Autor Wątek: Opony różne wymiary czy na takich można jeździć ?  (Przeczytany 19772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Opony ró¿ne wymiary czy na takich mo¿na je¼dziæ ?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Października 2005, 12:50:32 »
W związku z brakiem miejsca trzymania opon posiadam wielosezonowe i mają 175/70/13 i w niczym to nie przeszkadza a nawet uważam że lepiej tym oponom w okresie jesiennym i ziomwym niz lato gdyz troszke je słychać ale tak nie moge na nie nażekać.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Października 2005, 20:59:32 »
Cytat: GLADIATOR
W związku z brakiem miejsca trzymania opon

w porządnych serwisach opon jak kupujesz np. zimówki to letnie przechowują a potem na odwrót - zakładają Ci letnie i zimówki przechowują - ja tak mam
rozmiar opon mam ten sam

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Października 2005, 12:04:01 »
Cytat: jerzman
Ale mi rzeczywiscie namieszaliście  :shock:

Heheh, przypadkowo trafiłem na ten topic, ale muszęprzyznac (no offence) ze dawno nie czytałem tylu informacji wyssanych z palca pomieszanych z prawdziwymi :) Nie dziwie sięże kolega też nie wie o co chodzi :) Po co sięwypowiadać jak sięnie ma o czymś pojęcia? ;-)

PS: Oczywiście rozmiary 165/70/R14 oraz 175/65/R14 to są zamienniki i można spokojnie na nich jeździć bo mają praktycznie tą samą średnicę, sprawdź tylko czy te drugie to na pewno zimówki ;-) Szersze daj na tył.

PS2: Kleber Krisalp to bardzo kiepskie opony (wiem z doświadczenia), więc jak już dokupujesz nowe to odradzam ten model :)
Seat Leon Cupra :D

stas

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Października 2005, 20:38:15 »
Opony powinny być jednej marki i tego samego rozmiaru na jednej osi. Tak mówią przepisy i zasady eksploatacji samochodów.Najlepiej jak sa tego samego rozmiaru i tej samej marki na obu  osiach.
Ale szkoly sa różne:
jedna podaje że na zimęlepiej mieć opny węższe, a inna szkoła - odwrotnie. Najlepsza zasada  - to jest dostosowanie prędkości jazdy do warunków, bo żadna opona nie daje 100 procentowego bnezpieczeństwa. Prosze mi wierzyć.

stas

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Października 2005, 20:43:37 »
łancuchy nie nadają siędo jazdy po lodzie. Wtedy jeżdzimy jak na łyżwacyh. Wręcz jest zabronione. One służą jedynie do walki ze śniegiem , bo rowki w oponach zatykaja sięod sniegu isa jak pełne . Pozdrawiam

stas

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Października 2005, 20:44:13 »
łancuchy nie nadają siędo jazdy po lodzie. Wtedy jeżdzimy jak na łyżwacyh. Wręcz jest zabronione. One służą jedynie do walki ze śniegiem , bo rowki w oponach zatykaja sięod sniegu isa jak pełne . Pozdrawiam

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Października 2005, 14:12:45 »
He He He dobre sobie Sober
Stas za dużo razy napisana odpowiedz wszystko morzesz napisac w jednym poście przy nim z prawej jest przycisk EDYTUJ.
Pozdrawiam i nie chce mi sięjuż ciągnąć tego tematu bo OT sie robi. Pa pa pa
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Prongo

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Października 2005, 14:01:34 »
Rada dla jerzman'a! Wąskie opony o wymiarze 165/70/R14 daj na przód a te 175 na tył. Jeśli chcesz stwierdzić czy są to "zimówki" to szukaj na oponie oznaczenia "M+S". Jeśli masz wątpliwości co do stanu bieżnika to przepis dopuszcza jego minimalną głębokość 1,6 mm, ale żeby zimówki poprawnie "działały" to powinno być nie mniej niż 3 mm. Wyjaśnienie oznaczeń na oponie znajdziesz na każdej stronie oponiarskiej firmy np. www.debica.com.pl. Pozdrawiam!!!

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Października 2005, 14:08:06 »
Prongo,  witamy uzupełnij dane i gratulujęautka  :)

maro

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Października 2005, 13:32:52 »
http://wiadomosci.onet.pl/1255135,2678,kioskart.htmlklik  to jest link do artykułu ,który wniesie może coś do dywagacji na temat wyższości opon zimowych nad letnimi . Zaskakujące?! Komu wierzyć?  :?:    :chmmm   i tak wczoraj zmieniłem na zimówki (nowy samochód- nowe opony  :lol:  )

Vuda

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Października 2005, 19:25:34 »
Według wiedzy którą posiadam, to poruszony tutaj profil 70 wcale nie musi być wyższy od 65  :shock:
Już pędze z wyjaśnieniem  :idea: otóż ten profil wyraża procent szerokości opony czyli w tym konkretnym przypadku:

165/70/14   ->  165*0,7=115,5 mm
175/65/14   ->  175*0,65=113,75 mm

Różnica między oponkami to aż 1,75 mm naprawdęciężko ją będzie dostrzec gołym okiem, różnice wynikające z różnego zużycia opon na osi przedniej i tylnej są często większe..

Sam jeździłem kiedyś w takiej konfiguracji na oponkach letnich i nie zaobserwowałem żadnych niepokojących zachowań autka..

Oczywiście węższe z przodu, szersze z tyłu!

Szerokiej drogi!

jerzman

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Października 2005, 20:01:54 »
No więc jeszcze raz dzieki .
Dzieki waszym radą zaoszczędziłem ok 300 zł
Zatem nie zmieniam, jeżdzęna tych co mam.
W tym roku jest system "O"   :D czyli oszczędnościowy.
Pozdrawiam
Łukasz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl