Autor Wątek: Jaki akumulator... ?  (Przeczytany 33908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Urko

• Gość
Jaki akumulator... ?
« dnia: 09 Października 2005, 14:18:53 »
Cześć.

W mojej Ave 1,6 4A-FE umarł akumulator. Był niestety nieoryginalny i bez oznaczeń. W instrukcji obsługi nie znalazłem ani słowa jaki akumulator powinien być w tym aucie. Pomóżcie jaki akumulator kupić.
Pozdrawiam.

Adasko

• Gość
Odp: Jaki akumulator... ?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2005, 09:53:08 »
Witam

Jedź do sklepu, podaj model i markęsamochodu i panowie Ci powiedzą jaki jest odpowiedni.

dziegiel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2005, 10:14:47 »
Ja kupiłem OptiFix w salonie Toyoty. W cenie była wymiana, nie pamiętam ceny ale jak sięrozglądałem to nie był droższy od popularnych akumulatorów w sklepie.

piwo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2005, 17:11:21 »
Cytat: Urko
Pomóżcie jaki akumulator kupić.

Jesli chodzi o pojemnosc (odnosze to do Cariny E z silnikiem co Twoj) to powinna byc w granicach 50-55 Ah. A jesli chodzi o marke - polecam polski Jenox, dwa lata gwarancji, bateria bezobslugowa i cena bardzo przyzwoita. Ja rok temu kupujac w Makro zaplacilem ok 120-130 zl. Zwroc tylko uwage na polaryzacje - tj umieszczenie '+'.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2005, 15:30:48 »
Ja kupowałem do Avensis D-4 akumulator 60Ah firmy Delphi , co prawda nie należy do najtańszych poniewaz kosztował około 200zł. 1,5 roku temu ale dostałem 3 letnia gwarancję, akumulator w pełni bezobsługowy i co najwazniejsze sprzedawca który miał droższe innych firm polecał własnie tą firmęi mówił ze bez problemu powinien pochodzić nawet 8 lat , w czerwcu kupiłem do Cariny 4A-FE równiez ten sam akumulator i zapłaciłem ze wzgledu na rabat stałego klienta 185zł. , kupiłem w ciagu dwóch lat 4 sztuki takie i wszystkie chodzą bez zarzutu , naprawdępolecam
Pozdrowionka  . :D

fprzemo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwietnia 2006, 20:22:15 »
Witam  wszystkich i od razu atak pytaniem: jakiej orginalnej pojemnosci powinien byc akumlator do Avensisa 1.6 kombi 2000rok.(ile Ah i jaka moc rozruchowa).Pozdrawiam i dzieki z gory. ;)

odpowiedź ave409, jako nic nie wnosząca do wątku została usunięta
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2006, 19:34:09 wysłana przez ayrsen »

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopada 2006, 10:50:00 »
Nie znalazłem na forum informacji o parametrach akumulatora, a w związku z tym, że mój dogorywa, potrzebuję informacji jakie parametry powinien mieć oryginalny akumulator do silnika 2CTE (2.0 TD)?
Niestety mój stary nie jest oryginalny i ma następujące parametry: 72 Ah oraz 680 A prąd rozruchowy - czy takie ma oryginał ?

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2006, 19:25:34 wysłana przez MaŁy_RaDeK »
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopada 2006, 19:46:53 »
MaŁy_RaDeK - tytuł do którgo mnie scaliłeś brzmi "Jaki akumulator do 4A-FE?", a mój do 2CTE.
Owszem jest wspólny mianownik w nazwie akumulator - ale jak ktoś zobaczy tytuł z konkretnym silnikiem to niekoniecznie odpowie na moje pytanie, bo większość ludzi którzy będą oglądać ten temat to posiadacze silnika 4A-FE (oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki).
Ja preferowałbym rozdzielenie tych tematów pomimo wspólnego "akumulatora", ale Ty tu rządzisz i takich szaraczków jak ja się nie uwzględnia :-)
Poza tym jak robisz scalanie to prześlij chociaż maila, że to zrobiłeś, bo myślałem, że dostałem w nocy pomroczność jasną i jeszcze raz wstawiłem nowy, tym bardziej, że temat do którego mnie scaliłeś nie był na pierwszej stronie i nic nie widziałem w temacie "akmulator".
A nie ukrywam, że zależy mi na profesjonalnej odpowiedzi forumowiczów, bo jak padnie mi akumulator to będę musiał pędzić do sklepu, a nie wszędzie mamy super fachowców, którzy mogą doradzić, dlatego wolę się opierać na opinii forumowiczów.

_____________________________________________________________________________________________________
Drogi kolego... Ja mam silnik 1AZ-FSE i jak bede chcial zapytac o akumulator,
to na pewno nie zaloze nowego watku, tylko zadam pytanie tu... Gdyby tak zakladac watki, to zrobi sie niezly bajzel... !
No i poza tym, to tytuł brzmi "Jaki akumulator... ?", wiec nie rozumiem w czym problem. Bardziej ogólnie się nie dalo...
MaŁy_RaDeK

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2006, 21:20:17 wysłana przez MaŁy_RaDeK »
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2006, 19:56:45 »
Alien_Obcy - zobacz tutaj... :wink:
MaŁy_RaDeK - (...) Ty tu rządzisz i takich szaraczków jak ja się nie uwzględnia :-)
Alien_Obcy - no bez jaj... Przecież wiesz, że nie tak działamy... Ani RaDeK, ani ja, ani nikt na TKP... :icon_police:
Poza tym jak robisz scalanie to prześlij chociaż maila, że to zrobiłeś, bo myślałem, że dostałem w nocy pomroczność jasną i jeszcze raz wstawiłem nowy, tym bardziej, że temat do którego mnie scaliłeś nie był na pierwszej stronie i nic nie widziałem w temacie "akmulator".
To nie pomroczoność jasna, to ja scaliłem... Jak nie możesz odnaleźć posta, to wejdź w swój profil i zobacz listę ostatnio wysłanych wiadomości... Tak zawsze znajdziesz... :wink:

pzdr
ayrsen

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2006, 21:19:20 »
Ayrsen - dzięki za info, nie ma problemu dostosuję się do reguł.
Tylko b.... zależy mi na szybkiej odpowiedzi na moje pytanie - przejrzałem książkę serwisową i nic nie piszą o parametrach akumulatora - chcę kupić właściwy, bo jak wiadomo ani za mały, ani za duży nie może być :-)
ANALIZA

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopada 2006, 13:13:25 »
do 2.0 TD wchodzi albo 72 albo 75 - coś mi tak świta, bo kiedyś dzwoniłem i pytałem się w ASO

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopada 2006, 17:46:12 »
Swoop - a mógłbyś zobaczyć na jakim Ty jeździsz ??? Dzięki za pomoc :-)
ANALIZA

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2006, 09:02:02 »
Coś te scalenie wątków mi nie pomogło w uzyskaniu opdowiedzi.
Czy ktoś konkretnie może mi powiedzieć jakie parametry ma fabryczny akmumlator do silnika 2CTE (2.0 TD) ?????
ANALIZA

PiotrM

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2006, 22:10:03 »
Witam,
Właśnie zmierzyli mi w serwisie stan akumulatora i wyszło, że sprawność/ładowanie (czy co tam mierzą) jest na poziomie 60%. Rekomendacja - wymienić przed zimą. Akumulator ma niecałe 2 lata i trochę się zdziwiłem, że już trzeba wymieniać. Co sądzicie? Czy te 60% to sygnał,że trzeba już wymienić?

Budrys

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Listopada 2006, 22:40:38 »
bzdura z tzw bzdur serwisowych
kup lub pożycz o znajomka ładowarkę , dolej wody , podładuj i spoko
mi w poprzednim aucie mówili to przez 4 kolejne lata - zalecamy wymienić przedzimą

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl