Zmiana podświetlenia deski w yarisie to sporo zabawy, ale i sporo satysfakcji, taką modyfikacjęradzęna początku zostawić na długie wieczory zimowe, bo teraz to szkoda lata

Aby deska świeciła równo na wybrany kolor (u mnie czerwony) trzeba sporo eksperymentować i szukać złotego środka, nie ma jednej sprawdzonej na 100 % metody. U mnie zrobione jest to tak:
Klawisze panelu sterowania radiem (część z wyświetlaczem) sprawa najprostsza, bo są tam diody, o ile dobrze pamiętam jest ich 16 sztuk, typowe 3mm diody, które można dostać w sklepie elektronicznym, polecam te mocno świecące to efekt będzie lepszy, wystarczy przylutować pamiętając o biegunowości, w razie pomyłki wystarczy diodęobrócić i nic sięnie stanie.
Wyświetlacz tego panela to już większy problem, seryjnie niebieski jest ładny, ale ja chciałem mieć czerwony, co przepłaciłem spaleniem 2 sztuk podświetlenia i jakoś nie mam serca zabierać siętrzeci raz i mam ciemno w nocy, są tam dwie żaróweczki i można na nie dać gumki koloryzujące albo kombinować z diodami, ale dostęp jest beznadziejny, duża rzeźba z rozbieraniem, nie polecam nie wprawnemu elektronikowi tego wyświetlacza.
Konsola środkowa z regulacją nawiewu to inny patent, są tam żarówki i pozostałem przy nich dokładając jedynie 2 sztuki dla mocniejszego świecenia, były na nich gumki, ale jak to gumki wyblakły szybko od temperatury i zastąpiłem to rozwiązaniem czerwoną folią naklejoną od wewnątrz na prześwitującą folięze znaczkami i to działa idealnie.
Przyciski konsoli od awaryjnych oraz ogrzewania szyby to duże mocno świecące diody umieszczone zamiast żarówek, tu bez niespodzianek.
Klawisze radia (bez znaczenia czy kaseta czy CD) tu rzeźba była konieczna, są tam dwie żarówki i zastąpienie ich diodami czy zakładanie gumek nic dobrego nie dało, więc zastąpiłem przezroczysty rozpraszający plastik we wnętrzu kawałkiem plastikowej płytki z umieszczonymi w niej diodami na każdy klawisz osobno i to dało super efekt.
Pozostaje regulacja wysokości świateł po lewej stronie kierownicy, tutaj też bez niespodzianek, mała dioda mocno świecąca i po kłopocie, trzeba tylko cierpliwie powalczyć z tym, aby to upchnąć w małej obudowie, ale da sięto zrobić

Samego wyświetlacza głównego jeszcze nie rozbierałem i nie wiem jak to zrobić, ale zabioręsięza to pewnie zimą, może też wtedy naprawięten od radia

Jeśli będą jakieś pytania to w wolnych chwilach napiszę:)