Autor Wątek: Wyciekający płyn chłodniczy przez wymiennik ciepła - bypass zrobiony  (Przeczytany 1714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niusek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 2.0
Witam,
Moja Corolla 2.0 2019 gubi płyn chłodniczy przez wydech (!). W ASO potwierdzono "uszkodzenie" wymiennika ciepła. Koszt na dzisiaj to 10 000 zł z haczykiem, a przewidywany termin ok. 4 mies. ASO w Bydgoszczy odmówiło zrobienie bypassu. Obdzwaniam serwisy w Bydgoszczy i nikt nie zna tematu. Chciałbym się zorientować w jakiej najbliższej odległości od Bydgoszczy znajdę serwis, który wie jak zrobić bypass. Do Krakowa mam za daleko, musiałbym ciągnąć cysternę z płynem chłodniczym.
Tak w ogóle czy zrobienie bypassu czy to w podszybiu, czy przy wydechu to jest wyższa szkoła jazdy dla serwisanta układów chłodzenia ?
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2026, 17:09:35 wysłana przez Colin »

Offline patkaz91

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wyciekający płyn chłodniczy przez wymiennik ciepła - kto zrobi bypass
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwca 2026, 13:08:59 »
Miałem to samo u siebie. Jak masz dostęp do kanału lub podnośnika to możesz to zrobić sam, nie jest to nic skomplikowanego.

Ja użyłem do tego kolanka GATES 02-0692 ale tak naprawdę możesz użyć jakiegokolwiek kolanka o średnicy wewnętrznej 16mm.

Co dokładnie jest potrzebne do zrobienia bypassa:

1. Zaciski węży, ja użyłem takich:

2. Kolanko GATES 02-0692 lub inne

3. 2 łączniki aluminiowe 16mm

4. Opaski samozaciskowe fi 22-24 mm

5. Obejma P-Clip 24 lub 25mm

Jak już wejdziesz pod auto, to sama operacja nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności czy wiedzy z zakresu mechaniki.
Przy wydechu zobaczysz dwa gumowe węże wchodzące do wymiennika ciepła.

1. Zakładasz zaciski na te węże mniej więcej w miejscu gdzie idą one do góry w stronę silnika.
2. Trzymając wiaderko przesuwasz opaski zaciskowe żeby poluzować węże. Będą schodzić ciężko, możesz lekko psiknąć WD-40, będzie trochę łatwiej
3. Jak już zleci płyn to do obu węży wkładasz aluminiowe łączniki, zabezpieczasz opaskami samozaciskowymi, zakładasz kolanko dodając kolejne dwie opaski samozaciskowe i bypass gotowy.

Żeby węże nie wisiały pod autem używasz istniejącego już uchwytu przy wymienniku, jest tam jeden wolny otwór. Przekładasz przez niego śrubę M6x40, dokręcasz nakrętką lub nawet dwiema. Zakładasz kolejną nakrętkę i nakręcasz ją mniej więcej do połowy gwintu. Zakładasz opaskę P-Clip na dołożone kolanko i mocujesz ją nakrętką do przygotowanej wcześniej śruby. W ten sposób węże są podwieszone na uchwycie i nie zwisają pod autem.

Ja u siebie dołożyłem jeszcze taką osłonę:

Dzięki czemu po 1. na pierwszy rzut oka nie widać że coś było dłubane, po 2. węże są dodtkowo zabezpieczone przed gałęziami itd.
Niestety kosztuje ona 150 Euro, ale moim zdaniem warto. Jest to kawal solidnej blachy.

Ważne: po wykonaniu bypassu dolej płynu chłodniczego do Full, zakręć korek i odpal auto żeby chwilę pochodziło.

Możesz do tego użyć trybu Maintenance Mode który wymusi pracę silnika spalinowego. Aby go włączyć:
1. Włącz zapłon (naciśnij dwukrotnie przycisk „POWER” bez wciskania pedału hamulca)
3. Wciśnij pedał przyśpieszenia do końca dwukrotnie (dwa pełne wciśnięcia)
4. Wciśnij pedał hamulca i przestaw dźwignię zmiany biegów w pozycję N.
5. Ponownie wciśnij pedał gazu do końca dwukrotnie
6. Wciśnij pedał hamulca i przestaw biegi z powrotem w pozycję P
7. Wciśnij pedał gazudo końca dwukrotnie
8. Wciśnij pedał hamulca i naciśnij przycisk „POWER”, tak jakbyś normalnie uruchamiał auto.

Metoda ta wymusi ciągłą pracę silnika spalinowego. Po zgaszeniu silnika tryb Maintenance wyłączy się samoczynnie.

Daj autu popracować około 10 minut żeby układ chłodzenia się odpowietrzył. Po 10 minutach zgaś silnik, poczekaj około 15 minut i sprawdź stan płynu w zbiorniku wyrównawczym. W razie potrzeby uzupełnij do Full.

Gotowe, możesz się cieszyć pomyślnie zrobionym bypassem i końcem ubytków płynu chłodzącego :)
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2026, 13:18:04 wysłana przez patkaz91 »
Corolla GR Sport TS 2.0 Hybrid
Abarth 500

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Czerwca 2026, 13:23:43 »
Brawo i dzięki za treściwy manual  :)
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline niusek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2026, 13:35:00 »
Dziękuję koledze patkaz91 za szczegółowy opis. Sam tego nie zrobię, ale łatwiej mi będzie rozmawiać z serwisantem.

Pozdrawiam serdecznie !

Offline niusek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2026, 14:09:11 »

Rozumiem, że wejście i wyjście z wymiennika trzeba jakoś zaślepić ?

Offline patkaz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwca 2026, 14:24:34 »
Można ale nie trzeba. Ja u siebie póki co nie zaślepiałem, spaliny się tamtędy i tak nie wydostają.
Najprościej to by było założyć kawałek węża od jednego do drugiego króćca lub użyć drugiego kolanka.
Abarth 500

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwca 2026, 07:04:02 »
Ja wiem, że to głupie pytanie ale co by się stało gdyby w takiej sytuacji zalać do układu uszczelniacz do chłodnic?

Offline patkaz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2026, 07:35:00 »
Ja wiem, że to głupie pytanie ale co by się stało gdyby w takiej sytuacji zalać do układu uszczelniacz do chłodnic?

To nic nie da, a może tylko pogorszyc sprawę. Środki te działają na zasadzie krzepnięcia w kontakcie z powietrzem atmosferycznym w temperaturach do ok 100 stopni C. W EHR temperatura jest za wysoka. Uszczelniacz natychmiast się tam przypali, zwęgli i w najgorszym przypadku zatka układ.
Abarth 500

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwca 2026, 07:48:26 »
Straszna lipa. Jakbym wiedział o tej przypadłości to bym nie kupił tego samochodu. Nie wiem czemu oni tego nie poprawili. Awarie EHR to powszechny temat już od dawna.

Offline patkaz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2026, 09:31:12 »
Wg moich najnowszych informacji wymiana lub naprawa nieszczelnego modułu EHR jak najbardziej kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej w programie Toyota Relax, mimo że wiele salonów twierdzi inaczej. Choć element ten fizycznie znajduje się na rurze wydechowej (która jako element układu wydechowego jest wyłączona z gwarancji), to z technicznego i proceduralnego punktu widzenia EHR jest wymiennikiem ciepła UKŁADU CHŁODZENIA. Oficjalny regulamin Toyota Relax w Polsce w sekcji „Układ Chłodzenia” wprost obejmuje chłodnice oraz elementy sterujące przepływem płynu. Centrala Toyoty traktuje to jako wadę fabryczną układu chłodzenia i po weryfikacji ASO musi zatwierdzić darmową wymianę. Trzeba tylko wiedzieć, co powiedzieć, i umieć się obronić.

Jedynym warunkiem jest to, aby gwarancja Relax była już aktywna w momencie zgłaszania usterki – jeśli wracacie do ASO po przerwie, usterka nie może wyjść na jaw podczas przeglądu startowego ani w trakcie 30-dniowego okresu karencji.

Co ważne, zrobienie bypassu EHR we własnym zakresie nie dyskwalifikuje auta z dalszego uczestnictwa w programie Relax. Samochód bez problemu przejdzie przegląd kwalifikacyjny i otrzyma gwarancję na pozostałe podzespoły (silnik, inwerter, skrzynię itp.).
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2026, 09:35:24 wysłana przez patkaz91 »
Abarth 500

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2026, 10:20:05 »
To bardzo dużo zmienia. Wiele osób twierdziło, że pomimo gwarancji relax, kazano im płacić za naprawę. W sumie w regulaminie jest, że układ wydechowy w całości nie podlega tej gwarancji i faktycznie różnie można to interpretować.

Offline patkaz91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwca 2026, 10:38:34 »
No i właśnie niesłusznie, bo EHR technicznie rzecz biorąc nie jest elementem układu wydechowego, a układu chłodzenia :) Więc klienci, którzy musieli zapłacić za naprawę lub wymianę wadliwego elementu zostali wprowadzeni w błąd i moim zdaniem powinni ubiegać się o zwrot kosztów. Na niemieckim forum Toyoty ludzie piszą, że u nich wymiana EHR została wykonana w ramach gwarancji Relax, która zakresem ochrony nie różni się od tej na dla rynku polskiego. Jedyna różnica, tu ciekawostka dla was, w Niemczech Toyota Relax obejmuje samochody do 15 lat od pierwszej rejestracji lub do 250 tys km przebiegu, tymczasem w Polsce do 10 lat lub 185 tys km.

Tak więc wszystkim mającym aktywną ochronę Relax i problemy z nieszczelnym EHR zalecam nakazać ASO wymianę w ramach gwarancji powołując się na regulamin tejże gwarancji i na fakt, iż element ten mimo, że zamontowany jest częściowo w układzie wydechowym, nie jest jego elementem i w całości należy do układu chłodzenia, który ochrona ta obejmuje.

Również tymczasowe obejcie / bypass tegoż wymiennika ciepła na czas oczekiwania na części, który wynosi kilka tygodni serwis Tyoty powinien przeprowadzić w ramach gwarancji, aby zatrzymać dalszy ubytek płynu chłodzącego.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2026, 10:42:55 wysłana przez patkaz91 »
Abarth 500

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2026, 14:10:49 »
Czy ten temat dotyczy również 1.8?
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2026, 14:12:29 »
1.8 w Corolli nie mial EHR z tego co kojarze.

Offline niusek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Czerwca 2026, 16:29:09 »
Można ale nie trzeba. Ja u siebie póki co nie zaślepiałem, spaliny się tamtędy i tak nie wydostają.
Najprościej to by było założyć kawałek węża od jednego do drugiego króćca lub użyć drugiego kolanka.
Nie daje mi to spokoju. Skoro jest "przejście"  - w wyniku perforacji - z wymiennika do wydechowego to dlaczego po bypassie z niezaślepionych kroćców wymiennika nie wydobywają się spaliny ?

Przy okazji - cały czas jest aktualne pytanie z tytułu tego wątku :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl