Autor Wątek: Ogrzewanie i klima - Ave T22  (Przeczytany 60228 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ayrsen

• Gość
Odp: Ogrzewanie i klima - Ave T22
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Listopada 2006, 10:32:52 »
No i wszystko jasne - a BTW nie mam instrukcji i stąd watpliwości...
To czas ją zakupić - lukigondi miał ostatnio na sprzedaż... :read2:

Dzięki i pozdrawiam.
Nie ma za co - po to tutaj jesteśmy... :icon_pc: Jakbyś miał dalsze pytania - to wal jak w dym... :afro:

Qba

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Listopada 2006, 00:26:09 »
Ale, czy to co piszesz odnosi sie też do dmuchania bez klimki, bo to zjawisko wystepuje u mnie własnie bez jej włączenia (nie próbowałem jeszcze jak jest z włączoną).

Bez klimatyzacji (A/C) nie działa tylko osuszanie powietrza. I jeszcze jedno - jak jest chłodniej na dworze (jesień, zima, wczesna wiosna) TEŻ należy używać klimatyzacji. Z trzech powodów:

1. Czynnik roboczy klimatyzacji zawiera substancje smarujące sprężarkę. Regularne używanie klimatyzacji przedłuża jej żywotność.

2. Wpływ klimatyzacji na zużycie paliwa jest niewielki (z mojego doświadczenia około szklanki na setkę)

3. Znacznie ograniczone jest parowanie szyb od wewnątrz.

W ostatnim punkcie istotny jest też stan filtra kabinowego (przeciwpyłkowego) oraz nagrzewnicy i parownika (czystość i odgrzybienie). Filtr możemy obsługiwać we własnym zakresie. Czyszczenie i odgrzybianie nagrzewnicy i parownika lepiej powierzyć fachowcom. Przy odpowiedniej dbałości o stan filtra oraz czystość kanałów wlotowych w podszybiu i wentylatora (usuwanie liści), problem zagrzybienia klimatyzacji nie powinien wystąpić.

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Listopada 2006, 11:35:33 »
No to już wszytsko jasne - dzięki.
Co do klimki wiem oczywiście o konieczności używania w zimie, ale nie mam juz kaski na jej odsyfienie przed zimą, a teraz po jej użyciu i wyłączeniu strasznie paruje...

Qba

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 05 Listopada 2006, 22:13:20 »
Co do klimki wiem oczywiście o konieczności używania w zimie, ale nie mam juz kaski na jej odsyfienie przed zimą, a teraz po jej użyciu i wyłączeniu strasznie paruje...

Polecam się :)

Jeżeli nie śmierdzi starymi ścierami, to nie musisz na razie odgrzybiać. Filtr wyciągnij i wyczyść odkurzaczem. Miejsce po filtrze też. Rozbierz wentylator (zdejmij osłonę pod schowkiem pasażera, odkręć trzy śruby i już), powyciągaj liście i inne farfocle. I w taką pogodę, jak ostatnio, jak już włączysz klimę, to jej nie wyłączaj, bo nic nie będziesz widział. To normalne - skropliny na parowniku są podgrzewane i wdmuchiwane do wewnątrz. MUSI parować.

Mario

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Listopada 2006, 09:08:49 »

A mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. U mnie dodatkowo jest tak, że jeśli mam włączony nawiew na szybę i kratki z przodu (z przodu tak jak pisałeś wieje zimne powietrze) to czy możliwe jest abym zamknął wloty powietrza z kratek centralnych ? Z bocznymi bez problemu sobie radzę. Natomiast z kratkami centralnymi mam tak, że albo wieje chłodem z obu, natomiast jak chce je zamknąć pokretłem pomiedzy kratkami to zamyka się tylko prawa kratka, a z lewej wieje dwa razy mocniej. Czy to tez normalne czy zabierać się za rozkręcanie konsoli ?

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Listopada 2006, 09:16:35 »
Czy to tez normalne czy zabierać się za rozkręcanie konsoli ?
Zabierać się... :wink:
Ale to jest proste jak... drut! Cała konsola wychodzi na zatrzaskach a wraz z nią środkowe nawiewy... Musiało Ci się coś ułamać/spaść w zapadkach z tyłu nawiewów - nie powinieneś mieć najmniejszych problemów z naprawą tego... Ale gdyby jednak - to pisz... POMOŻEMY! :grin: :grin: :grin:

Mario

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 06 Listopada 2006, 09:55:32 »
Czy to tez normalne czy zabierać się za rozkręcanie konsoli ?
Zabierać się... :wink:
Ale to jest proste jak... drut! Cała konsola wychodzi na zatrzaskach a wraz z nią środkowe nawiewy... Musiało Ci się coś ułamać/spaść w zapadkach z tyłu nawiewów - nie powinieneś mieć najmniejszych problemów z naprawą tego... Ale gdyby jednak - to pisz... POMOŻEMY! :grin: :grin: :grin:

Ok. Dzięki za pomoc. mam nadzieję, że niczego nie uda mi się połamac ;-)

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 06 Listopada 2006, 13:15:10 »

Polecam się :)

Jeżeli nie śmierdzi starymi ścierami, to nie musisz na razie odgrzybiać. Filtr wyciągnij i wyczyść odkurzaczem. Miejsce po filtrze też. Rozbierz wentylator (zdejmij osłonę pod schowkiem pasażera, odkręć trzy śruby i już), powyciągaj liście i inne farfocle. I w taką pogodę, jak ostatnio, jak już włączysz klimę, to jej nie wyłączaj, bo nic nie będziesz widział. To normalne - skropliny na parowniku są podgrzewane i wdmuchiwane do wewnątrz. MUSI parować.

Stary, ja w ogóle nie dotykam się do auta, bo wszystko bym zepsuł...  Wielkie dzięki za instrukcję, ale jednak sam się za to nie wezmę - osłone bym połamał, śrubki pogiął,  liście pogubił...  :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

TRoCIn

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Listopada 2006, 23:38:20 »
T22 w wersji Sol, czyli z klimatyzacją półautomatyczną, działa właśnie w ten sposób. Ustawienie na minimum (czyli 16 stopni na skali) powoduje wyłączenie układu kontroli temperatury i lodówka chłodzi ile może. Włączenie układu kontroli temperatury (wszystko powyżej 16 stopni) powoduje, że - jak tylko silnik zacznie być trochę ciepły - włącza się pełne grzanie, w celu jak najszybszego osiągnięcia żądanej temperatury. Potem intensywność grzania stopniowo jest zmniejszana, aż do ustabilizowania temperatury we wnętrzu.

W takim razie jak kolega Qba wyjasni to: Predkosc nawiewu - AUTO, temp. nawiewu - ok. 18-20 stopni C, po polgodzinnej jezdzie caly czas dmucha najmocniej i grzeje na full, pot leje sie z czola, nie sposob wytrzymac. Dzieje sie tak zarowno przy wlaczonej klimie jak i wylaczonej. Bede sie upieral, ze nie jest to dzialanie prawidlowe

olisadebe jak jest u Ciebie, sprawdzales ???

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 12 Listopada 2006, 12:05:56 »
T22 w wersji Sol, czyli z klimatyzacją półautomatyczną, działa właśnie w ten sposób. Ustawienie na minimum (czyli 16 stopni na skali) powoduje wyłączenie układu kontroli temperatury i lodówka chłodzi ile może. Włączenie układu kontroli temperatury (wszystko powyżej 16 stopni) powoduje, że - jak tylko silnik zacznie być trochę ciepły - włącza się pełne grzanie, w celu jak najszybszego osiągnięcia żądanej temperatury. Potem intensywność grzania stopniowo jest zmniejszana, aż do ustabilizowania temperatury we wnętrzu.

W takim razie jak kolega Qba wyjasni to: Predkosc nawiewu - AUTO, temp. nawiewu - ok. 18-20 stopni C, po polgodzinnej jezdzie caly czas dmucha najmocniej i grzeje na full, pot leje sie z czola, nie sposob wytrzymac. Dzieje sie tak zarowno przy wlaczonej klimie jak i wylaczonej. Bede sie upieral, ze nie jest to dzialanie prawidlowe

olisadebe jak jest u Ciebie, sprawdzales ???

Sprawdziłem i po kilku minutach nadmuchu gorącego naprawdę zmniejsza się grzanie. Co dziwne dzieje sie tak nawet nie w trybie auto, ale również przy ustawieniu konkretnej siły nadmuchu...

Qba

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Listopada 2006, 21:19:52 »

Chyba nie jest prawidłowe, nie pamiętam takiego zachowania w moim samochodzie. Możesz mieć uszkodzony czujnik temperatury wewnętrznej.

TRoCIn

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Listopada 2006, 14:08:04 »
Witam szanownych kolegow,

wreszcie mam dzien wolny w pracy i moglem sobie pozwolic na wyprwe do ASO. Elektryk zwawo wzial sie do diagnozowania usterki:

1. wymontowal czujnik temperatury wewnetrznej, diagnoza: sprawny
2. rozmontowal deske, wyciagnal wszystkie potencjometry, sprawdzil opor na tym od temperatury, diagnoza: sprawny
3. ze stojacej obok AVE 1.6 wymontowal potencjometry, podpial do mojej, efekt: wszystko dziala ok

Diagnoza usterki: uszkodzony kontroler od klimatyzacji (to sie jakos fachowo nazywa ale w tej chwili nie pamietam :)).
Mysle sobie, 2000 PLN jak nic z kieszeni. Na szczescie jak chlopak bral sie do skrecania wszystkiego z powrotem zauwazyl ze jeden PIN od wtyczki jest zakrzywiony i nie wchodzi tam gdzie powinien. Wyprostowal go, podlaczyl calosc, efekt: dziala!
Cala droge do domu grzalem sie i chlodzilem tak jak opisal to wczesniej Qba :grin:

Tak wiec caly problem wzial sie ze skrzywionego malutkiego drucika :), koszt uslugi 50 PLN netto

Przy okazji zlecilem czyszczenie przepustnicy - 150 netto ale to juz w innym watku :)

pozdrawiam wszystkich i dzieki za rady

TRoCIn

SlyCom

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Grudnia 2006, 15:45:17 »
Witam,

Zauważyłem od pewnego czasu że zanim zacznie lecieć ciepłe powietrze minie sporo czasu. Silnik jest juz w tym czasie nagrzany do swojej nominalnej temperatury. Naturalnie pokretlo ogrzewania ustawione jest na max. a z klapek ogrzewania leci sobie ledwo cieple powietrze. Czy to może mieć coś wspólnego z niskim pozniomem płynu w chłodnicy?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Grudnia 2006, 17:02:08 »
Moze byc za niski poziom plynu.Jezeli to nie pomoze to zostanie tylko przeglad nagrzewnicy bo moze byc nieco przypchana jakimis zanieczyszczeniami.

marcink

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Grudnia 2006, 07:29:07 »
Przyczyn wiele.
Może być termostat, może być zapchany filtr przeciwpyłkowy ( kabinowy ) , jeśli takowy posiadasz.
U mnie był akurat zasyfiony filtr co objawiało się ,że ciepłe powietrze "sączyło" się z nawiewu.
Wg mnie sam poziom płynu nie powinien mieć aż tak istotnego znaczenia, bo szybciej się powinien nawet wtedy nagrzewać.
Sama jakość płynu pewnie tak.
Sprawdź przeciwyłkowy, przedmuchaj go u jakiegoś np. wulkanizatora  sprężonym powietrzem i jak po tym nie zauważyszym żadnej poprawy. musisz szukać dalej np. poczytaj o termostacie na forum.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl