Autor Wątek: Wymiana chłodnicy (F)  (Przeczytany 39800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wymiana chłodnicy (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Czerwca 2009, 21:58:05 »
dzięki za odpowiedzi. Właściwie jeszcze nie wiem czy padła. Pisałem o zawilgoceniach na kilku "oczkach" radiatora, poza tym sucho. Czy w takim przypadku usterka ta może się pogłębić, czy można jeszcze w daleką trasę bez obaw wyruszyć?
Na innej aukcji za 195 zeta  jest właśnie Koyorad. Więc warto to brać?
Koyorad - Producent zamienników. Filozofia firmy podana na ich stronie to w wolnym tłumaczeniu "zamienniki w jakości równie dobrej, co części idące na pierwszy montaż".
Aby użyć sformułowania "oryginalna ale nie Toyoty" to trzeba być albo niesłychanie bezczelnym, albo mieć dość mocną dysfunkcję umysłową. To tak, jakby na pytanie "Czy to są oryginalne buty Gino Rossi" usłyszeć w odpowiedzi "Tak, są to oryginalne buty ale nie Gino Rossi." -_-
Dagon, ale Koyo na swej stronie nie stwierdza, że produkuje oryginał, lecz właśnie zamiennik - a czy regułą musi być, że zamiennik jest gorszy od oryginału?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2009, 22:28:07 wysłana przez szymon »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Czerwca 2009, 23:11:42 »
cieknaca chlodnica to jak bomba zegarowa :(  nie wiesz kiedy stracisz caly plyn z ukladu
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Czerwca 2009, 02:41:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Dagon, ale Koyo na swej stronie nie stwierdza, że produkuje oryginał, lecz właśnie zamiennik - a czy regułą musi być, że zamiennik jest gorszy od oryginału?
No przecież nie napisałem, że stwierdza! Napisałem, że produkuje zamienniki!
Cytowałem Kilo, który kiedyś pytał sprzedawcę o towar i przyrównałem jego odpowiedź do hipotetycznej sytuacji, w której ktoś pyta o oryginalność butów.

Co do wytrzymałości zamienników, to są marki, gdzie zamienniki bywają lepsze od oryginałów.... Ale to rzadkość raczej i Toyota z pierwszej połowy lat 90 się do tej grupy zdecydowanie nie zalicza. Natomiast można dobrać bardzo dobry zamiennik który jakością/trwałością nie będzie jakoś dramatycznie odbiegał od tego, co fabrycznie montowała Toyota. W przypadku chłodnic, to ja mogę śmiało Nissensa polecić. Choć Eddie chyba miał jakieś zastrzeżenia co do swojego egzemplarza. (Dobrze kojarzę Eddie?)
No i Eddie ma rację... na razie możesz kontrolować ale jeśli planujesz jakąś podróż za granicę, to lepiej wymień. W Polsce jak masz do pokonania daleki dystans to musisz się liczyć z tym, że jak dojdzie do konkretniejszego wycieku, to w grę wchodzi tylko laweta coby silnika szlag nie trafił. A i to zakładając, że jesteś osobą która momentalnie zauważy, że coś jest nie tak. Czujnik temperatury cieczy chłodzącej mierzy jej temp. a nie silnika, więc o przegrzanie nie jest trudno...

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Czerwca 2009, 11:15:21 »
Moj nissens  mial w zimie  cos w rodzaju pocenia ... przy - 20 st jakby przy plastiku puszczało, ale pewnosci nie mam ze to nieszczelnosc, pol roku minelo i jest suchutko. Z czystyn sumieniem moge polecic ten zamiennik, moze nie wytrzyma 13 lat jak oryginał, ale za 200 pln to chyba waro ;)

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Czerwca 2009, 12:42:34 »
Witam . Ja mam Nissensa od trzech lat ( 30 tys . przebieg ) . Trochę mi się poci przy klamerce u góry ale prawie tego nie widać . Radzę przy wymianie zmienić termostat na nowy i sprawdzić korek czy pracuje . No i stan węży ( powinny być jeszcze dobre ) . Wszystko idealnie pasuje . Nissens jest aluminiowy a Denso miałem miedziane . Pozdro .

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Czerwca 2009, 14:36:09 »
apropos nissensa to wlasnie poleciala mi chlodnica klimatyzacji tej firmy po 14 miesiacach uzytkowania :|

pozdrawiam,
cholo

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Czerwca 2009, 17:35:38 »
Moj nissens  mial w zimie  cos w rodzaju pocenia ... przy - 20 st jakby przy plastiku puszczało, ale pewnosci nie mam ze to nieszczelnosc, pol roku minelo i jest suchutko. Z czystyn sumieniem moge polecic ten zamiennik, moze nie wytrzyma 13 lat jak oryginał, ale za 200 pln to chyba waro ;)
200PLN? :-o dziś dzwoniłem do JC - Nissens 530PLN

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 29 Czerwca 2009, 18:04:48 »
Szymon... w okolicach 270 w JC wychodziło jak 3 miesiące temu sprawdzałem z kolegą ceny przykładowych części zamiennych dla jego nowego nabytku... tylko trza na zniżkę klubową kupić a nie indywidualnie. Bez zniżek, to ja bym tam nawet nie zaglądał  <diabel>
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2009, 18:06:23 wysłana przez Dagon »

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Czerwca 2009, 21:11:33 »
A czy wszystkie odziały JC na terenie Polski dają rabat klubowiczom na hasło?
Kupiłem na Allegro Koyo - zobaczymy ile to warte (rok gwarancji), stara miedziana dam do regeneracji, jak padnie za rok zamiennik, będzie jak znalazł :grin:
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2009, 21:15:03 wysłana przez szymon »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Czerwca 2009, 21:17:05 »
Na numer klienta... i tak, na terenie całej Polski ;]

Co Ty chcesz regenerować? Chłodnicę? Daj spokój....  :-o

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Czerwca 2009, 21:36:46 »
Czemu nie :embarassed: Niedaleko mnie facet robi to świetnie i niedrogo - poza tym chodzi o lekkie zapocenie więc chyba warto podratować

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Czerwca 2009, 22:42:28 »
Jeszcze jedno - czy zrobić przed wymiana chłodnicy płukanie układu jakim środkiem (np.Prestone?) http://moto.allegro.pl/item672060156_prestone_plukanie_chlodnic.html   czy samą wodą. Jeśli płukać to z chłodnica czy bez. W tym ostatnim przypadku zaślepić wejście i wyjście na chłodnice, czy jakoś je połączyć aby obieg się zamknął. A może wystarczy tylko wlewać wodę górnym wężem, a dolnym wypuszczać - ale czy wówczas termostat musi być wyjęty (na zimno będzie zamknięty). Będę wdzięczny za poinstruowanie.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Czerwca 2009, 23:19:14 »
Ja zalałem prestone wymieszany z wodą destylowana przed wymianą chłodnicy. Przejechałem tak kawałek aby silnik się zagrzał a płyn dobrze przeleciał przez układ. Potem przepłukałem układ wodą destylowaną i jeszcze po zdjęciu chłodnicy dobrze przepłukałem na koniec.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Lipca 2009, 07:24:04 »
jak się płucze bez chłodnicy?

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Lipca 2009, 09:10:14 »
200PLN? :-o dziś dzwoniłem do JC - Nissens 530PLN

w JC na Ostrobramskiej placilem chyba 220 po znizkach ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl