Autor Wątek: Corolla Sedan -> Corolla Cross  (Przeczytany 253 razy)

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Sedan -> Corolla Cross
« dnia: 28 Lipca 2026, 09:35:21 »
Dzień dobry,

Obecnie posiadamy Corolle sedan rocznik 2022. Z auta jesteśy ogólnie zadowoleni (rodzina 2+2) - miejsca w miarę wystarczająco, bagażnik daje radę, auto jest zwrotne i stosunkowo wąskie, jest hak pod platfromę rowerową (auto nawet bardzo nie "siada"). Największym mankamentem dla mnie osobiście jest bardzo niska pozycja za kierownicą - jadąc w nocy dość mocno odczuwa się oświelenie od SUV`ów z przeciwka + przeciętny prześiwt i nieszczęsny zderzak przedni, który zahacza o każdy krawężnik - no i nie jest to hybryda ;)  Zastanawiamy się nad przejściem na coś wyższego - Corolla Cross - czy ktoś z tu obencych przechodził podobna zmianę i może podzielić się wrażeniami? Czy jest coś wyraźnie na minus w Crossie? Obawiam się, że będzie dużo ciaśniej na tylnej kanapie. Ewetualnie, czy robił ktoś podchody do Hondy HR-V / ZR-V?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Corolla Sedan -> Corolla Cross
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2026, 10:11:52 »
Przesiadłem się z Corolli sedana  (wcześniej też  jeździłem sedanami i kombi) ale do RAV4  hybrydy. Ogólne wrażenie  ciągle mam takie, że w sedanach to się płynęło, a teraz to się jedzie (trochę jak na kozie) czuć, że auto w proporcjach jest krótsze). Na plus lepsza pozycja za kierownicą. :)   

To tylko moje odrębne zdanie w tym temacie,

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2026, 11:46:01 »
Mam Corollę Sedan, zięć jeździł Kugą i czasami tym autem jechałem, gdy go gdzieś odwiozłem. To była dla mnie męczarnia z powodu pozycji za kółkiem - jakbym siedział na stołku, nawet przy całkowicie obniżonym fotelu.
Parę razy miałem okazję przejechać się zastępczakiem Yarisem Cross i tak samo.
Corollą Cross nie jechałem, wsiadłem tylko raz w salonie I zaraz uciekłem...
No ale ja lubię "siedzieć d.pą na asfalcie". Co do świateł aut z przeciwka, to w Sedanie nie mam z tym zadnego problemu. Tylko, że ja nie patrzę w lampy nadjeżdżających aut

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2026, 14:46:50 »
Mam corollę kombii, wcześniej przez 8 lat jeździłem sedanem i mam czasami okazje przejechać się pierwszą generacją CHR...
Łatwiejsze wsiadanie na plus.
Siedzi się przez to też wyżej - tu zależy od preferencji.
Ja co do zasady też lubię siedzieć w samochodzie nisko ale nie czuję jakiegoś dyskomfortu...
Najlepiej to jednak pójść i się przymierzyć do samochodu a nie bazować na czyichś odczuciach...

Offline valefor1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 12:44:06 »
Witaj,

ja dwa lata temu przesiadłem się z Auris hb '16 1,33 do CC 2.0 hybrid i jestem bardzo zadowolony..
Dla mnie też ważnym argumentem za CC była wygoda wsiadania przy prawie 1,9m po prostu wchodzę do tego auta zero schylania się.
Bagażnik też był dla mnie na większy wcześniej koło 350 l a teraz 420 l (nie mam AWDi), ty masz sedan wiec nie wiem czy coś zyskasz chyba to że można pod sufit napchać.
Generalnie ja zyskałem więcej bo Auris był active z klima teraz CC style z tech - nie miałem tempomatu adaptacyjnego który teraz uwielbiam szczególnie w korku.
Z 1.33 100KM do 2.0 199KM auto ma teraz zapas mocy jak potrzeba.
No i ten automat... manualem 20 lat jeździłem i mi się zwyczajnie znudziło
Prześwit w CC nie jest powalający 16 cm w Auris miałem 14 cm ale zawsze trochę większy zapas.

czy jest jakiś minus?
jest drobny na autostradzie areodynamiki nie oszukasz jest głośniej

Rozważałem na ten czas Karoqa i Sprotage
ale zwyciężyło przywiązanie do marki i problemy o których czytałem
Karoq 1,5 TSI ma sucha skrzynie
Sprotage miał problemy z GPF
a tu spokój
Chociaż w środku jak i bagażnik bardzo mi się oba samochody podobały.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl