Miałem to samo u siebie. Jak masz dostęp do kanału lub podnośnika to możesz to zrobić sam, nie jest to nic skomplikowanego.
Ja użyłem do tego kolanka GATES 02-0692 ale tak naprawdę możesz użyć jakiegokolwiek kolanka o średnicy wewnętrznej 16mm.
Co dokładnie jest potrzebne do zrobienia bypassa:
1. Zaciski węży, ja użyłem takich:

2. Kolanko GATES 02-0692 lub inne

3. 2 łączniki aluminiowe 16mm

4. Opaski samozaciskowe fi 22-24 mm

5. Obejma P-Clip 24 lub 25mm

Jak już wejdziesz pod auto, to sama operacja nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności czy wiedzy z zakresu mechaniki.
Przy wydechu zobaczysz dwa gumowe węże wchodzące do wymiennika ciepła.
1. Zakładasz zaciski na te węże mniej więcej w miejscu gdzie idą one do góry w stronę silnika.
2. Trzymając wiaderko przesuwasz opaski zaciskowe żeby poluzować węże. Będą schodzić ciężko, możesz lekko psiknąć WD-40, będzie trochę łatwiej
3. Jak już zleci płyn to do obu węży wkładasz aluminiowe łączniki, zabezpieczasz opaskami samozaciskowymi, zakładasz kolanko dodając kolejne dwie opaski samozaciskowe i bypass gotowy.
Żeby węże nie wisiały pod autem używasz istniejącego już uchwytu przy wymienniku, jest tam jeden wolny otwór. Przekładasz przez niego śrubę M6x40, dokręcasz nakrętką lub nawet dwiema. Zakładasz kolejną nakrętkę i nakręcasz ją mniej więcej do połowy gwintu. Zakładasz opaskę P-Clip na dołożone kolanko i mocujesz ją nakrętką do przygotowanej wcześniej śruby. W ten sposób węże są podwieszone na uchwycie i nie zwisają pod autem.
Ja u siebie dołożyłem jeszcze taką osłonę:

Dzięki czemu po 1. na pierwszy rzut oka nie widać że coś było dłubane, po 2. węże są dodtkowo zabezpieczone przed gałęziami itd.
Niestety kosztuje ona 150 Euro, ale moim zdaniem warto. Jest to kawal solidnej blachy.
Ważne: po wykonaniu bypassu dolej płynu chłodniczego do Full, zakręć korek i odpal auto żeby chwilę pochodziło.
Możesz do tego użyć trybu Maintenance Mode który wymusi pracę silnika spalinowego. Aby go włączyć:
1. Włącz zapłon (naciśnij dwukrotnie przycisk „POWER” bez wciskania pedału hamulca)
3. Wciśnij pedał przyśpieszenia do końca dwukrotnie (dwa pełne wciśnięcia)
4. Wciśnij pedał hamulca i przestaw dźwignię zmiany biegów w pozycję N.
5. Ponownie wciśnij pedał gazu do końca dwukrotnie
6. Wciśnij pedał hamulca i przestaw biegi z powrotem w pozycję P
7. Wciśnij pedał gazudo końca dwukrotnie
8. Wciśnij pedał hamulca i naciśnij przycisk „POWER”, tak jakbyś normalnie uruchamiał auto.
Metoda ta wymusi ciągłą pracę silnika spalinowego. Po zgaszeniu silnika tryb Maintenance wyłączy się samoczynnie.
Daj autu popracować około 10 minut żeby układ chłodzenia się odpowietrzył. Po 10 minutach zgaś silnik, poczekaj około 15 minut i sprawdź stan płynu w zbiorniku wyrównawczym. W razie potrzeby uzupełnij do Full.
Gotowe, możesz się cieszyć pomyślnie zrobionym bypassem i końcem ubytków płynu chłodzącego