie ingerował w uruchomienie spalinowego. Wyłącz klimatyzację i nawiew jeśli chcesz, by się nie włączał.
Nie włączałem klimy...

Chyba, że teraz kiedy jest taki okres przejściowy temperatur zewnętrznych, że w nocy jest 0°C a za dnia 15°C, czujniki odnotowują ten zakres i dlatego uruchamia się silnik.
Piąta generacja nie uruchamiała się za każdym razem przy zimnym rozruchu.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Marca 2026, 13:18:03 »
Nie włączałem klimy...

Chyba, że teraz kiedy jest taki okres przejściowy temperatur zewnętrznych, że w nocy jest 0°C a za dnia 15°C, czujniki odnotowują ten zakres i dlatego uruchamia się silnik.
Piąta generacja nie uruchamiała się za każdym razem przy zimnym rozruchu.

Też miałem podobnie w 1.8 2023 - mam wrażenie ,że silnik nie gasł z powodu wypalania GPFa.

Wysłane z mojego S23 Ultra przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl