Autor Wątek: Ogrzewanie i klima - Ave T22  (Przeczytany 60204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ogrzewanie i klima - Ave T22
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Marca 2006, 07:02:50 »
Nie kwestionuję kolegów; bynajmniej u mnie w wersji SOL przed liftem jest klimatyzacja manualna... u kolegi po liftingu jest "półautomatyczna".
Gdzie prawda? :) A czy kierunki wiana to ma automat ustawiać?? Bo nic nie rozumiem... Myślałem, że automat to automat - reguluje temperaturę w środku auta, a nie dodatkowo kierunki wiana chłodnego powietrza... ;)
Marcin

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Marca 2006, 07:17:46 »
Raczej nie ma takiej opcji jak Automatyczne kierunki wiania.....

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Marca 2006, 07:54:48 »
Cytuj (zaznaczone)
Raczej nie ma takiej opcji jak Automatyczne kierunki wiania.....
A to zalezy co masz na mysli. Bo jesli to, ze wyloty nawiewow obracaja sie tam gdzie chca, to oczywiscie nie. :D
Ale u mnie w Corolli automat dobiera przez ktore nawiewy (szyba, nogi, przednie glowne, mieszane) powietrze jest wdmuchiwane.
No i to chyba jest automat (a nie polautomat)?

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Marca 2006, 09:17:59 »
Ale u mnie w Corolli automat dobiera przez ktore nawiewy (szyba, nogi, przednie glowne, mieszane) powietrze jest wdmuchiwane.
No i to chyba jest automat (a nie polautomat)?

Własnie o to mi chodziło -> też mamy tak w Corolli a w Avensis klima sama jedynie reguluje temp. i moc dmuchania.
Z kolei znajomy ma 2.0 SOL '00 i ma klimę identyczną jak moja, tylko "na ciegnach" a nie "elektryczną". Może znajdę jeszcze gdzieś instrukcję od mojej stare AVE i zeskanuję wam obrazki.

EDIT --> po co szukać? obrazek z gratki:
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2006, 09:37:26 wysłana przez Lord D4 »

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Marca 2006, 12:43:35 »
Jaki jest koszt przeglądu , odrobaczania , zmiany filtra , napełnienia freonem  itd.
Pytam bo kupiłem Ave Linea Terra '98 i muszę do fachowca podjechać

ave409

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Marca 2006, 14:26:09 »
HEY!

Ja mam Toyote Avensis 1.8 Linea Sol z 98r.
Wszyscy Ci którzy nie wiedzą klimatyzacja jest półautomatyczna i proszę się nie klocic, wlasciciel wie lepiej.
Żeby odrobaczyc klimę można zrobić to we własnym zakresie albo pojechac to serwisu.
Przed sezonem letnim najlepiej zaopatrzyc klimę we freon. Koszt to ok. 50 zł.
Dla pana budrysa koszt odrobaczenia w specjalistycznym zakładzie powinien wyjść kilka groszy, zmiana filtra pyłkowego też groszę a napełnienie freonem jakies 50 zł.

Pozdrawiam Wszystkich z Toyota Klub Polska

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Marca 2006, 15:53:51 »
witam,
podaje ceny z krakowa

- koszt napelnienie pustego ukladu 150-200 PLN (samo dobicie tansze)
- koszt filtra PP do cariny to 80 PLN (zamiennik) i 200 PLN oryginal
- przy takim wieku samochodu mozna sie pokusic o wymiane filtra/osuszacza w ukladzie klimatyzacji. moze to przedluzyc jej zycie wiec chyba warto. koszt tego elementu w okolicach 120 PLN ale do wymiany trzeba niestety spuscic caly czynnik.
- odgrzybienie w zakladzie od 50 do 300 PLN w zaleznosci od sposobu. mozna sprobowac samemu kupujac gotowy srodek, ktory nalezy wstrzyknac np. przez rurke odprowadzajaca wode lub pokrywe filtru PP do wentylacji

pozdrawiam,
cholo

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Marca 2006, 21:58:24 »
ja mam ave 2000 1.8, i klima wygląda jak na obrazku załączonym w jednej z wiadomości w tym wątku. Nie wiem czy dobrzez zrozumiałem, ale taka klima niby jest półautomatyczna? Przyznam szczerze, że wygląda jak zwykły manual. Mam samochód od jakichś 2 tygodni i nie wszystko jeszcze jest w nim dla mnie jasne. Dzisiaj np. zauważyłem, że po włączeniu klimy wzrastają obroty silnika, aby po chwili opaść tak jakby klima się wyłączała, po jaimś czasie znowu wzrastają itd. Początkowo myślałem, że to niski poziom czynnika, ale teraz widzę, że niekoniecznie. Powiedzcie w końcu jak to jest z tą klimą?

ave409

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Marca 2006, 22:01:36 »
ja mam ave 2000 1.8, i klima wygląda jak na obrazku załączonym w jednej z wiadomości w tym wątku. Nie wiem czy dobrzez zrozumiałem, ale taka klima niby jest półautomatyczna? Przyznam szczerze, że wygląda jak zwykły manual. Mam samochód od jakichś 2 tygodni i nie wszystko jeszcze jest w nim dla mnie jasne. Dzisiaj np. zauważyłem, że po włączeniu klimy wzrastają obroty silnika, aby po chwili opaść tak jakby klima się wyłączała, po jaimś czasie znowu wzrastają itd. Początkowo myślałem, że to niski poziom czynnika, ale teraz widzę, że niekoniecznie. Powiedzcie w końcu jak to jest z tą klimą?

HEY!

To że na klimie podskakują obroty jest normalne, tez mam tak w swojej AVE.

Niczym się nie przejmuj to normalne.
Ale nie włączaj klimy na nie rozgrzanym silniku !!  ;)

Jedyne co mozesz zrobic to napełnij sobie klime freonem i ciesz się nią :)

pozdrawiam

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Marca 2006, 22:20:00 »
a dlaczego nie można na zimnym silniku???????? Teoretycznie to bez sensu; wsiadam latem do auta, w środku gorąco jak w piekle, ale silnik zimny. No i co mam czekać aż się rozgrzeje żeby klime odpalić? hmmmmmmm.....

ave409

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Marca 2006, 22:29:07 »
HEY!
No dobra troche z tym silnikiem przesadziłem :)

Ale uwazaj zeby ci obroty nie wkoczyly na 2 tysiace !!

pozdrawiam

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Marca 2006, 22:37:36 »
Nie wiem czy dobrzez zrozumiałem, ale taka klima niby jest półautomatyczna? Przyznam szczerze, że wygląda jak zwykły manual.

Jak daje się zauwazyć posiada ustawienie AUTO. W takim położeniu klima dmucha mocno do czasu osiągnięca żadanej  temp. a potem sama obniża siłę nadmuchu. Na tym polega jej "automatyzacja".

Co do nieużywania klimy przy nierozgrzaym silniku --> nie mam pojęcia skąd takie pomysły. Niektórzy uważają, że jak auto jest mocno nagrzane, to lepiej pierw je przewietrzyć, bo klima musi się bardziej namęczyć. Ja i tak nawet jej nigdy nie wyłaczam --> przyzwyczaiłem się.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Marca 2006, 23:10:07 »

jezeli klima wlacza sprezarke i podnosi obroty (normalne zjawisko kompensujace dodatkowe obciazenie) to znaczy, ze jest wystarczajace cisnienie czynnika w ukladzie. to juz cos - bo znaczy, ze uklad nie jest dziurawy :)
po wlaczeniu sprezarki cisnienie za sprezarka wzrasta, czynnik przechodzi w stan plynny i gdy osiagniete zostanie odpowiednie cisnienie presostat wylacza sprezarke i wlacza wentylator chlodnicy na drugi bieg. poniewaz ciecz sie rozpreza w parowniku wewnatrz kabiny wiec cisnienie spada i komputer klimy znowu uruchamia sprezarke. i tak w kolko...

pozdro

zyzzio

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Kwietnia 2006, 11:20:11 »
Witam wszystkich po raz pierwszy  :)

Moze ktos z Was, przerabial problem zerwanej linki regulacji nawiewu w Ave '99 (tej na szyby, nogi, itd.). Pech chcial, ze trzasnela gdzies gleboko, pewnie przy zlaczeniu z mechanizmem regulacji. Nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrac. Czy trzeba demontowac cala deske, czy jest jakas krotsza droga?

Pozdrawiam.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Kwietnia 2006, 12:15:51 »
Witamy na forum. Przeczytaj tego posta może Ci coś podpowie: http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,8514.0.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl