Autor Wątek: Kłopoty ze skrzynią biegów  (Przeczytany 46887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: Kłopoty ze skrzynią biegów
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Kwietnia 2007, 20:51:09 »
mi również przy szybkich zmianach biegów czasem nie chcą wejśc....przy redukcji to samo.Jednak to nie jest spowodowane żadnym błędem lecz ustawieniem fabrycznym.Poprostu aby nie rozwalić skrzyni biegów przy szybkich redukcjach czy też zmianach biegów japonczycy wymyslili blokade.Dlatego albo trzeba spokojnie te biegi wrzucac albo zrzucac bieg,puszcza i wciskać znów sprzegło i wrzucic bieg

Skoro japonczycy to wymyslili to czemu piszesz ze tylko czasem nie wchodza? To raczej mało prawdopodobne. Ja co prawda mam Carine, ale ten sam silnik był montowany w Ave. Mam ponad 350 kkm przebiegu i synchronizatory w nienajlepszym stanie,  a czesto zmieniam biegi przy czerwonym polu obrotomierza. Nie wyobrazam sobie zeby przy wyprzedzaniu nie wszedł mi bieg bo jakis inz zastosował taka blokade skrzyni
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2007, 20:53:23 wysłana przez eddie »
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

tyski77

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Kwietnia 2007, 22:11:16 »
i własnie mnie to dziwi ze czasem wchodzą a czesem nie.Myslałem ze popsułęm synchornizatory zmieniając biegi na wysokich obrotach ale dowiedziałem sie ze to jest taka blokada aby skrzyni nie rozwalic.Mi biegi nie wchodzą kiedy naprawde szybko chcce zmienic bieg.

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Kwietnia 2007, 06:28:52 »
w swojej rolce jakis czas temu mialem taki problem ...poprzedni wlasciciel "zapomnial" co to wymiana oleju (byl czarny i wygladal jak ropa naftowa i na dodatek bylo mniej niz min.)  ciezko wskakiwaly biegi  przy redukcji z 4 na 3 i potem na 2 ... z czasem bylo tylko gorzej ...z 1 na 2 to juz byla masakra.... a o piatce moglem zapomniec jak nie popchnalem kolanem ...po wymianie oleju w silniku zrobilo sie troszke lepiej .... przy okazji wymiany rozrzadu mechanik wyregulowal cos (doplacilem 10 PLN do ceny wymiany rozrzadu) i bez problemu mozna wszystkie biegi wrzucac jednym palcem ... po przejechaniu okolo 10 000 tys km znowu zauwazam ze zaczyna miec pewne opory (nie wielkie ale juz wyczuwalne) ...  wymienie znow olej i podreguluja ... nie sadze zeby byla jakas blokada ... wyobraz sobie sytuacje gdy wyprzedzasz i musisz zredukowac lub dac wyzszy bieg a ten ci nie "wchodzi" bo zadzialala blokada ... i co ?? wielkie bummm ... czy ktorys z inzynierow toyoty martwilby sie bardziej o skrzynie czy o ludzkie zycie ??
Jest blokada nie pozwalajaca wlaczyc 1 przed zatrezymaniem sie samochodu (zeby nie rozwalic skrzyni) ... mozna to latwo sprawdzic jadac powoli na np 2 wcisnij sprzeglo i sprobuj delikatnie wrzucic 1 jednoczesnie hamujac wskoczy dopiero po zatrzymaniu pojazdu... inne biegi tego nie maja i powiny wskakiwac normalnie
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2007, 09:02:09 wysłana przez eddie »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Kwietnia 2007, 09:06:21 »
W sprawie blokady jedynki tez sie nie zgodze :) To nie maluch i jedynka tez jest zsynchronizowana. W mojej cari I bieg jesty na tyle długi ze gdybym redukował na jedynke dopiero po zatrzymaniu auta, straciłbym duzo na komforcie jazdy, nie wspominajac o przeciazaniu silnika

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Kwietnia 2007, 15:23:43 »
akurat ja opisywalem na podstawie mojej "Carolinki" i u mnie jest blokada...zeby plynnie weszla musze sie zatrzymac ( ok. zwolnic do 4-5 km/h  :wink:)... owszem jedynka jest dosyc dluga ...ale jezeli jade 10- 20km/h  to spokojnie z dwojki smigne ...

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Kwietnia 2007, 17:11:12 »
. zwolnic do 4-5 km/h  :wink

Tu sie zgodze
 :)

Qba

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Kwietnia 2007, 10:55:56 »
akurat ja opisywalem na podstawie mojej "Carolinki" i u mnie jest blokada...zeby plynnie weszla musze sie zatrzymac

To nie jest blokada, tylko do d... synchronizator. Typowa bolączka większych Toyot. Miałem to samo w CV20, T19 i T22. Ale chyba to wreszcie poprawili, bo w T25 jedynkę mogę bezboleśnie włożyć i przy 40 km/h (chociaż tego nie robię)

chłopak

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Lipca 2007, 12:42:40 »
Właśnie u mnie wystąpił ten sam problem, co u Ciebie. Zaczęła wyskakiwać mi V-tka. Ciekaw jestem jak sobie poradziłeś ze swoją skrzynią. Co było uszkodzone i jaki był koszt tej naprawy? Mam taki sam model Avensisa i z D-4D 2000 r. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

giepe

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Lipca 2007, 19:04:50 »
Właśnie u mnie wystąpił ten sam problem, co u Ciebie. Zaczęła wyskakiwać mi V-tka. Ciekaw jestem jak sobie poradziłeś ze swoją skrzynią. Co było uszkodzone i jaki był koszt tej naprawy? Mam taki sam model Avensisa i z D-4D 2000 r. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Witam,

co prawda nie pytałeś mnie, ale znam odpowiedź :)
Naprawiałem V-ty bieg półtora roku temu. Zaczął wyskakiwać nagle, bez żadnych ostrzegawczych symptomów. I jak już zaczął to nie szło go używać.
Części kupiłem w ASO a wymiany dokonał "normalny" mechanik.
W ASO za samą robocizną chcieli prawie 1000zł!!! Chcieli tyle, bo twierdzili, że muszą wyjąć i zdemontować całą skrzynię biegów!
A V-ty bieg można naprawić, tj.
- wymienić jego koło zębate,
- wymienić jego łożysko,
- wymienić jego przesuwkę
przez otwór w obudowie skrzyni biegów chroniony pokrywą.
Do tego doszedł nowy olej do skrzyni i zasilikonowanie pokrywy.
Wydałem na to 1270zł.

Pozdrawiam
Grzesiek

chłopak

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Lipca 2007, 21:25:10 »
Dzięki Grzesiek za odpowiedź.
Powiem szczerze, że informowałem się dziś w ASO, co należy wymienić. Dołożyli do tego jeszcze synchronizatory, ale nie wspomnieli o łożysku. Zastanawiałem się również nad wymianą całej skrzyni biegów, ale różne otrzymywałem odpowiedzi w związku z dopasowaniem rocznika (akurat do 2000r. nikt nie oferuje). Spotkałem się z opinią, że mimo silnik d-4d jest ten sam w nowszych rocznikach (od 2003), to skrzynia nie pasuje. Czy masz jakieś informacje na ten temat? Cena skrzyni waha się w graniach 800zł, a za same koło i przesuwkę w ASO wołają ponad 1000zł.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2007, 21:30:12 wysłana przez chłopak »

giepe

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Lipca 2007, 22:04:25 »
Dzięki Grzesiek za odpowiedź.
Powiem szczerze, że informowałem się dziś w ASO, co należy wymienić. Dołożyli do tego jeszcze synchronizatory, ale nie wspomnieli o łożysku. Zastanawiałem się również nad wymianą całej skrzyni biegów, ale różne otrzymywałem odpowiedzi w związku z dopasowaniem rocznika (akurat do 2000r. nikt nie oferuje). Spotkałem się z opinią, że mimo silnik d-4d jest ten sam w nowszych rocznikach (od 2003), to skrzynia nie pasuje. Czy masz jakieś informacje na ten temat? Cena skrzyni waha się w graniach 800zł, a za same koło i przesuwkę w ASO wołają ponad 1000zł.
Pozdrawiam

Wymianę całej skrzyni odradzam. Nie wiadomo co kupisz czyli nie wiadomo na ile będziesz miał spokój. A poza tym jak piszesz są jakieś niuanse!
Widzę, że ceny części nie zmieniły się zbytnio w przeciągu 1,5 roku -- ja za robociznę + olej do skrzyni + silikon zapłaciłem właśnie 250 lub 300zł.
Z tego co słyszałem poza piątką z resztą nie powinno być w Toyocie problemów.
Słowo "reszta" nie obejmuje oczywiście niesławnego koła dwumasowego! Ale to już nie ten wątek.

P.S.
Coś mi się wydaje, że nie można kupić koła zębatego V-go biegu bez łożyska.
Zresztą ja sam doświadczyłem "wielkiej" kompetencji ASO. Pytaliśmy trzy razy o cenę (2x ja i jeszcze potem mechanik) i co inny człowiek na stoisku z częściami, to była inna cena i chyba również inna wersja co trzeba wymienić.

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline sady_999

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Listopada 2007, 22:54:26 »
Witam wszystkich,
Ja również miałem kłopot ze skrzynią w T22 - 1999 :-(.
Swoją Ave kupiłem wiosną w tym roku, wymieniłem rozrząd, olej w silniku no i olej w skrzyni, wiadomo człowiek chce zadbać o "nową" furę.
Niestety nie widziałem jak wyglądał ten stary olej zlany ze skrzyni.
Nowy zalałem Liqui-Molly 75W-90.
Niestety po 15kkm skrzynia rozpadła się całkowicie, "zmielone" jedno łożysko, mnóstwo opiłków, naprawa raczej wątpliwa :cry:; nie wiem czy to przez ten olej, czy skrzynia wcześniej była już zajechana :huh:.
Kupiłem używaną skrzynię, na razie działa bez problemów, zalałem olej Mobila 75W-90.
Martwi mnie jedna rzecz, w kupionej skrzyni była resztka oleju (czerwonego) podobno taki jak w "automatycznych" :oops:
Pomóżcie, jaki powinien być olej w skrzyni, czy ten Mobil jest OK?
Pozdrawiam,
sady_999
T22 2.0TD 1999 - YII 1.3 2006.

giepe

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Listopada 2007, 19:17:36 »
Witaj!

Jak naprawiali mi V bieg, to wlali do skrzyni olej BP 80W (niestety nie znam dokładniejszego oznaczenia).
Na tym oleju skrzynia biegów nie pracowała dobrze. Biegi haczyły czego nie było przed naprawą.
Po miesiącu na wskutek moich skarg wymienili mi olej na BP Autran MBX 70W45 (Dextron II)
czyli jeśli dobrze wiem właśnie taki do automatycznych skrzyń biegów!
Minęło 1,5 roku i przybyło 35 tys. km na liczniku -- nie mam żadnych problemów ze skrzynią biegów.

Pozdrawiam, Grzesiek

Offline sady_999

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Listopada 2007, 12:42:58 »
Po miesiącu na wskutek moich skarg wymienili mi olej na BP Autran MBX 70W45 (Dextron II)

Witam ponownie,
Ten olej wlali w serwisie, czy w jakimś innym warsztacie. Ciekawi mnie czy serwis akceptuje stosowanie tego oleju do "automatów". :huh:
Zastanawiam się czy nie wlać tego do swojej skrzyni. Zwłaszcza jak jest zimno to muszę szukać I biegu, ciężko wchodzi. :oops:
Pozdrawiam,
sady_999
T22 2.0TD 1999 - YII 1.3 2006.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Listopada 2007, 11:12:22 »
ja mam nastepujacy klopocik....
1) przy zmianie z dwojki na trojke nie wchodzi czesto trojak tylko wyskakuje z powrotem mam tego dosyc musze czasami po 3 razy to robic powoli i dokladnie.
2) drugi kolpot to cos ze sprzeglem wpda czasami i mimio ze wcisne sprzego jak dluzej je prztrzymam to tak jakby wpadalo i musze drugi raz.

problem z 3 byl juz wczesniej wiec napewno nie jest to od tego sprzegla.
czekam na jakies sugestie odnosnie tej 3 co to moze byc i  tego sprzegla. przy skrzyni sucho patrzylem czy tplyn gdzies od sprzegla nie ubywa ale nie. moze to pompka od sprzegla tylko jak ja wyjac??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl