Autor Wątek: Ile koni ?  (Przeczytany 47670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jackal

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Sierpnia 2004, 12:15:33 »
Cytat: Red_Point
istototne jest to ze punto 'w katalogu' przyspiesza w 11,2 a yaris w ponad 13, a na swiatlach punto jest nie za wiele szybsze od yarisa do 100!!!!!

IMO:

a) Katalog to jedno, a życie drugie. Fiat często daje spory zapas, sam osobiście z kumplem (2 osoby na pokładzie) wyciągnęliśmy ze Sieny 1.6 czas poniżej 10 s, a katalog mówił o ponad 10 s. Z kolei inni producenci podają czas osiągnięty wózkiem wybebeszonym ze wszystkiego czego nie trzeba odkręcać - np. bez zapasówki, kluczy, lewarka, apteczki, trójkąta, etc. do tego z chudym kierowcą i na oparach paliwa.

b) Co to znaczy "na światłach ... do 100" ???? Jak często masz okazjęsięsprawdzić na światłach do 100 km/h ? Wydaje mi się, że w miescie raczej osiągasz niższe prędkości, a do tych niższych np. 0-50 km/h, 0-80 km/h Punto może przyspieszać inaczej niż do 100 km/h, to samo Yaris. Mam na myśli taką sytuację, gdy auto ciagnie jak rajdówka do 60-70 km/h, a potem duuuużo wolniej bo na II-kęobroty za wysokie, a III-ka wymaga odrobiny "zastanowienia" i dopiero ciągnie dalej.

c) Na jakim biegu dochodzisz do 100 km/h??? Zauważ, że często w testach podaje sięwyniki 0-100 km/h oraz 60-100 km/h na IV-tym biegu. Teoretycznie wszystko gra, tylko test sugerowałby że od 60 km/h trzeba mieć wrzucony IV-ty bieg, co nie jest prawdą.
Czas 0-100 km/h wskazuje, że tęprędkość osiągnięto na II-gim lub III-cim biegu.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Ile koni ?
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Sierpnia 2004, 12:47:25 »
do 100 bez problemu sie przyspiesza z pod kazdych swiatelw centrum na glownych!! co najmniej tak jest w lodzi - w wa-wie pewnie nei koniecznie!:)

a 100 siagam na 3biegu!
Cytuj (zaznaczone)
60-100 km/h na IV-tym biegu
to juz mowa o elastycznosci auta a nie o jego przyspieszeniu!! - jka sie przyspiesza z 60 to nie 4rtym! - ale o tym doskonale wiesz!:)

peace
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Jackal

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Sierpnia 2004, 13:12:13 »
Jasne, że peace :-) W końcu chodziło tylko o to, ile koni ma Yaris po liftingu.

Crit

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Sierpnia 2004, 13:30:05 »
Niestety na tym polega feler skrzyni yarka 1.0 że II bieg jest do jazdy po mieście idealny, ale do sprintu to nijak sięnie nadaje. Model 1.3 ma znacznie dłuższy II bieg i spokojnie przekracza 100 na II a 1.0 kończy walkęprzekraczając nieco 90 km/h i tu jest strata, wystarczy, że punto ma ponad 1.2 litra pojemności a ma blisko 1.25 więc momentu ma sporo więcej i koni też ponad 10 więcej, aby dało radęprzynajmniej na papierze, bo mnie takie jeszcze nigdy nie objechało, co nie znaczy, że nie objedzie. Przekraczając moment 100 Nm można pozwolić sobie na ustawienie skrzyni dające 100 km/h na 2 biegu w innym przypadku niestety potrzebny jest kompromis. Dlatego dłubiący 1.0 mają problem z czasami, przekraczają grubo 100 koników a czasy nie mają wielkiej ochoty sięszybko skracać przez tą cholerną zmianęna III w okolicy 90 km/h.
Taki sprint yarka 1.0 wygląda mniej więcej tak:
Start i pięknie ciągnąca jedyneczka, po prostu cacuszko, ciągnie bardzo mocno i do samego przecudnego odcięcia, potem szybko wbita dwójeczka i tu chwila prawdy, jeśli pacjent na pasie obok w tym momencie prowadzi to jesteśmy zamieceni, jeśli nie to są szanse, dwójka ciągnie sięjak nabożeństwo, pod koniec nieszczęśliwej dwóji sprawa jest wyklarowana, czyli jeśli pacjent nam do tej pory nie odjechał i jest maksimum długość przed nami to dostanie, bo tu zaczyna sięarcy ciekawy bieg trzeci yarka 1.0 totalne zniszczenie na tych, co nie mają sporej przewagi mocowej. Opis poparty bardzo wieloma wyścigami od świateł do świateł, miałem też przyjemność pościgać z wwtcka na lotnisku i to samo, odejdzie mi na 2 biegu tyle, że 3 pozwala nadrobić może długość auta a potem jest meta :\

GAK

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Sierpnia 2004, 13:58:31 »
Cytat: Crit

Taki sprint yarka 1.0 wygląda mniej więcej tak:
Start i pięknie ciągnąca jedyneczka, po prostu cacuszko, ciągnie bardzo mocno i do samego przecudnego odcięcia, potem szybko wbita dwójeczka i tu chwila prawdy, jeśli pacjent na pasie obok w tym momencie prowadzi to jesteśmy zamieceni, jeśli nie to są szanse, dwójka ciągnie sięjak nabożeństwo, pod koniec nieszczęśliwej dwóji sprawa jest wyklarowana, czyli jeśli pacjent nam do tej pory nie odjechał i jest maksimum długość przed nami to dostanie, bo tu zaczyna sięarcy ciekawy bieg trzeci yarka 1.0 totalne zniszczenie na tych, co nie mają sporej przewagi mocowej.

opis godny dobrego narratora opowiesci ;) trzymajacy w napieciu do samego konca ;)

co do zadziwiania... oststnio jechalem krajowa 6 ze szczecina do gdanska... piekna droga... 2 pasy (kazdy w przeciwnym kierunku ;)) i szerokie pobocza... chyba najlepsza trasa jaka jechalem ;) w Polsce. no i jak jest taka trasa to i jechac trzeba z jajem... podlaczylem sie za "fundatorem" z wroclawia ktory smigal wielka bejca z serii 7 ;) na poczatku myslalem ze to na chwile bo mi zaraz ucieknie... ale nie. jechal dosc odwaznie a ja nawet za nim nadazalem ;) ale nie o to chodzi... za nami podlaczyla sie nowa primera... i ciagle odstawala i musiala nadganiac... pewnei to i troche z winy kierowcy bez jaja... ale jak juz doganiala to w lusterku widzialem zdziwienie na twarzy kierowcy. podejrzewam ze nie mogl sie nadziwic jak ten maly samochodzik moze tak zpier.... ;)
g.

Jackal

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Sierpnia 2004, 14:21:51 »
GAK

Primerak do Ciebie z tyłu podjeżdżał tylko po to żeby zobaczyć oznaczenia, potem zostawał na "chwilędo namysłu", nie wierzył i pojeżdżał ponownie ;-) ;-) ;-)

A BMW musiało jechać bardzo emerycko, z całym szacunkiem dla Twojego Yarka, ale ja nie dałem rady kiedyś za taką sięutrzymać, mocy brakowało. Przejechałem za nową 7-ką ok 20 km, ale on nie schodził poniżej 180 km/h i pod górkęnie dawałem rady, w końcu wyprzedził na podwójnej ciągłej pod górkęi ... zwiał ;-)

bigman

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Sierpnia 2004, 14:26:33 »
Cytat: GAK
i ciagle odstawala i musiala nadganiac... pewnei to i troche z winy kierowcy bez jaja...
nie przesadzajmy, po prostu jazda w ciasnym peletonie jest bardzo niebezpieczna dlatego zostawiał większe odstępy

GAK

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Sierpnia 2004, 15:36:15 »
Cytat: bigman
nie przesadzajmy, po prostu jazda w ciasnym peletonie jest bardzo niebezpieczna dlatego zostawiał większe odstępy

no wiadomo ze jakby docisnal to tyle go widzialem ale chodzi o zdziwienie na twarzy.... bwm tez nie dawalo czadu tak jak moglo... ale jechalem sam z niewielkim bagazem i wyprzedzanie kilku samochodow z "klubu wolnego auta" za jednym podejsciem, na 4 od predkosci 100 do 140-150, musialo wygladac efektownie jak na takie male autko ;) a jak do tego doszlo wzniesienie... ale od strony zjazdu.... to czulem sie jakbym jechal lepszym autem... tzn z mocniejszym silnikiem.

ale mimo wszystko kolejnego yarka bede szukal 1,3 elentualnie d4d... brakuje mu "silnika" na autostradzie 170 -175 i koniec :( micra matki z silnikiem 1,2 przy 170 krzyczy jedzmy szybciej ;)

bigman

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Sierpnia 2004, 15:43:14 »
Cytat: GAK
na 4 od predkosci 100 do 140-150, musialo wygladac efektownie jak na takie male autko ;)
lepsze wrażenie zrobisz gdy spróbujesz: III do 130, IV do 160, V ... :-)

GAK

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Sierpnia 2004, 15:51:38 »
Cytat: bigman
lepsze wrażenie zrobisz gdy spróbujesz: III do 130, IV do 160, V ... :-)

no moze i tak... ale wtedy nie bede slyszal audio ;)

Jackal

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Sierpnia 2004, 16:12:06 »
A ja siędziwięosobom, które kupują Yarki 1.0 - oczywiście jeżeli je stać na 1.3, albo nie jeżdżą w trasy.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Ile koni ?
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Sierpnia 2004, 16:25:58 »
Cytuj (zaznaczone)
no moze i tak... ale wtedy nie bede slyszal audio

trzeba mocniejesz audio! ;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Mario

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Sierpnia 2004, 16:27:02 »
Cytat: Jackal
A ja siędziwięosobom, które kupują Yarki 1.0 - oczywiście jeżeli je stać na 1.3, albo nie jeżdżą w trasy.

Kolega od, którego kupiłem swojego 1.0 dał za niego w 2001 ponad 41 000. Jakieś kilka mc później na rynek wprowadzili 1.3, który z minimalnie gorszym wyposażeniem kosztował tyle samo.

Koleś przez miesiąc słał takie joby, że żal było słuchac.

adi

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Sierpnia 2004, 16:30:27 »
toyoty najbardziej sie oplaca kupowac roczne hehe tylko kto bedzie po roku sprzedawal :mrgreen: ale jak ktos trafi na taki okaz to prawie jak by trafil 6 w totka :modlitwa samochod jak nowy a cena duzo nizsza :mrgreen:

panowie to yaris a nie bolid :anarty ... ale jak tu sie w nim nie zakochac :roll:  :lol:

GAK

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Sierpnia 2004, 16:33:03 »
ja kupilem rocznego ;) ale cena tylko 9 tys nizsza niz nowki... chociaz przy 40 tys to jest prawie 25% ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl