Autor Wątek: ave 99 i domykanie szyby przedniej  (Przeczytany 12354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

quebe

• Gość
ave 99 i domykanie szyby przedniej
« dnia: 14 Września 2005, 21:04:22 »
Witam. Mam maly problem z szyba od kierowcy: a mianowicie gdy "poprosze" ja o zamkniecie sie z automatu, szyba ta wedruje w gore az napotka gorna krawedz drzwi po czym odbija sie, wedruje w dol i staje w polowie okna. Niestety objawy te sa stochastyczne. Moze ktos wie co moge zrobic w tej sytuacji, oprocz odwiedzania ASO?

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2005, 15:29:57 »
Mam to samo czyli tttm  :aclap

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2005, 15:38:58 »
Cytat: Bubu
Mam to samo czyli tttm

może nie koniecznie, bo u mnie jest OK .. (narazie i niech tak zostanie :) )
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2006, 18:44:54 wysłana przez janmor »

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września 2005, 15:48:48 »
mam domykanie z alarmu wiec nie bardzo jest mi potrzebne domykanie seryjne  :bdance

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Września 2005, 21:15:36 »
Czasem u mnie też tak jest. Zauważyłem jednak że częściej jak były upały dlatego wysnułem teorię że uszczelka była rozgrzana, miękka i bardziej odbijała niż zimna i twarda..... rozumiecie ten czujnik przycięcia ręki chyba zadziałał.?????
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2006, 18:46:00 wysłana przez janmor »
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2005, 09:07:16 »
Zdarzyło mi się kiedyś to samo, o ile dobrze pamiętam to ustąpiło po:
1. Zamknięciu okna trzymając przycisk.
2. Otwarciu go z automatu.
3. I po zamknięciu z automatu szyba nie opadła do połowy.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2006, 18:46:34 wysłana przez janmor »

karlos7

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2005, 10:10:41 »
programuje sie ta szyba trzemajac 5 sek przycisk po domknieciu szybe a potem kolejne 5 po jej opuszczeniu, po odlaczeniu akumulatora ponownie sie automat rozprogramuje

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2005, 11:06:26 »
5s trzymac na pozycji zamykania recznego czy automatu?

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2005, 18:21:11 »
przedłużając temat zauważyłem {w dwuch autach } że szyba kierowcy ma tendencję przed końcem domykania do odsunięcia się od słupka{str.pasów}kilka mm do przodu pojazdu i wtedy jest jej cofnięcie automatyczne w dół
może ktoś to też wyczaił ????   prawe szyby zawsze były ok.może to od częstości otwierania ??
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2006, 18:47:45 wysłana przez janmor »
pozdrawiam

quebe

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2005, 21:54:47 »
Cytat: karlos7
programuje sie ta szyba trzemajac 5 sek przycisk po domknieciu szybe a potem kolejne 5 po jej opuszczeniu, po odlaczeniu akumulatora ponownie sie automat rozprogramuje

Czesc, wlasnie wracam od mojej tojki ale niestety twoja rada nie pomogla.
Moze moszesz dokladniej to rozpisac, moze robilem cos zle. opisz to krok po kroku.
silnik ma dzialac w tym czasie??

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2005, 23:21:51 »
Mam ten sam problem w corolli '98. Co ciekawe na 99% w avensisie jest inny sterownik, przez ktory nie przechodzi bezposrednio prad zasilajacy silnik, a jedynie sterujacy przekaznikami wewnatrz silnika (lub dodatkowego modulu - jak w yarisie). Myslalem, ze problem jest w samym sterowniku, ale moze dotyczy on silnika podnosnika - np. przekreca sie w nim pierscien odpowiedzialny za ustalenie koncowego (gornego) polozenia szyby i neutralizacji systemu "antyprzytrzaskowego"...?

Czy ktos rozpracowal powyzszy problem? Faktem jest, ze przytrzymanie przycisku w uniesionej pozycji w wiekszosci przypadkow (nie zawsze) zapobiega powrotowi szyby. Czasem pomaga rowniez dwukrotne pociagniecie przelacznika (ciekawe). Opuszczenie szyby i przytrzymanie przelacznika w dolnej pozycji tez czasem pomaga. Jednak wszystko zdarza sie dosc chaotycznie.

Pozdrawiam.

wczymzecz

• Gość
Odp: ave 99 i domykanie szyby przedniej
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2006, 11:02:49 »
Trochę stary wątek, ale może komuś się przydać. U mnie w Ave było identycznie - powodem była zużyta (skurczona) uszczelka szyby kierowcy w okolicach lusterka. Guma wywijała się w ten sposób iż sprężynując uruchamiała zabezpieczenie opuszczające szybę do połowy. Posmarowałem delikatnie uszczelkę klejem, na szybę założyłem cienką folię (aby nie przykleić szyby do uszczelki - tak w razie czego) i domknąłem szybę. Po kilku godzinach zdjąłem folię i działa jak nowe.

Pozdrawiam

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lutego 2006, 12:11:24 »
a widzicie mówiłem to samo ....
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

RST

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lutego 2006, 12:37:15 »
Napisał "wczymzecz"
Trochę stary wątek, ale może komuś się przydać. U mnie w Ave było identycznie - powodem była zużyta (skurczona) uszczelka szyby kierowcy w okolicach lusterka. Guma wywijała się w ten sposób iż sprężynując uruchamiała zabezpieczenie opuszczające szybę do połowy. Posmarowałem delikatnie uszczelkę klejem, na szybę założyłem cienką folię (aby nie przykleić szyby do uszczelki - tak w razie czego) i domknąłem szybę. Po kilku godzinach zdjąłem folię i działa jak nowe.

Jakiego kleju użyłeś?

Pozdrawiam
RST

wczymzecz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2006, 13:17:11 »
No bałem się, że spytacie... Nie pamiętam dokładnie, coś kupionego w Castoramie w malutkich tubkach. Jak pojadę do sklepu postaram się odświeżyć pamięć i odpowiem. Stara tubka niestety już wywalona, a klejenie odbyło się jakiś rok/półtora temu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl