Autor Wątek: silnika historii ciąg dalszy, HELP!!!  (Przeczytany 14402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szczepek_E-9

• Gość
silnika historii ciąg dalszy, HELP!!!
« dnia: 23 Sierpnia 2005, 07:17:11 »
Witajcie, multum topiców natworzyłem w związku jedną sprawą, postanowiłem więc zebrać wszystko do kupy.
Wszystko obraca sięwokół silnika mojej 17-to letniej Toyoty Corolli XL 1.3 12v. 280000na zagarze
Może najpierw, jakie objawy:
niesamowicie nierówna praca, zarówno na biegu jałowym (pyrkanie z wydechu, przucanie na boki, jakby przerywał) jaki na wyższych obrotach (głównie głuche strzały z rury). Poza tym to nie chce zapalać, tylko jakies 30 sek po zgaszeniu silnika, później już można kręcić rozruchem a on nic. zapala jak sięgo pokręci i gaz do dechy, ale wtedy śmierdzi benzyną
A oto co zostało zrobione:
- głowica w górę, mały remont czyli. uszczelnienie góry i dołu, wymiana i szlif zaworów, panewki, pierścienie etc. - oleju bierze 0)
- świece, palec, kopułka, przewody wys. napięcia.
-komplet filtrów na nówki
-ostatnio moduł zapłonu bo sięjakos sypnął
-gaźnik przeczyszczony,nasmarowane i rozruzane wszystko co ma sięładnie ruszać
nadmienię, że nic ne pomaga regulacja mieszanki i wyprzedzenia zapłonu,
pomóżcie, co mam robić? Co mam sprawdzać?

I TU APEL DO KOGOS BÊDĄCEGO W POSIADANIU TAKIEGO SAMEGO SILNIKA O UDOSTÊPNIENIE SCHEMATU POŁĄCZENIA PODCIŚCIEÑ LUB O WYKONANIE ZDJÊÆ JAK TO MA WYGLĄDAÆ

Tonący brzytwy sięchwyta, ale mozliwe że ktos to pomieszał (jest kto) i sięnie przyznał.

A jak sięuda to wkońcu nie będe siębał pojechać na spota, więc pomóżcie przyjaciele :modlitwa
a dla wytwałych plik do pobrania w formacie mov jak to z wydechu pyrka.19mb  

rura
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:28:52 wysłana przez Janmor »

kfiatos

• Gość
silnika historii ci±g dalszy, HELP!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2005, 18:24:52 »
A mogą byc  schematy z EPC Toyoty?? Bo jak tak to moge Ci wsłać schematy. Potrzebuje tylko numer nadwozia zeby wybrac odpowiednią kombinacjębo były przynajmniej 3....

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2005, 21:27:19 »
mogą być chyba choc nie wiem co to jest EPC ale mechaniore sobie poradzi ;)
nr nadwozia moge podac jutro, bo autko stoi na kanale.
dzieki za pomoc

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2005, 02:54:09 »
Fotka , + te które dostałeś na priva

Zastanów sie też , czy nie padł Ci zawór regulujący prędkość biegu jałowego    :athunbsup

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2005, 19:13:10 »
Przyczyną może być przestawiony rozrząd o 1 lub kilka zębów.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2005, 19:26:40 »
A cały układ wydechowy masz okej, bo może gdzieś spaliny uciekają przed sondą lambda i podaje do komputera że jest zbyt uboga mieszanka, a wtedy pompuje więcej paliwa, też może być uszkodzony katalizator.
pozdr.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2005, 14:03:57 »
Cytat: GLADIATOR
bo może gdzieś spaliny uciekają przed sondą lambda i podaje do komputera że jest zbyt uboga mieszanka, a wtedy pompuje więcej paliwa, też może być uszkodzony katalizator.

hmm, jak juz pisałem moja toyka ma 17 lat i jest to XL
co oznacza że jest rocznik 88, nie ma sondy, nie ma kata

może ktoś zna kogos w okolicy BB kto zan sie na tych pojazdach, bo sobie poradzic nie moge

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2005, 18:04:02 »
Cytat: szczepek_E-9
Cytat: GLADIATOR
bo może gdzieś spaliny uciekają przed sondą lambda i podaje do komputera że jest zbyt uboga mieszanka, a wtedy pompuje więcej paliwa, też może być uszkodzony katalizator.

hmm, jak juz pisałem moja toyka ma 17 lat i jest to XL
co oznacza że jest rocznik 88, nie ma sondy, nie ma kata

może ktoś zna kogos w okolicy BB kto zan sie na tych pojazdach, bo sobie poradzic nie moge

W takim razie gażnikowca każdy mechanik powinien zrobić, obroty są okej a może gażnik do wymiany albo regeneracji...
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2005, 19:28:57 »
Sporo tego gdybania , a Szczepek rozkręcił z mechaniorem tyle punktów że    :chmmm  
Może ogólnie sprawdź :

KLIK
    KLIK

Powo

Naprawione     :-DD

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2005, 20:37:17 »
Cytat: Spro-ket
Sporo tego gdybania , a Szczepek rozkręcił z mechaniorem tyle punktów że    :chmmm  
Może ogólnie sprawdź :

Obrazek
Obrazek

Powo

nic nie widać na tych zdjeciach.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2005, 21:33:27 »
pardom p_flori, przegapiłem twój post, szacuneczek, niestety, z tym rozrządem to dziwna sprawa, patrzyliśmy we dwójkęna oznaczenia na kole pasowym, na osłonce i co naważniejsze na zembatym, nie pokrywają się, tzn. jeśli  ustawiłbyś wyprzedzenie wg pasowego i osłony to nie współgra ono z kołem zembatym pod osłoną (sorki nie znam fachowej nazwy) a to dziwne, ale tego mało, bo okazuje sie ze mój pasek ma 20mm a nie 24 mm jak powinno być (podobno) ael kij, rozrzęd jest ustawiony ok, wg. dziurki 2 i wypustka na zembatym.nie wiem co mam robić, za dużo tego, może gażnik, może aparat, może podciśnienia, może cokolwiek nie wiem, szukam fachowca od E9. pomocy koledzy.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Sierpnia 2005, 19:47:44 »
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sierpnia 2005, 22:09:07 »
mi to coraz bardziej zdaje sie ze nie obejdzie sie bez wymiany cewki i regeneracji gaxnika, cholerka, dziwne to, niestety toyka stoi pod domem bo za chiny ludowe nie chce chodzic.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Sierpnia 2005, 23:55:16 »
Szczepku iskra jest na świecach ?? Sprawdź. Jeżeli jest to cewka dobra.Gaźnik nie jest tak skąplikowany jak wtrysk, autko powinno odpalić nawet na bardzo bardzo rozregulowanym gaźniku, jeżeli zapłon jest ustawiony W MIARE DOBRZE. Jeżeli masz zły pasek, lub przeskoczony o 2 zęby to nie odpalisz , bo na przeskoczonym o 1 ząb pasku Kadet ( łezka gażnik ) mi odpalal, szczelał pyrkał ale odpalił :wink:
Czyli zacznij od sprawdzenia czy masz iskrę( wiesz jak sięsprawdza ?? ) jeżeli iskara jest to wkręć z powrotem świece i pokręć kilkanaście sekund rozrusznikiem wciskająć lekko gaz. następnie wykręć świece i sprawdż czy jest mokra, lub czy jest taka sama jak przed wkręceniem. jak to sprawdzisz to napisz o efektach swojej pracy, będziemy myśleć dalej :wink:

O rurkach narazie nie myśl bo bez rurek podciśnieniowych powiniem zapalić  :wink: i chodzić równo  :wink:
Aha a kopułke sprawdzałeś  :?:  i palec rozdzielacza  :?:

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Sierpnia 2005, 13:38:17 »
Dokładnie jak kolega wyżej, ale jeżeli zęby lub pasek są żle założone a ty go kręciłeś to już masz silnik do remontu. A w kadecie to inna sprawa tam są silniki OHC zawory same sięregulują.
Ale kiedyś miałem podobny numer z Kadetem - Nagle mi zgasł i za chiny nie chciał odpalić !!!!!!
Jak siępotem okazało pasek był cały ALE !!!! WYRWAŁO ZÊBY NA PASKU czego nie było widać, dopiero po zdjęciu.   :twisted:
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl