Dzień dobry - podbijam temat.
Dziękuję za odpowiedzi w poprzednich postach.
Jesteśmy już po jazdach próbnych 1.8 Style i 2.0 Execiutive polift.
Ogólnie auto bardzo na plus, jest takie w sam raz.
Jeżeli chodzi o wrażenia, to szczerze mówiąc 1.8 nie licząc startu do prędkości 30-40km/h nie jest w moim odczuciu jakoś szczególnie dynamiczniejsze od 1.5 CVT w sedanie, zwłaszcza na trasie i drodze szybkiego ruchu. Nie wiem też czy to kwestia wersji wyposażenia i jej wyciszenia, ale silnik 1.8 był dużo bardziej słyszalny niż 2.0.
Średnio też spodobała nam się skóropodobna tapicerka w wersji Execiutive, najfajniejszym bajerem z naszego punktu widzenia są tam kamery 360.
Biorąc pod uwagę, że chce auto zabezpieczyć antykorozyjnie, plus hak pod platfromę rowerową i koła zimowe, najkorzystniej cenowo wychodzi samochód używany około rocznika 2024, ewentualnie 2025, ale przedlift.
I teraz moje pytania do grupowiczów:
Czy są jakieś zasadnicze różnice między przed a poliftem nie wliczając konsoli centralnej, pełnych świateł LED z tyłu i oczywiście wyglądu? Z tego co widzę multimedia i zegary są te same. Czy w przedlifcie też można wyciszyć sygnały dźwiękowe dotyczące ograniczeń prędkości na tablecie głównym jak w polifcie? Czy wyciszenie jest mocno poprawione? Jakieś wady produkcyjne, które wyszły z czasem w przed lifcie?
Skłaniamy się do wersji 2.0 FWD, że względu na ogólną dostępność tych samochodów.
Czy patrząc długoterminowo: 6-8 lat użytkowania, bezpieczniej jednak wziąć 1.8? Przebiegi w granicach 16-17k rocznie, głównie miasto (zdarzają się dni, gdzie auto robi kilka razy po 3-5 km) i obszary około miejskie, czasami autostrada i trasa. Powiedziałbym jednak, że 2/3 przejechanych kilometrów to miasto i przyległe tereny. Obszar na południu Polski. Nie są to góry ale jest raczej mocno pagórkowato a nie płasko, więc 1.8 będzie miał trudniej.
Bardzo denerwuje mnie też nie przesuwany podłokietnik (w sedanie jest ruchomy) - czy ktoś wymieniał na ruchomy? Znalazłem coś takiego, ktoś może ma lub poleca coś innego?
https://allegro.pl/oferta/podlokietnik-wysuwany-toyota-corolla-e21-cross-2019-2025-z-czerwona-nicia-16971659318Czy ktoś może wymieniał kierunkowskazy z tyłu na LED i może polecić jakieś konkretne żarówki oraz jak mu się sprawdziły długoterminowo? W sedanie mam z tyłu pełne lampy ledowe, więc tutaj te żarówki wyglądają dziwnie.
Zastanawiam się też dodatkowo, bo cena 2.0 przedlift delikatnie zbliża się a nawet nachodzi na cenę 1.8 polift. Czym kierować się przy takim dylemacie?
Pozdrawiam,