Autor Wątek: Ogrzewanie i klima - Ave T22  (Przeczytany 60250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Misiaczek

• Gość
Odp: Ogrzewanie i klima - Ave T22
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Lipca 2006, 01:42:25 »
Witam
Zjawisko jakie opisujesz może występować gdy nie podpięta jest wtyczka do cz.temp. wewnętrznej . I należałoby od tego zacząć ;). Czujnik ten znajduje się "nad prawym kolanem kierowcy" w desce rozdzielczej gdzie posiada charakterystyczny niewielki otwór nawiewowy zasysający powietrze z kabiny. Po odkręceniu dolnej osłony deski (dwie śrubki) wszystko widać jak na dłoni.
Pozdrawiam artt
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2006, 08:27:57 wysłana przez ayrsen »

menclarz

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Października 2006, 23:13:59 »
Witam! Jeżdze Ave z 98r. i od jakiegoś czasu odczuwam dyskomfort przy kozystaniu z klimatyzacji. Sam układ zdaje sie być wydajny ( szybko schladza jak i odparowuje szyby w razie potrzeby) ale wydzielajcy się, przykry zapach stęchlizny praktycznie uniemozliwia mi wygodne uzywanie klimy. O ile po przejżeniu kilku postów i artykułów na temat klimatyzacji, jestem w stanie zdiagnozowac przyczyne takiego stanu to mam pewne wątpliwosci. W zwiazku z tym ,ze samochod byl regularnie serwisowany (auto kupilem od ojca wiec jestem w 100% tego pewien) to czy serwis toyoty w ramach tzw. 'przeglądu dużego' procz regularnej wymiany filtra przeciwpylkowego i ładowaniem klimy zajmuje sie takze bardziej wnikliwym serwisowaniem ukladu klimatyzacji?? mam tu na myśli takie czynnosci jak sprawdzanie szczelnosci albo czyszczenie(dezynfekcja) parownika z nalecialosci i ewentualnych zalążków bakteri, grzybow itp. Z tego co wiem to własnie to drugie jest przyczyna wspomnianego problemu ktory doswiadczam. Proszę o wasze odpowiedzi i na koniec jeszcze jedno. Czy ktos z was mial juz taki problem?? a jesli tak to ile moze kosztowac takie czyszenie parownika??

Pozdrawiam !!!

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Października 2006, 23:48:20 »
Pol roku temu sam robilem odgrzybianie klimy. Mialem ten sam efekt co ty. Na cieplym powietrzu do srodka wlatywal przepiekny smrodek podobny do ludzkiego bąka. Kupilem preparat na allegro (pisalem o nim tu: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,7081.msg143431.html#msg143431) .

Na allegro jest np. tu http://allegro.pl/item133993890_odgrzybianie_oczyszczanie_dezynfekcja_klimatyzacji.html

Zrobilem to na wlasna reke wg instrukcji i ostatecznie pozbylem sie smrodku. Do teraz mam mily zapaszek.

Moja klima chlodzila bardzo dobrze, wiec odpuscilem sobie przeglad w jakims warsztacie (koszt ok. 150 zł)

menclarz

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Października 2006, 18:37:28 »
Ja juz zrobilem cos w rodzaju odgrzybiania ukladu we wlasnym zakresie.Kupiłem preparat do czyszczenia klimatyzacji z serii "Moje Auto" (dumnie reklamowany przez Martynę Wojciechowską), postepowałem jak w instrukcji no i w efekcie nic sie nie zmienilo, jak smrodek byl tak nadal jest. No chyba ,ze ten srodek ktorego ty uzyles jest dużo lepszy?! Może kupie go i jak to nie pomoze to nie pozostaje mi nic inego, jak jechac na jakis przeglad tej klimy. Patrząc po zdjęciach pokazujących przykladowe czyszczenie tym srodkiem ktorego ty uzyles, naszla mnie jeszcze jedna mysl. Na płynie ktorego ja uzylem, nie bylo mowy o wpuszczaniu srodka w miejsce gdzie wklada sie filtr przeciwpyłkowy. Może własnie dlatego wpuszczany przezemnie srodek, nie spenetrowal dobrze wszystkich kanałów. No ale juz sam nie wiem :|. W kazdym razie dzieki za link i informacje.

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Października 2006, 09:54:48 »
Sam osobiście uzywałem preparatu w/w i sprawdził się w 100%. Aby osiągnąć zamierzony efekt musisz wyjąć filtr przeciwpyłkowy i w jego miejsce napuszczać pianki wg instrukcji (bodajże trzeba odczekać kilka minut przy obiegu wewnetrznym powietrza - siła nawiewu powietrza na max.). Ja tę operację powtarzałem ze 3 razy aż do wyczerpania się spray'a i przez całe lato miałem spokój. Całość trwała ze 30 minut.

Więc nie sądzę byś miał jakieś problemy. Największy problem to mają niektórzy z poprawnym włożeniem filterków ppyłkowych, ale to już trzeba chwilkę pomysleć i nic na siłę! :)
Marcin

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Października 2006, 14:51:59 »
Więc nie sądzę byś miał jakieś problemy. Największy problem to mają niektórzy z poprawnym włożeniem filterków ppyłkowych, ale to już trzeba chwilkę pomysleć i nic na siłę! :)

To sie zgadza, sam mialem problemy z wlozeniem filterkow, ale od czego jest forum TKP :D

menclarz

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Października 2006, 15:09:42 »
OK, w takim razie powtarzam całą operację jeszcze raz. :roll: Mam nadzieje ,że poskutkuje. Spróbuję uzyć tym razem tego srodka z allegro o ktorym prusiak wspominał. Pzdr :-)

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Listopada 2006, 18:53:08 »
Skończyło sie lato (gdy używa się tylko klimki lub zimnego nawiewu) i jak widzę mam dokładnie to samo, o czym piszecie.
 - do 16st na skali mrozi
- powyżej 16 st. od razu wieje gorącym na maksa.
Co ciekawe, przy ustawieniu grzania  na szybę lub szybę i nogi -  wieje okropaśnie gorąco tymi nawiewami (na szybe i nogi) a wywietrznikiem na ryj dmucha mi zimne powietrze. Ciekawe, co?

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Listopada 2006, 20:56:39 »
...Co ciekawe, przy ustawieniu grzania  na szybę lub szybę i nogi -  wieje okropaśnie gorąco tymi nawiewami (na szybe i nogi) a wywietrznikiem na ryj dmucha mi zimne powietrze...

U mnie jest tak samo... Moliwe, ze TTTM  :oops:

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Listopada 2006, 21:04:32 »
taki patent z zimnym powietrzem z środkowych nawiewów ma ponoć służyć podniesieniu rześkości kierowcy w ciężkich nocnych chwilach, w kilku samochodach też tak miałem....więc to nie jest jedynie wymysł toyo...nawet instrukcja coś chyba o tym wspomina :D

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Listopada 2006, 23:03:03 »
U mnie zimnym na paszczę dmuch tylko w położeniach oznaczonych kropkami, jeśli przestawię na nawiew tylko na nogi i paszczę to leci ciepłe. Jeśli chodzi o tempetatury nawiewu to poniżej 16 wieje tylko zimne, powyżej 28 (chyba 28 na końcu skali?) tylko gorące, a na zakresie pomiedzy tymi temperaturami wieje zaleznie od temperatury na zewnątrz ( i wewnątrz pewnie też), ale często w tym zakresie wiatrak rozpędza się na maxa i wtedy jest dość głośno...

Qba

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Listopada 2006, 00:03:14 »
Skończyło sie lato (gdy używa się tylko klimki lub zimnego nawiewu) i jak widzę mam dokładnie to samo, o czym piszecie.
 - do 16st na skali mrozi
- powyżej 16 st. od razu wieje gorącym na maksa.

T22 w wersji Sol, czyli z klimatyzacją półautomatyczną, działa właśnie w ten sposób. Ustawienie na minimum (czyli 16 stopni na skali) powoduje wyłączenie układu kontroli temperatury i lodówka chłodzi ile może. Włączenie układu kontroli temperatury (wszystko powyżej 16 stopni) powoduje, że - jak tylko silnik zacznie być trochę ciepły - włącza się pełne grzanie, w celu jak najszybszego osiągnięcia żądanej temperatury. Potem intensywność grzania stopniowo jest zmniejszana, aż do ustabilizowania temperatury we wnętrzu.

Klimatyzacja obchodzi się z człowiekiem najłagodniej wówczas, gdy pokrętło nawiewu ustawimy na nogi, a wentylatora w pozycję "AUTO". Wtedy wentylator włącza się stopniowo, w miarę nagrzewania silnika, a potem zmniejsza obroty w miarę nagrzewania wnętrza. Dodatkowo (jest to opisane w instrukcji, ale nie dość klarownie), ustawienie nawiewu na nogi, wentylatora na "AUTO" i włączenie "A/C" powoduje osuszanie wpadającego do wewnątrz powietrza, co wydatnie zmniejsza parowanie szyb (dehumidified heating). Jest to istotne szczególnie wówczas, gdy wsiadamy do samochodu zaśnieżeni. Oczywiście działa to skutecznie tylko wtedy, gdy nie brakuje czynnika roboczego w klimatyzacji i filtr przeciwpyłkowy jest czysty.

Przy ustawieniu nawiewu na nogi należy zamknąć dyszę centralną na desce. Inaczej poleci przez nią powietrze zupełnie nieogrzane i można załatwić sobie zatoki. W T25 ten problem jest rozwiązany - zamyka się samo.

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Listopada 2006, 00:40:31 »
Ciekawe to co piszesz Qba.
Ale, czy to co piszesz odnosi sie też do dmuchania bez klimki, bo to zjawisko wystepuje u mnie własnie bez jej włączenia (nie próbowałem jeszcze jak jest z włączoną).

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Listopada 2006, 10:00:57 »
Ale, czy to co piszesz odnosi sie też do dmuchania bez klimki, bo to zjawisko wystepuje u mnie własnie bez jej włączenia (nie próbowałem jeszcze jak jest z włączoną).
Tak olisadebe - dokładnie tak samo jest przy "dmuchaniu bez klimki"... Tak ma być - tzn. tak to sobie wymyślili konstruktorzy...
Jak juz to wcześniej napisał kolega spOrting:
nawet instrukcja coś chyba o tym wspomina :D
z tą różnicą, że nie chyba tylko napewno... Więc polecam lekturę...

P.S.
Ciekawe to co piszesz Qba.
Ciekawe to raz... Ale to jest ciekawe, ponieważ jest prawdziwe, konkretne i jasne - czyli takie jakie ma być. Dzięki Qba!

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Listopada 2006, 10:26:54 »
No i wszystko jasne - a BTW nie mam instrukcji i stąd watpliwości...
Dzięki i pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl