Autor Wątek: Toyota Leasing vs Canlock – jak uzyskać zgodę na montaż poza ASO?  (Przeczytany 2810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamil.r

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Dzień dobry wszystkim.

Zwracam się z pytaniem do osób, które mają lub miały auto w Toyota Leasing i chciały je doposażyć w niestandardowe zabezpieczenie antykradzieżowe (u mnie Rav4 adventure, 2023).

Chciałem być w porządku wobec finansującego i wystąpiłem o zgodę na montaż Canlocka od firmy Zabezpiecz-Auto, które jest reklamowane jako bezinwazyjne i skuteczne m.in. na gameboya i inne złodziejskie wynalazki. Niestety odbiłem się od korporacyjnej ściany. Toyota Leasing odpisała formułką: „Zgoda na montaż wyłącznie w ASO i na urządzeniach tam zakupionych”.

Wedle ogólnie dostępnych informacji, systemy oferowane w ASO są dla profesjonalnych złodziei w okolicach Warszawy jedynie drobną przeszkodą na 30 sekund, a Canlock to zupełnie inna liga ochrony.

Moje pytania do Was:

Czy komuś z Was udało się skutecznie „przeprocesować” zgodę na Canlocka lub inny system cyfrowy montowany poza siecią ASO? Jeżeli tak, to jakich argumentów użyliście, żeby przekonać leasing?

A może ktoś załatwił to w jakimś ASO Toyoty, które jest „pro-klienckie” i zgodziło się np. na montaż Canlocka u siebie w serwisie przez pracownika Zabezpiecz-auto, "autoryzując" jego pracę?

PS. Wiem że mogłem zainstalować i się nie pytać - obawiałem się jednak potencjalnych konsekwencji z ubezpieczeniem lub gwarancją, w razie gdyby jakimś przypadkiem zostało to wykryte.
Mam też dobre AC i GAP, ale to nie oszczędzi mojego czasu w razie kradzieży, więc mimo wszystko byłbym spokojniejszy mając dobre zabezpieczenie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Toyota Leasing vs Canlock – jak uzyskać zgodę na montaż poza ASO?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2026, 14:12:09 »
Bierz Canlocka i się nie zastanawiaj. Ewentualnie Can Blu. Dokładnie to samo ale bez znaczka Canlock.

Offline kamil.r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2026, 14:32:45 »
Bierz Canlocka i się nie zastanawiaj. Ewentualnie Can Blu. Dokładnie to samo ale bez znaczka Canlock.

Tak jak pisałem - obawiam się, że bez oficjalnej zgody może to być potencjalna furtka do podważenia wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela lub leasing w razie problemów. Lub gwarancji.

Na razie szukam "legitnych" sposobów. Jak nie znajdę, to będę myślał co dalej.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2026, 14:35:30 wysłana przez kamil.r »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2026, 14:35:15 »
No bez przesady. To jest plug and play. W razie co wyciągasz z samochodu. Przecież tyle ludzi wkłada sobie głośniki. I myślisz że jak padnie silnik to ktoś może podważyć? :) no nie może…

Tak samo jak ktoś Ci nie podważy awarii silnika jak wepnie Canlocka.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwietnia 2026, 14:36:55 »
Inteligentny montaż w bagażniku i życzę powodzenia w znalezieniu. Nie ma szans bez rozebrania auta do gołej blachy ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwietnia 2026, 14:45:39 »
Co prawda nie w Toyota Leasing, bo naczytałem się sporo negatywnych opinii i oferta wcale nie była atrakcyjna, ale PKO BP zgodziło się na montaż blokady CAN poza ASO bez żadnego problemu. Jeżeli zależy Ci na tym aucie bardziej niż na mało prawdopodobnych problemach z leasingiem, który generalnie ma gdzieś co robisz z autem póki płacisz to ja bym montował i się nie przejmował.

Offline kamil.r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwietnia 2026, 14:49:49 »
Gwarancja gwarancją, ale dużo bardziej obawiam się ubezpieczenia. Nie wiem, auto jakimś cudem jednak zawiną i się odnajdzie. Albo rozbebeszą pod domem. Sprawdzi je rzeczoznawca. A co my tu mamy za urządzenie? Właściciel się zgodził? Nie, nie zgodził się, więc samowolna ingerencja w instalację przez nieautoryzowany warsztat. Na pewno to wpłynęło na podatność na kradzież :) My wiemy, że to bzdura, ale wiemy też, że ubezpieczalnie robią wszystko, żeby nie wypłacić. A potencjalne problemy przy wypłacie AC auta za prawie 200 tys. mocno mnie odstraszają :)

Póki co rozważam tylko montaż za ich zgodą i wierzę, że jest ktoś, kto ich przekonał :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwietnia 2026, 14:53:32 »
Ciekawe czy właściciel się zgodził żebyś jeździł na 95 a nie na 98. No proszę Cię…

Offline kamil.r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwietnia 2026, 15:00:52 »
Co prawda nie w Toyota Leasing, bo naczytałem się sporo negatywnych opinii i oferta wcale nie była atrakcyjna, ale PKO BP zgodziło się na montaż blokady CAN poza ASO bez żadnego problemu. Jeżeli zależy Ci na tym aucie bardziej niż na mało prawdopodobnych problemach z leasingiem, który generalnie ma gdzieś co robisz z autem póki płacisz to ja bym montował i się nie przejmował.

No to już jest ciekawa informacja, o tym PKO. Dzięki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Kwietnia 2026, 15:38:14 »
Przecież możesz spytać leasingodawcę czy się zgadza na montaż innego zabezpieczenia. Na 99% się zgodzi.
Ja np. spytałem o zgodę na wykonanie konserwacji poza ASO czy o montaż haka i nie było problemu.

Offline kamil.r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwietnia 2026, 15:51:38 »
Przecież możesz spytać leasingodawcę czy się zgadza na montaż innego zabezpieczenia. Na 99% się zgodzi.
Ja np. spytałem o zgodę na wykonanie konserwacji poza ASO czy o montaż haka i nie było problemu.

Czy przeczytałeś moją pierwszą wiadomość w tym wątku? :)
Trzeci akapit.

Offline kamil.r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwietnia 2026, 16:13:47 »
Ciekawe czy właściciel się zgodził żebyś jeździł na 95 a nie na 98. No proszę Cię…

Tak byś powiedział ubezpieczalni jakby podważała zasadność wypłacenia 200 tys. za auto?
Znam już Twoje zdanie - napisałem, że nie o to mi chodzi w tym wątku, więc to nic nie wnosi :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwietnia 2026, 16:14:17 »
To nie moje zdanie. To zdanie NSA.

Offline kamil.r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwietnia 2026, 16:19:25 »
To nie moje zdanie. To zdanie NSA.

Ok, dzięki za info.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Kwietnia 2026, 16:28:54 »

Czy przeczytałeś moją pierwszą wiadomość w tym wątku? :)
Trzeci akapit.
Ok. Czytałem ale zapomniałem.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl