Dzień dobry Wszystkim.
To mój pierwszy post na forum. Do tej pory byłem tylko biernym uczestnikiem. A do napisania skłonił mnie, jakżeby inaczej, problem z moim autem. Rzecz dotyczy Rav4 Gr z 2024 r., z przebiegiem ok. 22 tys. km. Od mniej więcej 2 miesięcy z okolic kolumny kierowniczej słychać trzeszczenie/skrzypienie przy obracaniu kierownicą. Dźwięk jest słyszalny już przy obróceniu o ok. 30-45 stopni od pozycji środkowej (i dalej z przerwami w trakcie obracania kierownicą). Słychać go zarówno na postoju jak i podczas manewrów i wolnej jazdy (w trakcie zwykłej jazdy po drodze – trudno powiedzieć – inne dźwięki zagłuszają jak to w Rav4). Występuje niezależnie od temperatury zewnętrznej, rozgrzania samochodu czy przejechanej odległości. Ma charakter losowy, czasem mogę przejeździć kilka dni i jest spokój a czasem występuje prze kilka dni stale. Zdarza się też, że w ciągu dnia raz występuje a raz nie. Słychać go jedynie we wnętrzu auta. Na kierownicy nie czuć żadnych objawów typu drgania itp. Zawieszenie sprawdzone w ASO (byłem przy tym osobiście na hali serwisowej w ASO) i nie ma żadnych luzów.
Zgłaszałem ten problem trzykrotnie do ASO w ramach gwarancji. Podczas pierwszej wizyty, objaw wystąpił i szef serwisu stwierdził, że coś jest nie tak, ale nie wiedzą co i muszą zasięgnąć rady TMP. Podobno nagrali nawet film z tymi odgłosami. Na kolejnej wizycie, przy okazji aktualizacji zegarów, wymieniono… spinkę przewodu klimatyzacji. Podobno jest na spinkę jakiś biuletyn serwisowy. I miało to pomóc, co od razu wydało mi się bzdurą, niezwiązaną z tematem usterki. Zgłosiłem problem kolejny raz i tym razem w dzień wizyty dźwięku nie było, wiec serwis uznał, że wszytko jest ok., mimo, iż pokazałem nagrania z tymi odgłosami. Serwis twierdzi, że dopóki dźwięk nie wystąpi u nich na serwisie to nie wiedzą co mają naprawić, więc tradycyjnie „jeździć, obserwować”.
Mam zamiar zgłosić usterkę kolejny raz i jeśli ktoś wpadnie na jakiś pomysł to podeprę się w nim w dyskusjach z serwisem.
Ma ktoś z Was jakieś pomysły co to może być. Z góry dziękuję za pomoc.
Kuba