Autor Wątek: Pytanie o panel sterowania szybami:D  (Przeczytany 5354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michal_P

• Gość
Pytanie o panel sterowania szybami:D
« dnia: 09 Września 2005, 20:06:58 »
czy ktoś kiedyś wymianiał żarówkęw bocznym (od strony kierowcy) panelu sterowania szybami, zamkiem i blokadą szyb??
Bo chce sie dostac do zarowki i nie wiem jak zdjac nakladki z przycisków:(

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Września 2005, 13:14:09 »
Nikt nie rozbierał:(??

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2005, 00:12:55 »
Rozbierał... dzisiaj przy okazji montażu tweeterów rozebrałem ten panel i ... jeszcze szybciej go poskładałem, a teraz sięcieszęże wszystko m działa jak należy.
Przyciski na panelu nie są podświetlone żarówkami tylko diodami LED. Wygląda na to, że Japończycy założyli żywotność podświetlenia na całą wieczność, bo teoretycznie to jest nierozbieralne i niewymienialne.
Praktycznie można to wszystko porozkręcać, zdjąć przyciski i wylutować od spodu z płytek te diody (płytki są faktycznie niewyjmowalne) i gra gitarra.
Przyciski ściąga siębanalnie. Zdejmujesz seger z ośki i wyjmujesz całą ośkę, a obydwa przyciski odpadają od całej reszty.
Gorzej z dołem. Najpierw trzeba odkręcić 3 śrubki i zdjąć panel górny. Po jego zdjęciu ukażą sięTwoim oczom małe śrubki i ośki od przycisków. Odkręcając te śrubki trzymaj całość w łapie żeby sięnie rozsypało. Sprężynki jakie tam są w środku będą dążyły do niekontrolowanego rozłożenia całego zespołu przełączników. Po wykręceniu wszystkich śrubek, delikatnie zdejmij część z przyciskami pionowo do góry. Na dolnej części zobaczysz kilka sprężynek i całe mnóstwo swobodnie leżących styków. Jak Ci sięrozsypią, to życzęwszystkiego najlepszego :)
Powodzenia  :roll:
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września 2005, 07:26:17 »
ehhe ja akurat mam tylko jedną diodkę.
U mnie to wszystko niestety wygląda ciut inaczej:( No ale dzięki w każdym raziebędękombinować:D

sebarosz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2005, 09:38:33 »
witam, mnie też dręczy od pewnego czasu ten panel, mam na nim 4 przyciski od sterowania szybami, przycisk blokujący to sterowanie i przycisk od centralnego zamka a z tych wszystkich podświetlony jest tylko jeden przycisk sterujący szybą kierowcy, czy to już tak jest fabrycznie czy poprostu w innych przyciskach padło podświetlenie, jak jest u was? a i jeszcze jedno czy przyciski od od sterowania lusterkami są u was podswietlone?

kizon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Września 2005, 14:21:55 »
witam - rozparcelowałem ten panel i miej więcej jest jak napisał PERZAN ; potwierdzam iż była tylko 1 dioda od szyby kierowcy, każdy przełącznik trzeba wyjmować od góry - same wszystkie sięnie rozpadną , od spodu po zdjęciu dekla wygląda to jakby ścieżki z płytki drukowanej były wyciągnięte i przechodzą w deklu swoimi ścierzkami. Po rozgrzebaniu przełączników są tam jakieś plastikowe popychacze na sprężynach (jak w przełącznikach elektr.) wyglądają jak plastik do podświetlenia z innego żródła (jak w sówakach do wentylatorka) jest to jednak złudne.
Ryzyko demontażu to kiepski wygląd estetyczny przy jakimś niepowodzeniu z przyciskiem / złamanie jakiegoś dzyndzla /.

sebarosz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2005, 14:27:35 »
o dzięki czyli u mnie wszystko działa tzn nic sięnie przepaliło

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Września 2005, 16:08:47 »
hmm. Szkoda że tak ciężko to odchodzi bo chciałbym tędiodkępodmienić.
Na ale trudno. Nie chcęryzykować złamania przycisku bo on za choleręnie chce mi odejś cod panelu:)
Jak ktosś kiedyś zrobi zdjęcia jak to po rozebraniu wygląda to moze sie zdecyduje.
Pozdrawiam!:)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2005, 20:12:44 »
Cytat: kizon
potwierdzam iż była tylko 1 dioda od szyby kierowcy

Jak to jedna ?? U mnie pod każdym przyciskiem jest jedna dioda  :shock:

Cytat: kizon
same wszystkie sięnie rozpadną , od spodu po zdjęciu dekla wygląda to jakby ścieżki ...

Czyli zdjąłeś tylko tą przezroczysta osłonę? A odkrecałeś od góry bodajże 5 małych śrubek ? :) Ten biały plastik można oddzielić od czarnej reszty :)

Cytat: sebarosz
podświetlony jest tylko jeden przycisk sterujący szybą kierowcy, czy to już tak jest fabrycznie czy poprostu w innych przyciskach padło podświetlenie, jak jest u was?

A w jakiej pozycji masz przycisk blokady okien pasażerów ? Po zablokowaniu okien pasażerów świeci tylko przycisk od okna kierowcy :) Cała reszta świeci jak jest odblokowana :)

Cytat: sebarosz
czy przyciski od od sterowania lusterkami są u was podswietlone?

Nie.

Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2005, 21:49:40 »
ano jedna   :?  
w nowszych carinkach jest tylko jeden przycisk z kawałkiem przezroczystego plastiku aby światełko było widać spod niego. Jest to właśnie klawisz od szyby kierowcy. Reszta nie jest podświetlana.
krzysiek.

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Września 2005, 07:18:43 »
Cytat: k r z y s i e k
ano jedna   :?  
w nowszych carinkach jest tylko jeden przycisk z kawałkiem przezroczystego plastiku aby światełko było widać spod niego. Jest to właśnie klawisz od szyby kierowcy. Reszta nie jest podświetlana.
krzysiek.

Dokładnie tak jest  :asmiliecry  .Niestety.

sebarosz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Września 2005, 10:36:55 »
tak Perzan u mnie też to tak wygląda że tylko ten jeden przycisk ma miejsce ulatnianie siępromieni diody, a blokowanie czy odblokowywanie nic nie zmienia, a ten przycisk od blokowania mam odrazu z prawej strony przycisku do centralnego

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Września 2005, 10:47:24 »
Dodam jeszcze,że w innych przyciskach nawet nie przewidziano możliwości "przedostania" sięświatła na zewnątrz.
Nie ma możliwości ich podświetlenia nawet po dodaniu diód   :asmiliecry  .
Pozdrawiam.

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Września 2005, 23:07:51 »
A więc.
Jeśli chpodzi o "panel" z jedną diodą (tylko przycisk AUTO sięświeci) NIE DA SIÊ go rozebrać w ludzki sposób i nie próbujcie tego:D
Dobrze radzę:D

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Września 2005, 23:41:06 »
Cytat: Michal_P
NIE DA SIÊ go rozebrać w ludzki sposób i nie próbujcie tego :D

:lol:  :D  8)  :twisted:  :wink:
Podeślij mi go :P
*
*
*
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl