Autor Wątek: Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe  (Przeczytany 3528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Lipca 2026, 09:47:16 »
Miód na moje serce, ale obserwując przez ostatnie 2 lata z jaką prędkością reaguje ten moloch to może za 10 lat, przy następnej następnej corolli zobaczymy jakieś zmiany, jak wygodne fotele, znośne rozwiązania infotainment czy oświetlenie ambient z ANIMACJAMI!

Teraz dostaniemy uniwersalną platformę bardziej pod EV, z HEV jako afterthought no bo 10 lat temu w tym kierunku szło, co z tego że to się 10 razy zmieniło. I fotel kierowcy podniesiony o 10cm bo baterie gdzieś trzeba było wsadzić, za to kolana będą zagłuszać brak wyciszenia, więc plusy.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Lipca 2026, 10:42:49 »
Pamiętajmy o rynku wtórnym.
Pierwsza połowa roku 2026 w Polsce to trochę ponad 300 tys. sprzedanych nowych samochodów. Większość dla flot  (66%) i to nie są chińskie.
W tym samym czasie w Polsce 450 tys. rejestracji samochodów używanych sprowadzonych z zagranicy i to też raczej nie są chińskie. I do tego dochodzi rynek samochodów używanych już zarejestrowanych w Polsce.
Przeciętna cena nowego to 180 tys. zl.
Przeciętna cena używanego rejestrowanego z zagranicy to 45 tys zł. Mediana wieku tych 450 tys sprowadzonych samochodów to 10 lat.
Jednak Chińczycy trochę zamieszali. Sprzedaż nowych wzrosła o prawie 10%, a import używanych z zagranicy spadł o 7%.
Patrzę na te liczby i pojawia się pytanie. Jaka będzie wartość 5 letniego BYD Seal U w porównaniu z RAV4?
Ale mediana sporwdzanych używanych to 10 lat. Czyli używanych z zagranicy w Polsce nabywcy prywatni kupują trzy razy więcej niż nowych.
Czyli aka będzie wartość takiego 10 letniego BYD w porównaniu z RAV4?
Jest jeszcze jedna możliwość. Za 10 lat będzie w Polsce 3 razy więcej klientów na samochody nowe niż używane z zagranicy i te nowe to będą chińskie.
Tyle, że wciągu ostatnich 10 lat rynek sprowadzanych używanych samochodów spadł tylko o 10%.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Lipca 2026, 10:55:57 »
Pamiętajmy o rynku wtórnym.
Pierwsza połowa roku 2026 w Polsce to trochę ponad 300 tys. sprzedanych nowych samochodów. Większość dla flot  (66%) i to nie są chińskie.
W tym samym czasie w Polsce 450 tys. rejestracji samochodów używanych sprowadzonych z zagranicy i to też raczej nie są chińskie. I do tego dochodzi rynek samochodów używanych już zarejestrowanych w Polsce.
Przeciętna cena nowego to 180 tys. zl.
Przeciętna cena używanego rejestrowanego z zagranicy to 45 tys zł. Mediana wieku tych 450 tys sprowadzonych samochodów to 10 lat.
Jednak Chińczycy trochę zamieszali. Sprzedaż nowych wzrosła o prawie 10%, a import używanych z zagranicy spadł o 7%.
Patrzę na te liczby i pojawia się pytanie. Jaka będzie wartość 5 letniego BYD Seal U w porównaniu z RAV4?
Ale mediana sporwdzanych używanych to 10 lat. Czyli używanych z zagranicy w Polsce nabywcy prywatni kupują trzy razy więcej niż nowych.
Czyli aka będzie wartość takiego 10 letniego BYD w porównaniu z RAV4?
Jest jeszcze jedna możliwość. Za 10 lat będzie w Polsce 3 razy więcej klientów na samochody nowe niż używane z zagranicy i te nowe to będą chińskie.
Tyle, że wciągu ostatnich 10 lat rynek sprowadzanych używanych samochodów spadł tylko o 10%.

Tyle, ze artykul przytacza dane z Chin, a Ty kontrujesz liczbami z Polski.
Probujesz analizowac sytuacje globalnych gigantow przez pryzmat specyfiki polskiego rynku wtornego na arenie, gdzie rozgrywa sie kluczowa bitwa o przetrwanie i wolumeny sprzedazowe.
Nie wiem tez, czy trendy i polaka mozna przenosic na chinczyka - tam to chyba dziala w zupelnie innej dynamice (aka nie jestem pewien czy w Chinach jest kultura kupowania 10-15 letnich samochodow.)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Lipca 2026, 10:56:41 »
Uważam że ciężko prognozować cokolwiek na podstawie ostatnich 5-10 lat bo mamy mega bańkę po Covidzie wywołaną dobrowolnym obniżeniem produkcji przez producentów, co doprowadziło do kompletnego wynaturzenia rynku używanego.

Wartość rezydualna Toyoty wcale nie jest taka pewna bo pytanie ile osób zdecyduje się na używane jak w tych samych pieniądzach może iść po nowe chińskie, lepiej wyposażone, z pełną gwarancją, nowszą technologią i często z wyższego segmentu. Chińczycy bardzo szybko reagują, już pewnie wiedzą że tam gdzie zażarło czyli np. Polska rynek to floty więc wprowadzą oferty flotowe, gdzie przy poważnym wolumenie pewnie mogą zaoferować takie rabaty żeby księgowy nawet nie myślał o wartości rezydualnej.
Dziś można kupić chyba RAV4 z początku produkcji albo nowego HSa, dla mnie wybór oczywisty.

W kontekście Toyoty warto pamiętać że Polska i okolica to jest ewenement w Europie, jeśli chodzi o preferencje Toyoty, pozostałe kraje preferują lokalne produkty lub chociaż te jakoś lepiej wykonane.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2026, 10:58:35 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Lipca 2026, 11:34:25 »
W kontekście Toyoty warto pamiętać że Polska i okolica to jest ewenement w Europie, jeśli chodzi o preferencje Toyoty, pozostałe kraje preferują lokalne produkty lub chociaż te jakoś lepiej wykonane.
Kochany, ja też rozważałem lwa lub cytrynkę, i nawet powiem szczerze że ładnie one wyglądają - ale skrzynia eCVT wygrała z DCT a rozsądek podejścia do eksploatacji ze szklanym dachem. O kijankach czy producencie kości pamięci nawet nie myślałem, mając na uwadze konfucjańskie podejście do błędów inżynierskich w strukturze twardego karoshi :). Niemiec niestety za drogi, chociaż ładne nawet te nowe PHEV.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Lipca 2026, 12:18:52 »
Kochany, ja też rozważałem lwa lub cytrynkę, i nawet powiem szczerze że ładnie one wyglądają - ale skrzynia eCVT wygrała z DCT a rozsądek podejścia do eksploatacji ze szklanym dachem. O kijankach czy producencie kości pamięci nawet nie myślałem, mając na uwadze konfucjańskie podejście do błędów inżynierskich w strukturze twardego karoshi :). Niemiec niestety za drogi, chociaż ładne nawet te nowe PHEV.
No ta skrzynia eCVT i napęd mnie tu mocno trzyma, bo jednak pewność że coby się nie działo to skrzyni nie ruszy daje jakiś spokój, który ciężko zastąpić. No i po prostu lubię charakterystykę działania, pasuje mi to pracy Taxi. Tylko Toyota ma tak ogromne ciężary z segmentem który mnie interesuje, bo Corolla jest dziadem dla mnie nie do zakupu jako nowy, Lexus tu nic nie oferuje, i czekam na nową generacje jak na zbawienie. Pojawiły się plotki że może jednak pokażą w tym roku sedana, zobaczymy. Jak dalej nic nie będzie, to pójdę po chińczyka albo Elantre jak Hyundai potwierdzi dostępność w EU.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Lipca 2026, 12:52:29 »
Miód na moje serce, ale obserwując przez ostatnie 2 lata z jaką prędkością reaguje ten moloch
Tak na żarty to powiem Ci że według Twojej aktywności i formy wypowiedzi można obstawiać totka i byłby milion $$$ :-)

A już na poważnie to co Cię tak cieszy ?
To że Toyota upadnie czy to że wszyscy będziemy jeździć takimi samymi autami z jednej formy odlanymi ?
Strasznie się zawziąłeś na krytykę tylko jak zadam Ci pytanie co proponujesz w zamian to przemilczysz odpowiedź albo napiszesz o passacie który aktualnie ma więcej akcji serwisowych niż pewnie wszystkie modele Toyoty włącznie z USA.
Co ciekawe wszędzie nawiązujesz tylko wyłączanie do tego co Ty byś chciał a może skup się na tym co chcą inni.
Inni tzn. liczba mnoga a nie znowu pojedyncze wpisy osób chcących zaistnieć gdzieś w internecie.

Ogólnie motoryzacja ma problem przez Chińczyków a Ci co nimi się najbardziej podniecają będą pierwszymi beneficjentami tego problemu i to oni będą sponsorami tego co się dalej zadzieje.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Lipca 2026, 13:33:34 »
No ta skrzynia eCVT i napęd mnie tu mocno trzyma, bo jednak pewność że coby się nie działo to skrzyni nie ruszy daje jakiś spokój, który ciężko zastąpić.
W porównaniu z chińskim 1.5 turbo w PHEV to silniki Toyoty są technologią kosmiczną. Trwałość pracy na niedogrzanej jednostce w połączeniu z najwyższą na rynku sprawnością cieplną robi jednostkę bezkonkurencyjną.
Chińskiego elektryka może bym kupił, ale HEV, czy PHEV już nie. W krajach Beneluxu Chińczycy rozwinęli rynek samochodów na wynajem długoterminowy, bardzo tanio i ze świetną obsługą. Coś takiego też bym rozważył. W Polsce najem długoterminowy to zdzierstwo, nie dla prywatnego odbiorcy, całkowicie niopłacalny ajk nie możesz go włożyć w koszty.
Dla klienta prywatnego jak ja, który czasami jeździ samochodami całkiem długo, chiński samochód nie jest opcją. Ostatnie moje samochody to  Prius+, C-HR I Gen, RAV4 V i C-HR plug-in. Kolejno 19, 20, 21 i 22 kupiony samochód więc jakieś doświadczenie już mam.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Lipca 2026, 14:33:10 »
Jak dalej nic nie będzie, to pójdę po chińczyka albo Elantre jak Hyundai potwierdzi dostępność w EU.
@Konrad62 serio, konfucjańska uległość i feudalizm nie kochają się zanadto z high-tech'em i pisze to w pełni świadomie. Możemy narzekać w Toyce że mają liche plastiki albo cośtam, ale na bezpieczeństwie nie będą przyoszczędzali.
Co prawda różna może być próba unikania kosztów po stronie TMP czy innego podmiotu który będzie się bawić w "miganie od kosztów" (osobowych, czasowych, innych) - ale, zasadniczo, co ma być wymienione to będzie i to bez setek ugód pozasądowych, czego ani o tych wynalazkach z młotkiem na masce ani o konfucjańskiej myśli technologicznej powiedzieć nie można - jak wyrywa kierownicę tak wyrywa, rok 2022 czy 2026 bez zmian, tak było tak jest i tak być musi (konfucjusz). Zatem wymagajmy oczywiście, standardy musza być zachowane - ale pisanie dzisiaj że ktoś myśli o chińczyku, to jak płacenie chińczykom za to że robią sznurek (wiemy po co, prawda?).

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Lipca 2026, 16:30:28 »
Ten wątek dosłownie nie jest o tym że ASO jakoś tak na lewo dostało instrukcje by nie aktualizować konkretnych zegarów, bo się sypią i to nie fajnie tak ciągle je wymieniać? Może rzeczywiście to był jakiś inny, ale nie róbmy z Toyoty świętoszka, swoje za uszami ma. Każdy gigant jest gigantem aż nie przyjdzie mała zwinna firma z dobrym pomysłem i niezłym wykonaniem. Jakby taki chińczyk mógł wejść w USA z Pick-upami z sensownym napędem i podciąć wszystkich dziadów to nie było by co zbierać. Albo Nokia którą zmiotło z konsumenckiej planszy bo nie mogli zrozumieć że świat się nieodwracalnie zmienił w jedną prezentację Steva Jobsa.

Wydaje mi się że bez trwałych napędów naprawdę mało kto by wybrał Toyote bo nie ma za bardzo innych argumentów, a taką renomę można bardzo szybko stracić, wystarczy że powtórzą wtopę z V6 TwinTurbo w nowym 1.5HEV i co wtedy, będą na szybko podnosić maski i wpychać stare 1.8 na milimetry żeby ratować sytuację? Stelantis już nigdy nie może wprowadzić do sprzedaży silnika 1.2 bo to nigdy nie będzie się pozytywnie kojarzyło. Jak ktoś ci mówi że jeździ Mustangiem to przez pół wieku wiadomo było że chodzi o fajne auta z dużym silnikiem, teraz trzeba pytać czy przypadkiem nie chodzi o elektrycznego paździerza.

Chińczyków stworzyli sobie sami przez zakładanie joint venture by szybko się nachapać, przekazali wiedzę to teraz czas ginąć, skoro uzbroiło się przeciwnika. Nie mam ochoty kupować tych aut z beznadziejnymi fotelami, brakującą ergonomią czy niesprawdzonymi silnikami, ale to nie jest tak że po drugiej stronie stoi dobry produkt za podobne pieniądze. Każda wada ma swoją cenę za którą jestem w stanie ją przełknąć. Były naprawdę grube lata przez jakąś dekadę, jak wszystko zostało przeżarte przez zarządy i akcjonariuszy no to sorry, i tak pewnie pójdą po bailout do rządów swoich krajów, nie będę jeszcze dodatkowo swojego budżetu domowego im przekazywał. Albo lepszy produkt, albo niższe ceny, albo won lobbować do EuroEkoTerrorystow o przywrócenie to czego Chińczycy jeszcze nie potrafią czyli silniki 5 cylindrów i w górę. Po moim trupie kupię auto które tak naprawdę będzie chińczykiem z Logo europejskiego producenta, tylko po to by ratować marki które nie potrafiły przewidzieć najbardziej oczywistego ruchu.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2026, 16:46:33 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Lipca 2026, 15:57:37 »
Po moim trupie kupię auto które tak naprawdę będzie chińczykiem z Logo europejskiego producenta, tylko po to by ratować marki które nie potrafiły przewidzieć najbardziej oczywistego ruchu.
Zgadzamy się w 100% :)
Wydaje mi się że bez trwałych napędów naprawdę mało kto by wybrał Toyote bo nie ma za bardzo innych argumentów, a taką renomę można bardzo szybko stracić,
I tu zgadzamy się w 100% :)

Co do świętoszkowatości, tu akurat troszkę się nie zgodzę - jednak tradycja kaizen obowiązuje, i nawet w świecie Pałer-Pojntuf dalej się toczy - może nie aż tak jak od zawsze, ale jednak, jest.
Jak jest f..up to się inżyniera trzyma aby za miecz nie pochwycił, tylko siadł do biurka i poprawił - a on poprawia, tu gdzie znaleziono i tam gdzie nie znaleziono ale on myśli że problem jest. No chyba że to jakiś oddział w terenie, w jakimś kraju coś na E jak Europa :) no to wtedy lokalne władztwo paczy siem i paczy na te cyferki w ekselach, czy na premie starczy - i czasem coś próbuje bokiem przyblokować bo kosztuje i nie starczy na willę z basenem gdzieś nad oceanem. Ale nie ma róży bez kolców, takie jednostki i akcje będą się zdarzać - a co by nie pisać i nie mówić, dramatu nie ma, a przy tej skali to jest pewien sukces :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Lipca 2026, 16:18:46 »
ale nie róbmy z Toyoty świętoszka, swoje za uszami ma.
100% racji tylko że nikt tu nie twierdzi że Toyota jest świętoszkiem natomiast Ty oraz jeszcze może dwie osoby powtarzają nam ciągle jak jest źle.
Zadam Ci już kolejny raz to samo pytanie. Gdzie, uważasz że jest dobrze marka/model ?
Ale nie ma róży bez kolców, takie jednostki i akcje będą się zdarzać - a co by nie pisać i nie mówić, dramatu nie ma, a przy tej skali to jest pewien sukces
Dokładnie 1000% racji. Jeżeli chodzi o akcje serwisowe chociażby tych marek które są popularne w pl to Toyota wypada więcej niż dobrze.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2026, 16:52:05 wysłana przez ledziu »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Lipca 2026, 22:26:49 »
To że w Toyocie jest teoretycznie najmniej źle nie znaczy że jest dobrze. Najlepiej było chyba w Lexusie tak z 10 lat temu, no i pewnie grupie VW jakieś 20 lat temu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Lipca 2026, 07:41:11 »
To że w Toyocie jest teoretycznie najmniej źle nie znaczy że jest dobrze
Nie teoretycznie tylko praktycznie jest najmniej źle a jeżeli rynek motoryzacyjny wygląda tak a nie inaczej to można spokojnie użyć słowa dobrze bo nic lepszego pod określonymi względami aktualnie w nie wymyślono.
Najlepiej było chyba w Lexusie tak z 10 lat temu, no i pewnie grupie VW jakieś 20 lat temu.
No widzisz to muszę Cię zmartwić bo wcale w Lexusie 10lat temu nie było najlepiej a tym bardziej w VW.
Tak właściwe według Twoich wymagań to nigdy ani w Toyotach nie było dobrze ani w lexusach a tym bardziej w VW.

Dlatego fajnie byłoby gdybyśmy dostali odpowiedź na pytanie gdzie jest lepiej ewentualnie normalnie według Ciebie  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl