Problem z obrotami silnika GTi
Zleciłem wymianę frontowej części wydechu, oraz katalizatora ( zamienniki ) do GTi
Po wyjechaniu z warsztatu pojawił mi się dziwny objaw. Po osiągnięciu temperatury silnika, przy lekkim przyspieszaniu Np. na drugim biegu, silnik nagle traci moc i zapala się lampka pomarańczowa ekonomizera .Auto nie reaguje na delikatne wciskanie gazu., natomiast przy energicznym wciśnięciu , zdecydowanie przyspiesza i lampka gaśnie. Objaw jest niepowtarzalny występuje trzy- cztery razy, ustępuje od momentu nagrzanego silnika po około 10 min jazdy.
Brak błędów w rejestrze komputera.
Wolne obroty na zimnym i dogrzanym silniku prawidłowe przez pierwsze dwa dni jazdy.
Teraz po sześciu dniach jazdy miejskiej, objawy występują wcześniej, tuż po zejściu przyspieszonych obrotów na wolne, przy wskazaniu ¼ temperatury silnika.
Wyczuwa się też delikatne szarpnie i zaniki mocy jak opisałem.
Wolne obroty po osiągnięciu prawidłowej temperatury silnika , są niestabilne spadają z granicy 950 do 600 .
Zauważyłem że w zależności jak zatrzymuje auto z biegu .
Np.
Dojeżdżam do skrzyżowania, wytracam prędkość hamując, rozłączam sprzęgło ob. spadają do 1000 i pozostają,
lub najpierw rozłączam sprzęgło, hamuje ob. spadają na 900 po paru sek. na 600
Jest to powtarzalne .O co chodzi ?
Auto mam 10 lat, przez ten okres najmniejszych problemów ze sterowaniem silnika, przejechało u mnie tylko 35000km.Jako drugie auto.
Dodam- auto najczęściej jest używane na krótkich trasach w mieście.
od czego zacząć.