Autor Wątek: Poważne pytanie o Vmax w camry  (Przeczytany 112729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maniek_camry

• Gość
Poważne pytanie o Vmax w camry
« dnia: 30 Września 2005, 22:24:35 »
Panowie,
to nie ma być post przechwałek tylko jestem ciekaw jak zachowują sięWasze camraki ?
Mamy z kumplem takie same camry: 1994, silnik 1MZ-FE, automat, wersja Kanada, obie z LPG (moja na KME - Diego, kolegi na innej sekwencji). Problem polega na tym, że bez względu na obciążenie (na pusto, pełen skład + bagażnik), rodzaj paliwa (PB 98, PB95, LPG) camry idzie max 200km/h :-( i ani deka więcej.
Jechalismy z Wrocławia do Katowic po A4 noga cały czas w podłodze - obroty blisko 4200RPM i ni diabła 200 kmph i koniec. Do tych 200 przyspiesza na trójce (6200RPM) zapina sięczwórka/nadbieg i koniec przyspieszania (mimo, że zapas obrotów i pod nogą jest niby duży).
Zaczęliśmy sięzastanawiać czy to nie zasługa wersji kanadyjskiej ? Pamiętam, że pierwszą camry 2.2 (USA, automat, LPG) jadąc na wakacje udało mi sięrozbujać 210 i to jeszcze nie był koniec (strach mi na więcej nie pozwolił).

Kolega miał wcześniej manuala (3.0) i twierdzi, że rozpędzał ją do 230.
Więc o co chodzi ?  Kto z Was tez ma kanadęi nie może/może ją rozpędzić bardziej ??

BTW. Co do przekłamań licznika w camry to prakrycznie ich nie ma. Sprawdzałem z GPS i przy 190kmph wskazania na GPSie były 187 więc uznaję, że wskazuje 1:1

Dzięki za info
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 18:47:44 wysłana przez Marcjan »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Powa¿ne pytanie o Vmax w camry
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2005, 23:30:18 »
nie mam kanady - mam szweda, jeśli to coś zmienia... za starych dobrych czasów na benzynie szła z 5 osobami 200 na prostej. teraz na gazie ( niby sekwencja, ale chyba jeszcze kwestia ustawienia ) idzie 190 na prostej i do 210 z góry, ale to juz strasznie muli... oczywiście mówięo 2.2, też mnie dziwi że 3.0 nie chce więcej :(
3VZ.pl

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2005, 23:43:55 »
ja mam zwykła europejska i powiem ci ze tez jechałem ok 200kmh a obroty były lekko ponad 4000 i jakos juz nie chciała dalej isc....  wydaje mi sie ze to taka jest juz ta skrzynia automatyczna  (chodz oficjalnie powinna isc V6 aut.  do 215km/h...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2005, 00:04:44 »
oj to by było kino jakby 2.2 gdzieś V6 łyknęła na trasie... ostatnio jechałem za nową V6 i szczerze mówiąc nie wyprzedziłem mimo że gość 90 jechał w niezabudowanym - czułem przed nią respekt :)
... tylko te obroty... moja na 200 ma 5500   :asmiliecry
3VZ.pl

Marcinos1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2005, 00:49:50 »
Moja jest europejska V6 automat, 4 lata temu jak miala 120 000 km latala na benzynie 220 km/h, teraz ma 210 000 i lata do 200 km/h :( z gorki moze 210 . Do 180 sie zbiera ladnie a potem dlugo do 200.

raptus

• Gość
¯arówki, reflektory,czas wymiany
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2005, 08:23:22 »
Witam ja nie mialem jeszcze okazji sprawdzic ale jechalem z gazem w podlodze i przy 180 zmienila bieg oczywiscie ostatni i doszlo do 190 musialem hamowac ale szla dosc ochoczo tylko  tiry mi droge zajechaly.Ale camry raczj nie jest do scigania rekompensuje komfortem i dzwiekiem silnika.  :-DD

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2005, 09:51:41 »
właaaasnie!!!  hehe

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2005, 17:25:10 »
no nie jest to jakaś ścigawka, ale jak na auto o takich gabarytach i takiej mocy ( 136KM ) to i tak jestem pod wrażeniem
3VZ.pl

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2005, 22:23:28 »
wy to jednak jesteście wariaci :-)
ja na naszych polskich drogach więcej niż 160 bojęsiępo prostu jeździć. ostatnio na a4 rozbujałem limętrochę, ale stan tej niby autostrady pozostawia wiele do życzenia i predkosc powyzej 160 + zajezdzajace non stop droge kurduple i tiry (autostrada!) to smierc.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Października 2005, 02:41:40 »
to trzeba jeździć kiedy nie ma kurdupli i tirów:) tak od północy sięwszystko ( łącznie z 997 ) uspokaja i można łoić:)
3VZ.pl

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2005, 23:49:47 »
Cytat: marcinm
to trzeba jeździć kiedy nie ma kurdupli i tirów:) tak od północy sięwszystko ( łącznie z 997 ) uspokaja i można łoić:)

Akurat najszybciej jeżdżęw dzień. W czasach kiedy miałem bi-ksenony (prawda Lechu ? ;) ) można było pojechać szybciej w nocy, ale nie teraz   :(  Przy V> 140 w nocy jest tragiczna widoczność , a wystarczy kawałek psa czy kota, żeby sięprzewieźć i nie podnieść.
Testy Vmax a zresztą tzw szybka jazda autostradowa (tylko autostrad brak) odbywała siętylko w ciągu dnia.
Po ostanio widzianych dzwoniach jednak spauzowałem jeżdżęwolniej

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Października 2005, 01:08:54 »
Cytat: maniek_camry
Przy V> 140 w nocy jest tragiczna widoczność , a wystarczy kawałek psa czy kota, żeby sięprzewieźć i nie podnieść.
Testy Vmax a zresztą tzw szybka jazda autostradowa (tylko autostrad brak) odbywała siętylko w ciągu dnia.
Po ostanio widzianych dzwoniach jednak spauzowałem jeżdżęwolniej

nie zaprzeczam - znajomemu Ojca przy 240 ( Saab Turbo ) wyrosła nagle krowa na środku autostrady ( serio! ) .Paweł dalej żyje, ale Saab i krowa nie bardzo...

Na xenonach nie dane mi było jeszcze jeździć, ale w sumie na światła w Camry to nie mam co narzekać ( zwłaszcza na długie, z wiadomych względów :) )

W sumie Vmax na mojej też osiągnąłem w dzień, ale to był chyba jakiś przypadek że było pusto.

Ostatnie dzwony nie nastrajają zbyt pozytywnie, wychodzi na to że nawet duża fura nie pomoże na drzewo :(  może też trochępopuszczęgazu? - będzie mniej palić, w ogóle same plusy :)

[']['][']
3VZ.pl

galen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2005, 12:02:30 »
Moja na Landi Renzo na obwodnicy Bailobrzeg sie ropedzila do 215km/h, na obecnym gazie Lovato tylko do 200km/h, na benzynie po wyjeciu mieszalnika bez problemu 230km/h, wersja europejska 3.0 automat. A i ktos wczesniej pisal cos o obrotach, ja przy 180 mam juz ponad 4500 obrotow powyzej 200km/h skala wychyla sie ponad 5000 obrotow.

Pozdrawiam

R.R.

PS: I wiem, juz mi 20 osob mowilo ze to nie ma znaczenia, ale ja sie ciagle upieram, ze jak sie zalozy swiece nieplatynowe to jest slabsza toyotka niz na platynowych NGK

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2005, 12:55:34 »
Cytat: galen
A i ktos wczesniej pisal cos o obrotach, ja przy 180 mam juz ponad 4500 obrotow powyzej 200km/h skala wychyla sie ponad 5000 obrotow.

ale chyba na 3 biegu nie? bo na 4 to powinieneś mieć trochęmniej, no chyba że sięmylę...
3VZ.pl

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2005, 14:11:32 »
no ja na 4trym biegu miałem przy 195 lekko ponad 4 tys.  (ok 4200)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl