Toyota Klub
o Toyotach wiemy prawie wszystko
Aktualności:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
»
.: GARAŻ :.
»
Carina
»
Wątek:
Ustawienie zapłonu (F)
Drukuj
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do dołu
Autor
Wątek: Ustawienie zapłonu (F) (Przeczytany 38946 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
szymon
Toyot Pełzający
Odp: Ustawienie zapłonu (F)
«
Odpowiedź #30 dnia:
03 Lipca 2008, 18:39:45 »
Ja podobnie mam Cari z 97 - aparat zapłonowy jest już taki jak w Ave - z czerwona kopułką i zapłonu się nie da regulować, bo aparatem nie można kręcić.
MakuMaku
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #31 dnia:
15 Września 2009, 10:35:29 »
Witam.
Mam taki problem: Miałem ustawiony kąt na +10 bez zwarcia zworek i obroty biegu jałowego zarówno na gazie jak i na benie były stabilne. Po ustawieniu na +10 przy zwartych TE1,E1 obroty biegu jałowego są niestabilne. Teraz również szarpie mi lekko przy stałej prędkości 0k 50-60 km/h. Czy coś jeszcze odpowiada za korekty zapłonu oprucz tego regulatora +/-5st
Perzan
Toyot Zmotoryzowany
«
Odpowiedź #32 dnia:
15 Września 2009, 11:10:16 »
Może masz pasek przeskoczony o ząb lub dwa, stąd takie cuda. Zapłon ma być +10 przy zwartych E1 TE1 i kropka. Po tym silnik musi chodzić jak należy. Jeżeli jest inaczej, to szukaj przyczyny gdzie indziej.
A jeszcze jaki silnik ? Bo w 3S-FE jak źle poskładasz wałki rozrządu względem siebie to też będzie kicha z ustawieniem zapłonu.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*
MakuMaku
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #33 dnia:
15 Września 2009, 11:50:34 »
Silnik to 7A-FE. Właściwie to pasek powinien być na swoim miejscu, poniewarz jak ostatni sprawdzałem luzy na z. wylotowych to przy zdjętej osłonie zwróciłem mechanikowi uwagę na ew. przesunięty pasek i był "podobnierz" ok. Nie wiem w takim razie gdzie szukać przyczyny. Jak wymieniałem palec i kopułkę to zauważyłem pewien luz na osi palca. Wiem, że luz tam powinien być natomiast nie wiem czy jest on odpowiedni odpowiedni. Nie wiem czy np cewka Halla może mieć coś z tym wspólnego. Sprawdzałem błędy, ale brak.
carinus
Toyot Chodzacy
«
Odpowiedź #34 dnia:
15 Września 2009, 20:21:24 »
Palec musi byc w pobliżu kołka a małe luzy nie zaszkodzą.Dziwne było ustawienie zapłonu gdyz powinno być na jałowym troche powyżej tych 10*ale sprawdz jeszcze 3x ustawienie paska.
facho98
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #35 dnia:
09 Grudnia 2013, 13:56:12 »
Witam. Dzisiaaj przyszła mi lampa więc wziąłem się za ustwianie zapłonu a tu niespodzianka. Zwarłem styki i było niecałe 10 stopni. Kręce kopułką w obie stonya tu zadnej reakcji. cały czas 10. to samo bez zwarcia z tym ze lekko skacze na biegu jałowym z 10 na 12 stopni. Ze zwarciem czy bez po dodaniu gazu kąt wzrasta do jakichś 30-35 stopni. Ktoś wie o co w tym chodzi?
facho98
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #36 dnia:
09 Grudnia 2013, 13:57:50 »
Mój silnik to 4AFE brązowa kopułka bosch
an15
Toyot Pełzający
«
Odpowiedź #37 dnia:
10 Grudnia 2013, 13:22:08 »
Brązowa na zatrzaski - nie ustawia się wyprzedzenia zapłonu, robi to komputer.
Pozdrawiam.
facho98
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #38 dnia:
10 Grudnia 2013, 19:31:53 »
Tak. Kopułka na zatrzaski a aparat na 2 śrubki. To dziwne bo po poluzowaniu śrubek normalnie się obkręca. Pozatym jeden otwór na śróbkę w aparacie jest podłóżny i to też mnie trochę dziwi. an15 jesteś pewny na 100 procent? Przepraszam an15 że podwarzam Twoją teorię ale może ktoś jeszcze się wypowie bo już słyszałem ze wielu mówiło i pisało że się nie da a się dało
an15
Toyot Pełzający
«
Odpowiedź #39 dnia:
11 Grudnia 2013, 14:19:26 »
Skoro udowodniłeś doświadczalnie, że kręcenie nic nie daje, a poza tym masz dobrze ustawiony zapłon to po co szukasz dziury w całym?
Po co chcesz przestawiać dobrze ustawiony zapłon?
facho98
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #40 dnia:
11 Grudnia 2013, 19:29:26 »
Na gazie podobno powinno być 12. Pozatym walczę ze spalaniem stukowym i wydaje mi się że przy pewnych obrotach i przy obciążeniu silnik mi bardzo chałasuje i wydaje mi się ze wtedy mam za wczesny zapłon i chciałem poeksperymentować. Tak jakby jakiś czujnik odpowiedzialny za kąt wyprzedzania zapłonu siadł (np podciśnienie).
an15
Toyot Pełzający
«
Odpowiedź #41 dnia:
11 Grudnia 2013, 22:00:01 »
Wyprzedzenie zapłonu zależy od obrotów i jeżeli wydaje ci się, że masz spalanie stukowe to winny jest jedynie czujnik spalania stukowego. Ale wtedy powinna Ci zaświecić ikonka silnika. Podobno podobny do spalania stukowego objaw daje kiepskie paliwo, lub słaba kompresja.
Pozdrawiam.
facho98
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #42 dnia:
12 Grudnia 2013, 23:25:52 »
zaświeca się zaświeca. dosyc często. jak jeżdzę powoli. Moj brat jeżdził nią wczesniej i on duzo ostrzej nią jezdził i jemu sie nic nie swieciło A na dodatek paliła mu mniej a mi pali za dzyo 11litrów na trasie przy spokojnej jeżdzie. I coś w tym jest co mówi bo jak jadę z przyczepką jak silnik ma większe obciążenie to też się nie zapala. Jak wymruguję to błąd 52, i 25. Ręce opadają. Chyba odłącze tą kontrolkę żeby mnie nie wkurzała i tak będe jeżdził bo już nie mam sił na ten samochód
marcin
Junior Administrator
Toyot Spamer
«
Odpowiedź #43 dnia:
13 Grudnia 2013, 01:45:25 »
Wymień czujnik łubudubu i sprawdź wskazania lambdy, a nie dziw się, że auto dużo pali, skoro ma ciągle opóźniony zapłon, a do tego stale widzi, że ma ubogo, więc dolewa ile może.
3VZ.pl
facho98
Toyot Leżący
«
Odpowiedź #44 dnia:
13 Grudnia 2013, 20:06:38 »
marcinm nic nie czaję. czujnik łubudubu mam odłączony bo on podobno (nic nie robi) jak nie ma spalania stukowego i błąd stuku nie wyskakuje. czemu mam opóżniony zapłon. 10 stropni to przecież nie jest źle. Lambda pracuje. Skąd wiesz że cały czas widzi że ma ubogo. bo pali się błąd 25? Chyba odłącze ten krokowiec od gazu, wyreguluję gaz i będzie instalacja 1 generacji i wtedy zobacze ile mi bedzie palił. Dodatkowo sprawdzę ile benzy mi bedzie palił
Drukuj
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do góry
Toyota Klub
»
.: GARAŻ :.