Autor Wątek: Jaki instalacja gazowa jest najlepsza  (Przeczytany 17369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GrzegorzN

• Gość
Jaki instalacja gazowa jest najlepsza
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Września 2005, 12:48:58 »
Cytat: Bubu
do tego koszty utrzymania silnika z instalacja gazowa sa wyzsze niz diesla

To jest akurat sprawa dyskusyjna dla D4D. Częstsza wymiana oleju, no i wchodzi go ponad 6l.

W spalaniu nigdy nie udało mi sięzejść poniżej 6,2l/100km. Także gratulacje jeżeli Twój samochód pali tylko 5,5l/100km.

Pozdrawiam
GrzegorzN

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Września 2005, 12:55:19 »
przy predkosci 80 km/h po trasie srednie spalanie wychodzi 4,5 - 4,6l/100km przy 120 - 140 km/h wychodzi 5,2l/100km po miescie 6l/100km to sa wartosci zmierzone przy uzyciu litrow odczytanych z dystrybutora i licznika kilometrow.
komputer podaje mi zblizone wartosci +/- 0,3l/100km. czesciej zawyza te 3 setki i to zauwazylem ze zawyza tylko przy dobrze obciazonym samochodzie

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Września 2005, 16:18:34 »
A jaka jest moc tego D4D. Pytam, bo kiedyś nieźle mnie objechała taka D4D.. Może była z chipem... ;)

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Września 2005, 18:46:01 »
moja 110 a w T25 bylo 116 a teraz 150 i 177

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Września 2005, 08:38:57 »
Chipuje sięte silniki? Jeżeli tak to jaki koszt i przyrost mocy/momentu?

kajjo

• Gość
Re: Jaki instalacja gazowa jest najlepsza
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Września 2005, 07:33:22 »
Cytat: gregorio
Mam pytanie jaka instalacje gazową dobrac do Avensis 1.8 16V wielopunkt 1998r automat.

Wracając do tematu chciałem zauważyć że ten silnik ma czujnik ubogomieszankowy (sygnał prądowy) a nie sondęlambda (sygnał napięciowy) więc w gręwchodzi raczej tylko instalacja IV generacji (czytaj wtrysk sekwencyjny gazu) bo nikt jeszcze nie wymyślił emulatora do tego czujnika.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Września 2005, 08:29:21 »
Zrobienie silnika (bez sondy lambda - podpięcie czujnika mieszanki ubogiej do sterownika gazu nic nie daje) - w związku z tym w gręwchodza tylko sterowniki IV generacji radzące sobie z jedynie - sygnałem z wtryskiwaczy benzyny. Wysterowanie takiego silnika zwykle polega na dobrym - zrobieniu mapy wtrysków benzyny i wgranie jej do kompa gazowego. To wymaga troche czasu i cierpliwości. Trzeba pojeździć czasem z laptopem zapiętym w komp w róznych warunkach jazdy i obciążenia - im dłuzej - tym lepiej, a nie każdemu sie chce tak robić - dlatego podkreslam jeszcze raz - solidny warsztat. Zwykle gazownicy ograniczają sie do zamontowania instalacji i ustawienia nastawów fabrycznych sterownika.

luke

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Września 2005, 12:42:30 »
na twoim miejscu nie zakładłbym gazu do tego auta bo jak ktos wspomniał jak cofnie ci gaz do kolektora to sa straszne koszty poza tym licząc oszczedności policz to ze moze oszczedzisz 250 złza miesiac ale elementy tez sie zuzywaja przewody swiece filtry tez dodatkowe koszty a wystarczy ze zatankujesz gaz do d a koszty naprawy zrobia sie kosmiczne wystarczy to sobie policzyc 2 litry gazu przeliczane jako 1 litr  benzyny przy tak małym spalaniu dobra rada nie zakładaj pozdro   :-DD

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Września 2005, 15:08:19 »
luke, w IV generacji nie cofnie gazu do kolektora, nie słyszałem, by IV generacje rozwalały kolektor. Ja mam plastikowy kolektor i sekwencjęw Toyce i nigdy nawet nie prychnął, a jak zgaśnie na skrzyżowaniu (obroty spadną poniżej 450 rmp )- przełacza na benzyne i odcina gaz. Prawdopodobieństwo strzału jest znikome. Teraz - jak dobrze wtyregulowana instalacja - nie powinien niszczyć głowicy, zaworów. Świece i kable WN - po prostu nie wymienia sięna gazie częściej, tylko gaz stawia większe wymagania do ich sprawności, więc po prostu każdy zwraca na to uwagę. Ja mam w Nissanie zrobione 300 kkm na gazie i ani razu nie wymieniałem kabli WN, kopułki, rozdzielacza zapłonu itp. Natomiast świece wymieniałem zgodnie z zaleceniami ASO. Zaworów nie regulowałem od zarania dziejów tego silnika - nie było i nie ma takiej potrzeby. Współczesne głowice sa gorszej jakości i nie wytrzymają takiego przebiegu bez regulacji, bez względu, czy jeździsz na gazie, czy nie.
Jedyne wieksze koszty eksploatacji gazu -
- to droższy przegląd
- dodatkowo filterek gazu i częściej powietrza
- regulacja jak instalka nawala
zawory - raz na 30-40 kkm (no chyba, że stukają)
Moja rada gazuj auto, jak dużo jeździsz.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Września 2005, 10:00:07 »
Cytat: p_flori
Świece i kable WN - po prostu nie wymienia sięna gazie częściej, tylko gaz stawia większe wymagania do ich sprawności, więc po prostu każdy zwraca na to uwagę.

a szczególnie gazownicy dla których jest to pretekst do spławienia klienta, któremu źle chodzi auto na LPG.

Nawet w ostatnim dodatku "Auto Swiata" jakiś redaktorzyna napisał że przy montażu insatalacji gazowej terzeba obowiązkowo wymienić kable. No paranoja jakaś a facet chyba naczytał siępodobnych do AS gazetek, bo niestety większość osób piszących w gazetach często pisze wieści zasłyszane, a sami z tematu z praktyki nie znają. Poprostu przepisują z innego źródła i tyle.
Osobiście cariną zrobiłem 160 tys na gazie i przez ten czas nie były wymieniane ani kable ani regulowane zawory. Świeczki najpierw kupiłem platynówki i zrobiłem na nich około 100 tys a potem zwyklaki co 25 tys wymieniałem.
Podsumowując koszty przeglądów są większe na gazie niż na benzynie i stanowią może max 1/10 oszczędności osiągniętych z jazdy na LPG.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

topol

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Września 2005, 10:04:38 »
Ja po założeniu gazy wymienikłem kable WN, ale głównie dlatego, że jakieś 4 lata temu myszki sięnimi zimą poczęstowały i obrzępane były obrzydliwie i wymieniłem świece - standartowe NGK, zrobiłem 40kkm i świece są w wyśmienitej kondycji o kablach nie wspominając....

kamslaw

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Września 2005, 23:26:41 »
Na początek mała uwaga: strzały w układ dolotowy spowodowane są głównie przez nadmierne zubożenie mieszanki paliwowo-powietrznej która charakteryzuje sięniewielką prędkością spalania przez co proces spalania przeciąga sięna suw wydechu. Skutkiem tego jest zapłon świeżej mieszanki wpływającej do cylindra od resztek dopalających sięgazów. Jest to zjawisko znane naszym dziadkom gdy majstrowali przy gaźnikach... tylko że auto gaźnikowe miało krótki kolektor ssący i nie było takich efektów jak na gazie.

Instalacja wtrysku gazu, nie ważne III czy IV generacji nie strzeli ze skutkiem śmiertelnym dla kolektora ssącego, ponieważ kolektor jest wypełniony powietrzem i TYLKO na jego ostatnich metrach powinna zanjdować sięmieszanka palna.TYLKO - zależy od zamontowania dysz. Jeśli jakiś leniwy gazownik wkręcił je w miejscu dla siebie wygodnym, bo nie widział końca kolektora, to sytuacja moźe być wystrzałowa choć i tak mało prawdopodobna. Poza tym strzelanie w kolektor ma ścisły związek z ową prędkością zapłonu mieszanki (ubogiej) i jej  nagłym zubożeniem - częstym zjawiskiem w instalacjach mieszalnikowych w układach wielopunktowego wtrysku benzyny gdzie stosuje siędługie kolektory ssące (w celu poprawienia głównie przebiegu momentu obrotowego). W przypadku takich długich kolektorów gaz ma kawełek drogi do pokonania: reduktor-wąąąąąąąż-mikser-koleeeeeeektor i dopiero komora spalania. Im ta droga dłuższa tym większa zwłoka z zapodaniem gazu do silnika przy nagłym wciśnięciu przepustnicy a więc zubożenie mieszanki bo powietrze już leci i....strzał. Strzał tym bardziej prawdopodobny im gorszej kondycji jest układ zapłonowy. Jeśli ktoś ma stare kabelki i świece w dobrej kondycji to wcale nie jest konieczna ich wymiana na nowe. Nieraz te nowe gorsze od starego. Jeśli auto nie strzela a gazownik przy jakiś problemach z instalacją proponuje wymianękabli i świec to z pewnością nie jest ta wymiana taka pilna. Ale jeśli auto ma tendencjędo strzelania to DOBRA nie koniecznie nowa świeczka i kabelek, sprawna kopułka i palec w starszych rozwązaniach nie zaszkodzi a pomoże. Jeśli świeczka po oględzinach wygląda calkiem sympatycznie to polecam nie wymianęa zmniejszenie przerwy między elektrodami do ok. 0,7-0,8mm. Zabieg skuteczny, stosowany też przez producentów świec do GAZU.
Sumując: układ wtryskowy gazu zapewnia znacznie krótszą drogędo komory spalania i zapewnia szybszą reakcjęzmiany dawki gazu na zmiany otwarcia przepustnicy.

Oczywiście zubożenie mieszanki nie jest jedyną przyczyną strzału ale  tą i inne  przyczyny pozwala wyeliminować układ wtrysku gazu dokładnie w ten sam sposób, jak przed lat poradzono sobie ze strzałami na benzynie po wprowadzeniu wtrysku wielopunktowego.

Pozdrawiam wszystkich fanów wszelkich rodzajów paliw...

hubciu77

• Gość
Odp: Jaki instalacja gazowa jest najlepsza
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Czerwca 2007, 10:22:33 »
jakie są aktualne ceny LPG dzwoniłem do jednej z lepszych firm w okolicy i powiedzieli mi tak
II gen 1800
sekwencja 2500
do corolli E 10 4Efe
bo spotkałems sie z opinią ze za 2500 to napewno nie sekwencja a jeśli tak to jakaś badziewna
więc?>??

Offline Pyrekcb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Czerwca 2007, 23:34:54 »
jakie są aktualne ceny LPG dzwoniłem do jednej z lepszych firm w okolicy i powiedzieli mi tak
II gen 1800
sekwencja 2500
do corolli E 10 4Efe
bo spotkałems sie z opinią ze za 2500 to napewno nie sekwencja a jeśli tak to jakaś badziewna
więc?>??

Zależy jaka instalka, niedawno zakładałem BRC 24 - 2.9 tzł. Polska chwalona "instalka" STAG 300 plus red. zavoli i wtryski valtec - ok. 2.5 tzł w b. dobrym zakładzie.
Zakładać i lać po 1.95 za litr...  :wink:

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Lipca 2007, 19:52:46 »
Wy w tych avensisach 2.0 macie silnik vvti??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl