Autor Wątek: CNG  (Przeczytany 14175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
CNG
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Września 2005, 12:25:44 »
Mapa stacji CNG w Polsce aktualizacja z 16 czerwca 2005

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

zawika1

• Gość
CNG
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Września 2005, 12:29:42 »
WOW i w Gdańsku CNG dali   :-DD  .

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
CNG
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Września 2005, 10:55:59 »
NIestety moja gazetka z informacjami o CNG wsiąkła ktos ja przywłąszczył, ale w zamian widzialem ze dosyc obszernie opisuja ten temat w dodatku (chyba do wyborczej) WYSOKIE OBROTY.

Dalej nie wiem ile kosztuje instalacja CNG ?
Podobno trzeba miec z 8tysiakow.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Spro-ket

• Gość
CNG
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Września 2005, 22:45:50 »
Cytuj (zaznaczone)
ale na serio dla lokalnych kierowników czemu nie

temat wcale nie taki młody  :wink:
http://infobus.com.pl/text.php?id=187
http://www.gazziemny.pl/79.htm

topol

• Gość
CNG
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Września 2005, 08:38:52 »
Cytat: Croom
NIestety moja gazetka z informacjami o CNG wsiąkła ktos ja przywłąszczył, ale w zamian widzialem ze dosyc obszernie opisuja ten temat w dodatku (chyba do wyborczej) WYSOKIE OBROTY.

Dalej nie wiem ile kosztuje instalacja CNG ?
Podobno trzeba miec z 8tysiakow.

W Czakramie 6-7 tysięcy...

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
CNG
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Września 2005, 12:05:39 »
W ostatnim Auto-swiecie jest duzy artykuł o CNG i dobrze wszystko opisane.

W mojej corolli mam za malo miejsca zeby zalozyc 1 czy 2 butle a poza tym musial bym utwardzac albo pogrubiac spreezyny bo sama jedna pusta butla to ok. 50 zywej wagi.
A do tego 4 czy 5 osobowa familia to juz bylo by przegiecie dla mnie
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
CNG
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Września 2005, 12:11:06 »
Cytat: Croom
sama jedna pusta butla to ok. 50 zywej wagi

czyli 2 butle to 100KG + gaz + jakieś tam graty instalki = codziennie ze sobą wozisz dwie dorodne teściowe a w efekcie auto jest znacznie wolniejsze i więcej pali na 100, tyle że dorodne teściowe siedzą po cichu   c:notell     c:notell

zyzolek

• Gość
CNG
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Września 2005, 14:39:23 »
W Niemczech CNG na stacjach np w Berlinie kosztuje 0,75 centow za litr czy raczej m3.
Litr LPG kosztuje 0,60 centow.

Nie wiem czy CNG jest takie oplacalne.

zawika1

• Gość
Autobus na gaz na ulicach Gdyni.
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Września 2005, 09:22:02 »
- Wygląda jak zwykły, niskopodwoziowy autobus, których wiele jeździ po ulicach Gdyni. - Choć różnic nie widać na pierwszy rzut oka, jest ich wiele – przekonuje Kazimierz Gałkiewicz, prezes gdyńskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji Miejskiej. - Jest znacznie cichszy, tańszy w eksploatacji i ekologiczny. Od 22 września po Gdyni jeździ testowy autobus na gaz ziemny.

- To zupełna nowość - mówi Gałkiewicz. - Tylko w czterech miastach w Polsce jeżdżą autobusy na gaz, ale są przerobione z normalnych aut spalinowych. Testowany przez nas pojazd MAN-a jest zupełnie nowy, od początku zaprojektowany na gaz. Takich w kraju nie ma.

Autobus na gaz jest droższy od standardowego - kosztuje 1 mln zł, podczas gdy ten ostatni ok. 700 tys. zł. Być może różnicęw cenie można by pokryć dzięki środkom z Unii Europejskiej, która zwykle wspiera projekty proekologiczne. Ewentualne zakupy pojazdów na gaz to na razie jednak melodia przyszłości.

trojmiasto.pl

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: CNG
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Maja 2006, 10:10:11 »

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Maja 2006, 18:38:02 »
Minie jakieś 2-5 lat w Polsce będzie jeżdzić 1mil ??? samochodów z instalacją CNG i jakiś minister finansów znów stwierdzi. O znów jest z kogo ściągnąć dodatkowy podatek i ogłosi, że akcyza na gaz ziemny do napędzania samochodów musi wzrosnąć o jakieś 20-40% bo dziura w budżecie nie pozwala na wypłacenie 15-stek administracji państwowej która jak wszyscy wiemy ma ogromne potrzeby.
 A tak poważnie to nie sądzę aby instalacje CNG zrobiły furorę na polskim rynku, przynajmniej jeśli chodzi o samochody  osobowe ze względu na koszt samej instalacji, ciężar butli bo te lekkie z tworzyw sztucznych są nieziemsko drogie. Chociaż kto wie ??

heveliuss

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Maja 2006, 20:13:01 »
witam. Instalacje na gaz ziemny mozna juz zalozyc za okolo 4500 z butla oczywiscie stalowa. z tego co sie orientuje 1 butla kompozytowa kosztuje 700Euro wiec wtedy koszt instalacji bylby mniejszy. Stacji na rynku przybywa wiec juz spokojnie mozna pojezdzic

topol

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Maja 2006, 10:07:20 »
witam. Instalacje na gaz ziemny mozna juz zalozyc za okolo 4500 z butla oczywiscie stalowa. z tego co sie orientuje 1 butla kompozytowa kosztuje 700Euro wiec wtedy koszt instalacji bylby mniejszy. Stacji na rynku przybywa wiec juz spokojnie mozna pojezdzic
Stacji przybywa, ale pomału. Trzeba pamiętać o jednej, ale podstawowej różnicy, CNG nie rozwozi się cysternami jak LPG, stacja autogazu CNG pobiera gaz z rury i go spręża. W związku z tym nie będą tak dostępne jak LPG. Mówiąc w skrócie, CNG może być tylko tam, gdzie jest rura z gazem (i to o odpowiedniej przepustowości).....
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2006, 11:16:48 wysłana przez topol »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Maja 2006, 10:27:02 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl